Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Γιάννης Πάλλας: Τοποθέτηση για τον Εθνικό Δρυμό Παρνασού
Τετάρτη, 23 Φεβρουάριος 2011 12:34
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΥΑ 2009 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Έχουν περάσει εβδομήντα τέσσερα (74) περίπου χρόνια από τότε που το Κράτος και η τότε Κυβέρνηση αποφάσισαν την ίδρυση των Εθνικών Δρυμών μεταξύ των οποίων και του ΕΔ Παρνασσού.

Από τότε μέχρι σήμερα, αν κανείς επιχειρήσει να αξιολογήσει απολογιστικά το έργο και τις παρεμβάσεις του Κράτους για την επίτευξη του σκοπού της Ιδρύσεως του ΕΔΠ, μόνο αρνητικά συμπεράσματα μπορεί να εξάγει για τον τρόπο που η ίδια η Πολιτεία -διαμέσου των εμπλεκόμενων φορέων- έχει διαχειριστεί το θέμα.

Κατά καιρούς εξαγγελίες Νόμων και Διαταγμάτων γύρω από το θέμα που στην πλειονότητά τους ουδέποτε εφαρμόστηκαν και ουδέποτε χρηματοδοτήθηκαν δράσεις και δομές που απορρέουν από το περιεχόμενό τους. Αντίθετα το ίδιο το Κράτος «πέταξε» το …μπαλάκι στις τοπικές Υπηρεσίες και Φορείς που χωρίς τις απαραίτητες υποδομές είτε σε ανθρώπινο δυναμικό και οργάνωση είτε σε χρηματοδότηση δράσεων προστασίας και ανάδειξης δεν μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος ενός τόσο σοβαρού θέματος.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Αθηνοκεντρικό Κράτος συνέχισε να κλείνει «τα αυτιά» του στις διάφορες προτάσεις των Τοπικών Υπηρεσιών και Φορέων ( όπως Δασαρχεία, Αυτοδιοίκηση, προηγούμενες Διοικήσεις Φορέα, τοπικές κοινωνίες κτλ.). Από το 1986 μέχρι και σήμερα όλα τα κατά καιρούς σχέδια ΚΥΑ που είδαν το φως της δημοσιότητας και που κατά περίεργη σύμπτωση ενεργοποιούνταν πάντα προεκλογικά, δεν λάμβαναν υπόψη την σημερινή διαμορφωθείσα κατάσταση στον Παρνασσό. Δεν αποτελούσαν προϊόν δημόσιας διαβούλευσης παρά ήταν αποτέλεσμα «ασκήσεων επί χάρτου» μέσα σε κλειστά γραφεία ανθρώπων που απλά ανακάτευαν παλιές προτάσεις σχεδίων οι οποίες στην πλειονότητά τους δεν είχαν «επί τόπου» εξεταστεί αν ήταν εφαρμόσιμες στα σημερινά δεδομένα της περιοχής και στον τρέχοντα αναπτυξιακό προσανατολισμό της. Το σημαντικότερο δε είναι ότι το σχέδιο Νόμου βασίζεται σε μελέτη που έγινε το 1993-1996. Δεκαπέντε (15) τουλάχιστον χρόνια πριν!!

Ήταν λοιπόν απόλυτα φυσιολογικό το θέμα να παραμένει στις «καλένδες» γιατί οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούσαν δια των εκάστοτε πολιτικών εκπροσώπων τους και κατά συνέπεια δεν υπήρξε η πολιτική βούληση γιατί η «πατάτα ήταν καυτή»…

Με δεδομένο ότι εκπροσωπώ την Τοπική Κοινωνία της Φωκίδας και μάλιστα η καταγωγή μου προέρχεται από το δ.δ. Επταλόφου άμεσα θιγόμενης περιοχής από τα προτεινόμενα όρια του Δρυμού (Πυρίνα και περιμετρικής ζώνης) έτσι όπως παρουσιάζεται από το σχέδιο ΚΥΑ του 2009 δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή του χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις μας έτσι όπως έχουν κατατεθεί με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ.Παρνασσού. Η πρότασή μας πιστεύουμε ότι είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά, λαμβάνει υπόψη την σημερινή κατάσταση στην περιοχή και παράλληλα περιέχει τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες που πρέπει όλοι μας να έχουμε σε πραγματικές συνθήκες και όχι ουτοπικές.

Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση μαστίζει τους λαούς όλου του κόσμου και κυρίως τον τόπο μας, δεν μπορεί κανένας να αλλάξει τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής μας που είναι στοχευόμενος στην τουριστική ανάπτυξη και σε κάθε μορφή δράσης που απορρέει από αυτή.

Για το γεγονός ότι η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια δεν έγινε ορθολογιστικά και με τρόπο που να σέβεται το περιβάλλον δεν επιτρέπει σε κανένα να βάλλει ταφόπλακα στο μέλλον των τοπικών κοινωνιών, Τις παθογένειες και τις αδυναμίες του Κράτους να λύσει το Χωροταξικό, να δημιουργήσει Δασολόγιο, να κάνει Κτηματολόγιο, να οριοθετήσει τους κατά τόπους οικισμούς, να προστατέψει το Περιβάλλον και τόσα άλλα δεν μπορεί να το πληρώσουν οι ντόπιοι κάτοικοι και οι περιουσίες τους που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και που αποτελούν στις μέρες μας μοναδική προοπτική στα οικονομικά αδιέξοδα.

Από την μια μεριά το Δελφικό Τοπίο, από την άλλη μεριά οι περιοχές NATURA, τώρα έρχεται η επέκταση του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, ποια είναι κύριοι η προοπτική αυτού του τόπου ? Είναι δυνατόν να δίνουμε τον ορυκτό μας πλούτο, είναι δυνατόν να υδροδοτούμε ολόκληρη την Ελλάδα και αντί για ανταποδοτικό τέλος να μας δωρίζει το κράτος συνέχεια αναπτυξιακούς περιορισμούς ? Για ποια περιφερειακή συνείδηση μιλάμε ? Για ποια αποκέντρωση ?

Έχει επισκεφθεί κανένας από αυτούς τους ανευθυνο-υπεύθυνους τις περιοχές που περιλαμβάνει η πρόταση επέκτασης ? Έχουν δει τους οικισμούς ? έχουν δει τα περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν (χωράφια, κτήματα, οικόπεδα κτλ) ? Τα αμφισβητεί κανείς ? Εξέθρεψαν γενιές και γενιές, στήριξαν τους κατά καιρούς αγώνες για την απελευθέρωση του Κράτους, έθρεψαν τους ήρωες του ΄21 και της Εθνικής Αντίστασης του ΄40 !

Σήμερα λοιπόν που οι συγκυρίες ευνοούν την ανταπόδοση της προσφοράς από την μητέρα πατρίδα με την αλλαγή της χρήσης γης που μοιραία οδηγήθηκε εκεί λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, θα δημεύσει το Κράτος τις περιουσίες των ντόπιων κατοίκων ? Για να προστατεύσει τι ? Ποια πανίδα και ποια χλωρίδα υπάρχει σε αυτές τις περιοχές τα τελευταία 20 χρόνια ? Μας δουλεύουνε ? Τι σκοπούς εξυπηρετούν ? Να καρπωθούν οι λίγοι και οι πλούσιοι την προοπτική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής ? Να βολευτούν οι μεγαλο-ιδιοκτήτες σε βάρος των μικρο-ιδιοκτητών? Να μας διώξουν από τον τόπο μας ? Να κλείσουν τα σχολεία ? Να ερημώσουν τα χωριά και να φύγουν οι νέοι?

Θα ήθελα επίσης να κάνω και μια σημαντική παρατήρηση για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν αν εφαρμοστεί το σχέδιο Νόμου ως έχει. Από την εποχή των Κοινοτήτων μέχρι και σήμερα (20 περίπου χρόνια) ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία για την έκδοση οικοδομικών αδειών και την βεβαίωση ιδιοκτησιών εντός ή εκτός οικισμού. Η εφαρμογή του σχεδίου Νόμου θα επιφέρει κοινωνικές ανισότητες, πολίτες δύο ταχυτήτων, εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών από τις αρμόδιες υπηρεσίας και γενικά τέτοια κοινωνική αναταραχή που οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες ακόμα και για την προστασία του βουνού. Κρούω τον «κώδωνα» του κινδύνου για την αντίδραση των αγανακτισμένων πολιτών που θα νοιώθουν αδικημένοι!

Επανέρχομαι στην πρόταση που υπάρχει επι του σχεδίου και έχει καταθέσει ο Δήμος Παρνασσού. Επιτέλους το Κράτος ας προστατέψει αυτά που μπορεί να διασωθούν. Οι τοπικές κοινωνίες το θέλουν, άλλωστε μόνο αυτές μέχρι σήμερα περιφρούρησαν τον Παρνασσό, το Κράτος ήταν απών! Αν η πολιτεία θέλει σύμμαχο τις τοπικές κοινωνίες στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή πρέπει να μας ακούσει, διαφορετικά θα μας βρει απέναντι ! Χωρίς την κοινωνική συναίνεση των τοπικών κοινωνιών τίποτα δεν επιτυγχάνεται !

Eυχαριστώ

Γιάννης Νικηφ, Πάλλας
μέλος Δ.Σ. του Φορέα
Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
εκπρόσωπος ΤΕΔΚ Φωκίδας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!! ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕΣ!

ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΙΑΝΗΣ είπε...

ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΑΚΟΥΕΙ. ΠΑΝΤΩΣ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ!

συνολικες επισκεψεις