Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τώρα

του Πέτρου Τατσόπουλου*
Κατά κοινή ομολογία, είναι οι πιο απρόβλεπτες μεταπολιτευτικές εκλογές. Οι δημοσκόποι σηκώνουν ψηλά τα χέρια, όσοι διαισθάνονται ότι θα ηττηθούν πανικοβάλλονται και κινδυνολογούν, ενώ αμηχανία καταλαμβάνει ακόμη και τους ενδεχόμενους νικητές. Κραταιές επί δεκαετίες κομματικές επετηρίδες καταρρέουν, πανίσχυροι μέχρι πρότινος υπουργοί δεν τολμούν καν να κατέβουν ως υποψήφιοι και οι λαϊκιστές παντός είδους -τόσο οι παραδοσιακοί ευτράπελοι, τύπου Περόν, όσο και οι αντιλαϊκιστές, οι σοβαροφανείς, οι λαϊκιστές της γραβάτας- βάζουν νυχθημερόν λάσπη στον ανεμιστήρα και την εξαπολύουν προς πάσα κατεύθυνση. Η βαρετή μέχρι θανάτου εναλλαγή των δύο κομμάτων στην εξουσία, μέρα μπαίνει-μέρα βγαίνει, επί 38 χρόνια, που επέτρεπε μονάχα "δημοσιοϋπαλληλική" κομματική καριέρα σε όποιον ήθελε να ενασχοληθεί με την πολιτική, παραχωρεί τη θέση της σ' ένα αδιάκοπο αλισβερίσι, χτυπήματα κάτω από τη μέση, κονιορτοποίηση όλων των ιδεολογικών ταμπού. Καυτό πρωτογενές υλικό για να γράψεις ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα ή για να χορέψεις ο ίδιος πάνω στα κάρβουνα. Επέλεξα το δεύτερο.


Την επομένη των εκλογών, με τον εύκολο τρόπο ή με τον δύσκολο, με το καλό ή με το άγριο, θα διδαχτούμε όλοι κάτι πρωτόγνωρο: να συνεργαζόμαστε. Όχι υποκριτικά, όχι με πισώπλατα υπουργικά αλληλομαχαιρώματα, όπως στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά ουσιαστικά, ντόμπρα, καθώς τα περιθώρια για οποιεσδήποτε υστεροβουλίες θα έχουν πια εξαντληθεί. Την 7η Μαΐου θα έχουμε μπροστά μας δύο επιλογές. Ή τον σχηματισμό μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει ό,τι έχει ήδη υπογράψει ή τον σχηματισμό μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης που θα επιχειρήσει να ξαναμοιράσει την τράπουλα. Στην πρώτη περίπτωση ίσως ξαναδούμε το οξύμωρο να κάθεται ο ίδιος άνθρωπος και από τις δύο πλευρές του τραπεζιού -ο πρωθυπουργός της Ελλάδας από εδώ, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντίκρυ- και να χαλάει τη ζαχαρένια του μονάχα για τη διατύπωση, για τον πιο ενδεδειγμένο ευφημισμό που θα συγκαλύψει ξανά τα πιο επαχθή μέτρα. Στη δεύτερη περίπτωση ελπίζουμε ότι θα στείλουμε διαπραγματευτές αποφασισμένους να κάνουν απλώς τη δουλειά τους με επάρκεια, να διαπραγματευτούν και όχι να περιοριστούν στο ρόλο πειθήνιων ωτακουστών. Κανένας δεν μας εγγυάται ότι οι δεύτεροι θα πετύχουν εκεί που οι πρώτοι σίγουρα θα αποτύχουν. Ή θα αναλάβουμε το ρίσκο ή θα παραδοθούμε αμαχητί.

Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή -απεχθής στους πάντες και πρωτίστως στο εκλογικό σώμα. Να οδηγηθούμε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις έως ότου κάποιος (ποιός;) κάποτε (πότε;) εξασφαλίσει την περιπόθητη αυτοδυναμία. Στο μεταξύ βέβαια -κι εν πολλοίς εξαιτίας- η χώρα θα έχει γονατίσει. Θα είναι πραγματικά τραγική ειρωνεία να καταφέρουμε και να στείλουμε έναν ισχυρό διαπραγματευτή όταν στο μαγαζί θα έχουν κλείσει όλα τα φώτα και θα έχουν ξεστρώσει όλα τα τραπέζια. Εναν Μπρανκαλεόνε για να χτυπά εις μάτην το κουδούνι νυχτιάτικα.

Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -στο ορατό τουλάχιστον μέλλον- θα αποσπάσει τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να επιβάλλει την προεκλογική του ατζέντα στα άλλα κόμματα. Θα βάλει και ο ΣΥΡΙΖΑ νερό στο κρασί του, θα αποδεχτεί θέσεις που δεν επιθυμεί τώρα να αποδεχτεί, θα επιδιώξει την ψήφο ανοχής εκείνων που θα προτιμούσε να μην συγχρωτιστεί. Βλέπετε, ο ληστρικός εκλογικός νόμος, με το απίστευτο "μπόνους" των 50 εδρών που χαρίζει στο πρώτο κόμμα, υποχρεώνει και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί από το προνόμιο της ακαταδεξιάς του, τόσο βολικής για όποιον θέλει να περάσει το βίο του εσαεί στην αντιπολίτευση. Εάν συνεργάζομαι μαζί του είναι γιατί μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να πιστεύει πως δεν είναι κάπου γραμμένο στ' άστρα ότι η Αριστερά δεν θα κυβερνήσει ποτέ, πως είναι ανίκανη να κυβερνήσει ή, ακόμη χειρότερα, τρέμει σύγκορμη μπροστά στο ενδεχόμενο να κυβερνήσει και να επικριθεί, ίσως και να τιμωρηθεί από το εκλογικό σώμα για τις κυβερνητικές επιλογές της. Ναι, ενδέχεται να τιμωρηθεί αν χειριστεί αδέξια την ευθύνη της εξουσίας. Είναι όμως κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα τιμωρηθεί αν δεν δεχτεί καν να την αναλάβει.  

*Ο Πέτρος Τατσόπουλος είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις