Στις 16/2/2009 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας εξέδωσε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με την επικείμενη έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή της Γκιώνας και κυρίως στα Δημοτικά Διαμερίσματα Πανουργιάς και Στρώμη, με τη διενέργεια 600 (!!!) γεωτρήσεων βάθους άνω των 100 μέτρων έκαστη.
Αμεση ήταν η αντίδραση του τότε Δημάρχου Καλλιέων, κου Λεωνίδα Καραγιάννη, ο οποίος συγκάλεσε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η καταδίκη κάθε μορφής παρόμοιας επέμβασης στην περιοχή της Γκιώνας, που είναι εντός διοικητικών ορίων του Δήμου.
Ένα μήνα μετά από την ημερομηνία διενέργειας της μελέτης, στις 16/3/2009 η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δημοσιεύθηκε στον ενημερωτικό οδηγό fokidanet.com και έχει ως εξής:
Στο fokidanet.com είμαστε υπέρ της ανάπτυξης της περιοχής, αλλά εναντίον της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Είμαστε στο πλευρό του Δημάρχου Καλλιέων και όποιου άλλου αγαπάει την περιοχή μας, επειδή το φυσικό περιβάλλον είναι ο μοναδικός και κατά συνέπεια ο ανεκτίμητος πλούτος της περιοχής της ορεινής Φωκίδας. Είναι γνωστό ότι λόγω της λίμνης του Μόρνου απαγορεύονται όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στη λίμνη. Η μοναδική πηγή εισοδήματος είναι η προστασία, η σωστή χρήση και η ανάδειξη του περιβάλλοντος. Εμείς λοιπόν, από την ιστοσελίδα μας, δίνουμε ευχαρίστως ένα βήμα για να ακουστούν όλες οι απόψεις.
Στην ορεινή Φωκίδα, για να τεκμηριώσουμε τη θέση μας, δύο είναι οι τομείς οι οποίοι έχουν απορροφήσει σχεδόν το 100% των ιδιωτικών και κοινοτικών επενδύσεων για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ό ένας κλάδος είναι η κτηνοτροφία με πολλές κάθετες μονάδες να έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματα; Θεαματικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει συμβάλλει κατά πολύ, όχι μόνο στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και στην παραμονή αρκετών νέων σε ηλικία κατοίκων στη περιοχή. Ακόμη πιο θεαματικό είναι η βράβευση ορισμένων από αυτών μονάδων για την ποιότητα τους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τους κτηνοτρόφους που καθιστούν όλες αυτές τις μονάδες βιώσιμες, καθώς με την ανάπτυξή τους δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και περεταίρω ανάπτυξη στην περιοχή.
Ο δεύτερος τομέας είναι ο τουρισμός, που με αφορμή τα κοινοτικά προγράμματα, έχει να παρουσιάσει ένα μεγάλο έργο με σύγχρονα και πανέμορφα καταλύματα.
Πέραν όμως των κοινοτικών κονδυλίων χρειάστηκαν και ιδιωτικά χρήματα που για ορισμένους μπορεί να ήταν μια απλή επένδυση, αλλά για τους περισσότερους ήταν οι κόποι μια ολόκληρης ζωής, που επενδύθηκαν στο τόπο καταγωγής τους. Μαζί με τα χρήματα αυτά μεγαλύτερη επένδυση είναι τα όνειρα και οι προσδοκίες των ανθρώπων που είχαν το θάρρος να κάνουν τις επενδύσεις αυτές. Δυστυχώς όμως, για διάφορους αλλά συνάμα γνωστούς λόγους βλέπουν διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που ονειρεύτηκαν.
Χαιρόμαστε που βλέπουμε να γίνονται έργα που θα βοηθούν στην προσπάθεια ανάπτυξης.
Χαιρόμαστε που φτιάχνεται, παρόλο που καθυστερεί, ο δρόμος από ’μφισσα προς τα ορεινά.
Χαιρόμαστε που φτιάχνονται τα καινούργια σφαγεία.
Χαιρόμαστε που οι Δήμοι Λιδωρικίου και Τολοφώνος βελτίωσαν τις εγκαταστάσεις και τους αγωγούς ύδρευσης και συγχρόνως προσπαθούν να βρουν και άλλους πόρους νερού.
Χαιρόμαστε που ο ίδιος Δήμος Λιδωρικίου δημιουργεί δεξαμενές νερού για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων τους καλοκαιρινούς μήνες.
Θα χαιρόμασταν όμως πολύ να βλέπαμε τους υπεύθυνους να κάνουν και άλλα έργα που θα βοηθούν στην καρποφορία των προσδοκιών αυτών των επενδύσεων και θα αποτελούν το ερέθισμα για τη δημιουργία νέων και περισσότερων επενδύσεων.
Θα χαιρόμασταν να ακούγαμε ότι φτιάχνεται ο δρόμος που συνδέει ορεινά χωρία όπως η Αρτοτίνα με την Εθνική Λαμίας - Καρπενησίου.
Θα χαιρόμασταν πολύ να ακούγαμε ότι φτιάχνεται ο δρόμος στη Συκιά, για να μπορούν να περάσουν μεγαλύτερα εκδρομικά - τουριστικά λεωφορεία, ώστε να αναδειχθεί το μοναδικό αυτό αναρριχητικό κέντρο που έχουμε στον Νομό μας και παραμένει ανεκμετάλλευτο τα τελευταία χρόνια.
Θα χαιρόμασταν να ακούγαμε για τέτοιου είδους έργα που είναι πολλά και όχι για έργα εξόρυξης βωξίτη.
Στο fokidanet.com λέμε:
ΟΧΙ σε έργα καταστροφής!
ΝΑΙ σε έργα καρποφορίας προσδοκιών και δημιουργίας νέων ονείρων! Ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους μας και όχι σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και εταιρείες.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φωκίδας σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων…
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ’μφισσα 16/2/2009
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αρ. Πρωτ: 50
ΑΜΦΙΣΣΑ Τ.Κ. 33100
ΤΗΛ.&FAX:2265072763
ΘΕΜΑ: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Ανακοινώνεται ότι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας, έχει περιέλθει αντίγραφο μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.», για την έρευνα βωξιτικών κοιτασμάτων εντός των μεταλλευτικών παραχωρήσεων 254,255,256,257,292,318Α, και 286, στην ευρύτερη περιοχή της Γκιώνας και εντός των διοικητικών ορίων των δήμων Καλλιέων, Γραβιάς και Αμφίσσης, Νομού Φωκίδας
Καλείται κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή φορέας στο χρονικό διάστημα από 17-2-2009 μέχρι 20-3-2009 αφού λάβει γνώση της παραπάνω μελέτης απευθυνόμενος στο Γραφείο Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολεοδομίας στην ’μφισσα, να καταθέσει εγγράφως στην ίδια παραπάνω υπηρεσία, όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένες τις απόψεις και προτάσεις του σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση 37111/2021 /26-09-2003 για τον τρόπο δημοσιοποίησης μελετών Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Γνωστοποιείται ότι η αρμόδια υπηρεσία είναι: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. –ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ-ΤΜΗΜΑ ΓΕΝ ΠΕΡ/ΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ-ΠΑΤΗΣΙΩΝ147-Τ.Κ.11251-ΑΘΗΝΑ-Πληρ. κος Γ.Νικόλα-Τηλ:2108645125
Αντίγραφο της παρούσας θα αναρτηθεί για το ίδιο χρονικό διάστημα στους πίνακες ανακοινώσεων της Νομαρχίας Φωκίδας και του Δήμου Αμφισσας.
Η παρούσα θα δημοσιευθεί στην τοπική εφημερίδα «ΦΩΚΙΣ»
ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ
1. Εφημερίδα «ΦΩΚΙΣ»
2. Δήμος Καλλιέων, Γραβιάς, Αμφισσας. (Για ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων)
3. Τ.Υ.Δ.Κ. Ν. Φωκίδας
4. Δ/νση Πολεοδομίας, ΚΠΕ Ν.Α. Φωκίδας. (συνημμένα ο φάκελος της μελέτης).
Τα έξοδα δημοσιοποίησης βαρύνουν την εταιρεία «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.»
Ο ΕΙΔ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΒΒΟΥΡΑΣ ΠΑΝ. ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ
Απόφαση Δήμου Καλλιέων προς Συλλόγους Τοπ. Δ/των
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μαυρολιθάρι 4-3-2009
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Αριθ. Πρωτ: 447
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΕΩΝ
ΠΡΟΣ: Συλλόγους Τοπ. Δ/των
Ταχ.Δ/νση : Μαυρολιθάρι Δήμου
Τ.Κ. 33053 Έδρες τους
Τηλεφ. 22650-62270
FAX : 22650 - 62601
ΘΕΜΑ : Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΣΧΕΤ.: α) Το αριθμ. 50/16-2-2009 έγγραφο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φωκίδας
Β) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ ΑΕ»
Σε συνέχεια των σχετικών σας γνωρίζουμε ότι στην περιοχή της Γκιώνας, εντός των ορίων των Τοπικών Διαμερισμάτων Πανουργιάς και Στρόμη, θα πραγματοποιηθούν από την εταιρεία «ΕΛΜΙΝ ΑΕ», περίπου 600 γεωτρήσεις σε βάθος άνω των 100 μέτρων για την έρευνα ύπαρξης βωξιτικών κοιτασμάτων.
Κατά την γνώμη μας, με την παρέμβαση αυτή θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον, στην πανίδα και τη χλωρίδα και πιθανόν επιβάρυνση, επηρεασμό ή απώλεια των υπόγειων υδάτων καθότι από την συγκεκριμένη περιοχή υδρεύονται τα ανωτέρω Τοπικά Διαμερίσματα.
Μετά από αυτά παρακαλούμε όπως στο πλαίσιο της ανωτέρω μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καταθέσετε εγγράφως στο Γραφείο Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας ΤΚ 33100 ’μφισσα, τυχόν απόψεις, προτάσεις ή αντιρρήσεις σας μέχρι την 20-3-2009.
Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Σ
Λεωνίδας Καραγιάννης
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το πρακτικό της 4/27-2-2009 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιέων
……………………
Για το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης ο πρόεδρος είπε τα εξής : Από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας στάλθηκε στο Δήμο μας το αριθμ. 50/16-2-2009 έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι έχει περιέλθει αντίγραφο της μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εταιρεία «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.» για την έρευνα βωξιτικών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Γκιώνας και εντός των διοικητικών ορίων των δήμων Καλλιέων, Γραβιάς και Αμφίσσης Νομού Φωκίδας
Με το ανωτέρω έγγραφο καλείται κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή φορέας στο χρονικό διάστημα από 17-2-2009 μέχρι 20-3-2009 αφού λάβει γνώση της παραπάνω μελέτης, να καταθέσει εγγράφως όσο δυνατόν πιο τεκμηριωμένες τις απόψεις και προτάσεις του.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έθεσε υπόψη του συμβουλίου το αντίγραφο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ» μαζί με τα τοπογραφικά που απεικονίζουν τα σημεία παρέμβασης, στο όρος Γκιώνα στα διοικητικά όρια των Τοπικών Διαμερισμάτων Πανουργιάς και Στρόμη.
Από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει ότι θα πραγματοποιηθούν σε σύνολο 600 περίπου γεωτρήσεις για έρευνα βωξιτικών κοιτασμάτων με βάθος άνω των 100 μέτρων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του όλα τα ανωτέρω και μετά από διαλογική συζήτηση διατύπωσε τις ακόλουθες απόψεις:
Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Γκιώνα έχουν δείξει ότι υποβαθμίζεται και αλλοιώνεται πολύ σημαντικά το περιβάλλον με σοβαρότατες επιπτώσεις στη μορφολογία του εδάφους, στην πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής.
Παρόμοιες χρήσεις του περιβάλλοντος που χαρακτηρίζονται πολύ έντονες και γίνονται μια φορά στην αιωνιότητα δεν είναι αειφόρες καθότι το πρόσκαιρο οικονομικό όφελος δεν αντισταθμίζει την ζημιά που προκαλεί και οι δυσμενείς συνέπειες παραμένουν πίσω ως μόνιμες πληγές και καθιστούν απαγορευτικές πολλές άλλες χρήσεις ήπιου χαρακτήρα, που είναι δυνατόν να δώσουν θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα αειφόρο χρήση των βουνών μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για επηρεασμό της πανίδας είναι το αγριόγιδο, ένα ζώο που αποτελεί το στολίδι των βουνών μας, λόγω και της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Γκιώνα έχει ελαττωθεί σε επικίνδυνο βαθμό και ο ελάχιστος πληθυσμός που έχει απομείνει έχει περιορισθεί στην Βορειοδυτική πλευρά της Γκιώνας όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μεταλλευτικές δραστηριότητες.
Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις και την συνέχεια πιθανή δραστηριότητα εξόρρυξης στην περιοχή αυτή απειλείται με παντελή εξαφάνιση.
Επιπλέον θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα και πιθανόν επιβάρυνση, επηρεασμός ή απώλεια των υπόγειων υδάτων καθότι από την συγκεκριμένη περιοχή υδρεύονται τα Τοπικά Διαμερίσματα Πανουργιάς και Στρόμη.
Στη συνέχεια κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου έλαβε υπόψη του το περιεχόμενο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τις απόψεις και τις προτάσεις που ακούστηκαν,
Α π ο φ α σ ί ζ ε ι ο μ ό φ ω ν α:
Για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις του και είναι παντελώς αντίθετο σε κάθε μορφής παρόμοιας επέμβαση στην περιοχή της Γκιώνας που είναι εντός διοικητικών ορίων του Δήμου.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Λεωνίδας Καραγιάννης
Επισυνάπτονται φωτοτυπία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας και του Δήμου Καλλιέων.
Πηγή: www.fokidanet.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου