Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τι σημαίνει η ένταξη υπαλλήλων σε εργασιακή εφεδρεία

Εργασιακή εφεδρεία: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ η ένταξη υπαλλήλων στο καθεστώς της;


Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει την τρόικα και να έχει οικονομικό όφελος εντός του έτους (περίπου 50 εκατ. ευρώ). Η «Κ» απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα για το πόσοι επηρεάζονται από αυτήν την απόφαση, ποιοι, με ποια κριτήρια θα επιλεγούν όσοι τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία, γιατί προχωράει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και άλλα ζητήματα που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου.

Τι σημαίνει για τους εργαζομένους η ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας;

- Δωδεκάμηνη παραμονή στους πίνακες που καταρτίζει το ΑΣΕΠ, λαμβάνοντας αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού τους μισθού. Μέχρι να βρουν εργασία σε άλλον εργοδότη παραμένουν «εσαεί» στους πίνακες. Διαγράφονται μόνο όταν συνάψουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλο εργοδότη.

Η «εγγραφή» τους στον πίνακα του ΑΣΕΠ θα τους δίνει τη δυνατότητα επί της ουσίας να διεκδικούν θέσεις εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο κατά διαστήματα. Αναλυτικά, έχουν τη δυνατότητα:

1. Να επιλέγονται (ύστερα από αίτησή τους) κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Για παράδειγμα, από τις 22.500 θέσεις εποχικού προσωπικού που προβλέπονται για το 2012 θα καλυφθούν από τους «εφέδρους» οι 6.750 θέσεις.


2. Να προηγούνται στην επιλογή υποψηφίων για μερική απασχόληση, εφόσον υποβάλλουν αίτηση.

3. Να αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο.

- Τι θα γίνει αν οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε εφεδρεία δεν μπορέσουν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα;

- Θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται σε θέσεις εποχικού προσωπικού. Θα παραμένουν σε μόνιμη βάση στον πίνακα του ΑΣΕΠ, αλλά δεν θα πληρώνονται με το 60% του μισθού τους.

- Σε ποιους υπαλλήλους θα εφαρμοστεί άμεσα ο θεσμός;

- Σε 7.000 υπαλλήλους των 10 φορέων για τους οποίους έχει ανακοινωθεί ότι εισάγονται σε πρόγραμμα ανασυγκρότησης-συγχωνεύσεων, εκτός από την ΕΡΤ όπου θα ισχύσει ειδικό καθεστώς. Η λίστα περιλαμβάνει οργανισμούς όπως η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το ΙΓΜΕ, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ο ΟΣΚ, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Eρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, Ελληνικός Οργανισμός Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ).

- Σε ποιους άλλους φορείς θα ισχύσει;

- Συνολικά στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 1.500 οργανισμοί του κράτους που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ζητήσει από τις 160 ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου (είτε είναι ΝΠΔΔ, είτε ΝΠΙΔ και ελέγχονται από το κράτος), καθώς και από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) να θέσουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας το 7% των υπαλλήλων που απασχολούν.

Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι στους παραπάνω φορείς εργάζονται περί τα 200.000 άτομα. Ετσι, με την άμεση μείωση του προσωπικού τους κατά 7% εκτιμάται ότι στην εργασιακή εφεδρεία θα ενταχθούν σχεδόν 14.000 άτομα.

- Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο;

- Το οικονομικό επιτελείο θέτει στόχο την ένταξη 14.000 ατόμων σε εργασιακή εφεδρεία. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται πως υπάρχει περίπτωση από κάποιους φορείς να μην εφαρμοστεί η μείωση του προσωπικού κατά 7%, αλλά κατά ένα μικρότερο ποσοστό της τάξης του 5% (περίπου 10.000 άτομα).

- Θα επεκταθεί η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στον στενό δημόσιο τομέα;

- Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει, διά στόματος του κ. Βενιζέλου, ότι δεν θα υπάρξουν υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα που θα υπαχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Ωστόσο, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα γίνει χρήση του θεσμού στις «παρυφές» του στενού δημόσιου τομέα.

Των Φωτεινής Kαλλίρη και Σωτήρη Νίκα



Πηγή: http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις