Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ενταση στη μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης


Για πρώτη φορά χωρίς βουλευτές στην εξέδρα των επισήμων
Ενταση στη μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης



Παρέλαση διαμαρτυρίας, πίσω από την παρέλαση των μαθητικών τμημάτων, έκαναν σήμερα, Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικοί, φοιτητές και εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση κατά την αποχώρηση των επισήμων.


Οι διαδηλωτές, εκτός από τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της Τρόικα, στράφηκαν και εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, του μοναδικού μαζί με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, παράγοντα που ανέβηκε στην εξέδρα των επισήμων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη, απέφυγε να παρακολουθήσει την παρέλαση της μαθητιώσσας νεολαίας, ενώ για πρώτη φορά φέτος δεν βρίσκονταν στην εξέδρα ούτε οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης, που παρακολουθούσαν πάντα την παρέλαση.

Στο προηγούμενο και το επόμενο τετράγωνο, από την εξέδρα των επισήμων, παρακολούθησαν μετά συνθημάτων την παρέλαση ομάδες φοιτητών, εκπαιδευτικών και άλλων διαδηλωτών, που είχαν ανοίξει πανό.

Οι περίπου 200 δάσκαλοι και φοιτητές, που είχαν συγκεντρωθεί σε πλατεία της πόλης, σκόπευαν αρχικά να διαδηλώσουν παράλληλα με την μαθητική παρέλαση, αλλά τελικά εμποδίστηκαν από τις αρχές. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα παρέλασαν μπροστά στους ελάχιστους επισήμους που είχαν μείνει ακόμα στην εξέδρα αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης.

«Δεν χρειάζεται να είναι παρών κάποιος από την κυβέρνηση στην μαθητική παρέλαση» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης κ. Γ. Μπουτάρης.

«Η παιδεία είναι άταφος νεκρός, όπως είπε και Γληνός» δήλωσαν εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι σήκωσαν πανό με το σύνθημα: «Το σχολείο πενθεί η ζωή και η δουλειά μας καταστρέφονται. Όλοι στο δρόμο».

Στην παρέλαση πάντως δεν εμφανίστηκαν μαύρα περιβραχιόνια - το "πένθος" φορέθηκε μόνο από διαδηλωτές - ωστόσο οι μαθητές πολλών τμημάτων σχολείων, φθάνοντας μπροστά στους επισήμους, είτε αντί για "κεφαλή δεξιά" έστρεψαν το πρόσωπό τους αριστερά, είτε συνέχισαν να κοιτούν ευθεία, αποφεύγοντας να αποδώσουν τιμές.

Αύριο στην Αθήνα, οι περισσότερες διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και μαθητών, αναμένεται ότι θα εκδηλωθούν στις παρελάσεις στις διάφορες συνοικίες, όπου οι εκπαιδευτικοί έχουν ανακοινώσει ότι θα κατεβούν με το σύνθημα: «Το όχι το είπε ο λαός, εμείς συνεχίζουμε σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις