του Γιάννη Αν. ΛΟΥΚΑ
Δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω φέτος πολλές από τις εκδηλώσεις του Διστόμου, γι αυτό δεν θα επιχειρήσω καν μια συνολική αποτίμηση. Περιορίζομαι σε δύο στιγμιότυπα και τα συναισθήματα που μου προκάλεσαν.
Η λαμπαδηδρομία
Ήταν φέτος συγκλονιστική. Πλήθος από συμμετέχοντες, επιβλητική-εύγλωττη σιωπή, αναμμένοι δαυλοί, ρυθμική υπόκρουση από τα τύμπανα, σκοτάδι στην κάτω πλατεία, συγκίνηση…
Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω την εντυπωσιακή συμμετοχή Αραχωβιτών στη λαμπαδηδρομία με πρώτο και καλύτερο τον αιωνόβιο έφηβο ποιητή Ανδρέα Τσούρα (ανελλιπώς παρόντα και στο Πανηγυράκι μας ως γέροντας), πολλές οικογένειες, την κα Ελένη Ανδρέου με πολλά παιδιά του Συλλόγου της και βέβαια το ηχητικό σύνολο των τυμπάνων με επικεφαλής τον πιο «παραδοσιακό» νέο και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σπύρο Κομνά και συμμετέχοντα επίσης ως τυμπανιστή τον Αντιδήμαρχο Αράχωβας κ. Παναγιώτη Οικονομάκη. Τα αναφέρω για τρεις λόγους : πρώτον η συμμετοχή αυτή έπρεπε να επισημανθεί από την εκφωνήτρια της εκδήλωσης, δεύτερον γιατί αποτελεί μια απάντηση ανωτερότητας στους τοπικιστές του Διστόμου και τρίτον γιατί ελπίζω ότι αυτή η πλούσια συμμετοχή θα έχει ανταπόδοση στο επόμενο Πανηγυράκι, καθώς η αρχή έγινε.
Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω και την καταλυτική παρουσία (όπως και πέρσι) του Αλέξη Κωστάλα με τη μαγική φωνή του καθώς επίσης την καταπληκτική ποιότητα της συναυλίας, η οποία απέδειξε πανηγυρικά ότι η μουσική μόνο να ενώσει μπορεί και όχι να διχάσει.
Το Λαογραφικό Μουσείο Διστόμου
Επισκεπτόμενος ανήμερα το Μουσείο Θυμάτων, ένιωσα μεγάλη έκπληξη όταν αντίκρισα σε αίθουσα του ισογείου να λειτουργεί ένα Λαογραφικό Μουσείο, που το βρήκα να είναι συμπαθητικό, αξιοπρεπές, με αρκετή πληρότητα ενώ διαισθάνθηκα ότι είναι φτιαγμένο με πολύ μεράκι, χώρια που μου έφερε μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια, καθώς όλα τα εκθέματα τα είχα γνωρίσει ως καθημερινά χρηστικά αντικείμενα.
Από την άλλη όμως μελαγχόλησα για το δικό μας Λαογραφικό Μουσείο. Επιτρέπεται ένας παράδεισος της Παράδοσης, ένας θησαυρός της Λαογραφίας, όπως είναι η Αράχωβα, να μη διαθέτει ούτε μια στοιχειώδη Λαογραφική Συλλογή; Τι κάνουμε συμπατριώτες; Κύριοι αρμόδιοι, κύριοι αναρμόδιοι, δηλαδή όλοι μας; Έχουν περάσει επτά ολόκληρα χρόνια από τότε που σταμάτησε να λειτουργεί το Παλιό Δημοτικό Σχολείο του Συγγρού, προκειμένου να μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο κι ακόμη τίποτε και κανένα φως στο τούνελ…
Εντάξει άριστη η προσφυγή στην Ακαδημία Αθηνών, σωστή η φωτογράφηση και καταγραφή, αλλά να έχουμε υπόψη ότι η όποια καθυστέρηση μειώνει δραματικά τόσο τον ενθουσιασμό και την αξιοπιστία όσο και τον αριθμό των διασωζόμενων αντικειμένων.
Και επιτέλους για ένα Λαογραφικό Μουσείο πρόκειται και όχι για το Μουσείο της Ακροπόλεως. Πόση μελέτη χρειάζεται;
Και απευθυνόμενος προς τους τοπικιστές της Αράχωβας, ας δείξουμε εκεί την ανωτερότητα και τη μαγκιά μας και όχι σε ανούσια σχόλια εκ του ασφαλούς.
Μήπως πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από τις κυρίες του Διστόμου που ασχολήθηκαν με το θέμα;
(Προφανώς προσπαθώ να ΄΄ερεθίσω΄΄ τα κοιμώμενα και αδρανούντα πατριωτικά μας ένστικτα, που τα θεωρώ ισχυρά και αναμφισβήτητα και ασφαλώς δεν εξαιρώ την αφεντιά μου από τις ατομικές και συλλογικές ευθύνες μας).
Αρνητικό ρεκόρ
Ενώ η Αντίκυρα βραβεύθηκε πρόσφατα με τη Γαλάζια Σημαία, ενώ το Δίστομο διαθέτει τρία Μουσεία (Αρχαιολογικό, Θυμάτων Ολοκαυτώματος και Λαογραφικό), ενώ στην περιοχή του Στειρίου υπάρχει το κορυφαίο Βυζαντινό μνημείο του Οσίου Λουκά με το αντίστοιχο Μουσείο, η Αράχωβα λοιπόν με αυτή την Ιστορία, με αυτή την Παράδοση, με αυτή την Εξέλιξη εξακολουθεί να δέχεται απίστευτο αριθμό φίλων και επισκεπτών μη διαθέτοντας ΚΑΝΕΝΑ Μουσείο. Αν αυτό το θεωρήσουμε ανάξιο και αταίριαστο με το όνομα της Αράχωβας, θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και θα δημιουργήσουμε όχι ένα αλλά και παραπάνω Μουσεία, προάγοντας και τον πολιτισμό μας και τον τουρισμό μας. Αν τα θεωρήσουμε όλα αυτά περιττά και κουλτουριάρικα τότε να με συγχωρείτε για την ενόχληση. Αλλάζουμε πλευρό, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ μας και Όνειρα Γλυκά!
Με το συμπάθειο
ΙΑΛ
ΥΓ1: Εύχομαι καλή επιτυχία στο blog, αφού είναι η πρώτη μου ανάρτηση (αλλά ασφαλώς όχι η πρώτη επίσκεψη). Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα και ο καθένας επιλέγει.
ΥΓ2: Το άρθρο μου να ληφθεί ως η απάντησή μου στη δημοσκόπηση για ενδεχόμενη μεταφορά της Αστυνομίας στο Λαογραφικό Μουσείο!
ΥΓ3:Σε συγχαίρω για τη δημοσίευση υλικού από τη συλλογή του Λουκά Παπαλεξανδρή και να συνεχίσεις. Είναι καταπληκτική!
2 σχόλια:
ΚΥΡΙΕ ΛΟΥΚΑ, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΦΟΡΗΣΩ, ΟΤΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ,ΠΟΥ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΑΛΗ ΜΑΣ ΤΙΜΗ, Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΤΟΣΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΝΩΣΗΣ ΣΑΣ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑΝ ΝΟΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ. ΚΑΙ Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ...ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΑΠΟ ΓΝΗΣΙΟΥΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΕΣ.
ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΛΟΥΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ.
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΩΝΗΤΡΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ ΠΙΑ ΑΡΑΧΩΒΙΤΩΝ, ΜΙΚΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!
ΟΛΟΙ ΕΙΔΑΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΚΥΡΙΟ ΤΣΟΥΡΑ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΚΥΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ.
Η ΑΡΧΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ, ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΘΑ ΑΝΤΑΜΩΣΟΥΝΕ!!!
ΥΓ. Η ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ ΗΤΑΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ «ΚΑΤΗΦΟΡΙΣΕ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ.
Δημοσίευση σχολίου