Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Καλό φθινόπωρο!

 Του Γιώργου Οικονόμου

 Οι επόμενες ημέρες που ακολουθούν, σηματοδοτούν το τέλος του καλοκαιριού, με τίς υψηλές θερμοκρασίες που μας ταλαιπωρούσαν ως σήμερα, και τη μετάβασή μας στο φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το επόμενο τριήμερο, αναμένεται επιδείνωση του καιρού με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και  βροχές οι οποίες θα επηρεάσουν όλη την επικράτεια αλλά θα είναι έντονες στα δυτικά και βόρεια.

Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στη δυτική Ελλάδα
  Αιτία αυτής της μεταβολής είναι η επικράτηση, επιτέλους, των χαμηλών πιέσεων στην περιοχή μας σε συνδυασμό με τη μετατόπιση των υψηλών πιέσεων ανατολικότερα. Αποκομμένο χαμηλό θα κινηθεί από τη ΒΔ Ευρώπη προς τα ΝΑ, στην περιοχή της Ιταλίας και στη συνέχεια θα διασχίσει από δυτικά προς ανατολικά την Ελλάδα.
 Σε συνδυασμό με τις θερμές μάζες που προϋπάρχουν στην περιοχή μας, αναμένονται αρκετά ισχυρά φαινόμενα. Η κίνηση του χαμηλού όμως , με τα τελευταία στοιχεία, δε φαίνεται να ευνοεί σημαντικά την ευρύτερη περιοχή μας με σημαντικά ύψη νερού.
  Η πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από σήμερα στα δυτικά, και θα γίνει αισθητή στην κεντρική Ελλάδα την Τρίτη 20/9 από το απόγευμα και μετά. Στην Αράχωβα η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 18 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη και Πέμπτη (21-22/9), ενώ η ελάχιστη θα κυμανθεί στα επίπεδα των 11 με 12 βαθμών κελσίου. 
  Βροχές θα σημειωθούν από την Τρίτη το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, κατά διαστήματα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ οι οποίοι μετά το πέρασμα του χαμηλού, (21/9) θα στραφούν σε ΒΑ, και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στα επίπεδα των 17 Κελσίου.
Τέλος για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η θερμοκρασία φαίνεται να σταθεροποιείται στα κανονικά, για την εποχή, επίπεδα.
Να σημειώσουμε ότι ο Σεπτέμβριος ως σήμερα, θεωρείται ως ο θερμότερος των τελευταίων ετών, με μέση τιμή θερμοκρασίας στην Αράχωβα, μεγαλύτερη από αυτήν του Αυγούστου 2011 και σχεδόν ίση με τη μέση τιμή Ιουλίου. Αντίθετα ο Ιούνιος 2011,είχε χαμηλές για την εποχή , θερμοκρασίες.

Μέση τιμή θερμοκρασίας (Kελσίου), Αράχωβας 1075μ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)
Έτος 2011

Ιούνιος:         18.3
Ιούλιος:         22,8
Αύγουστος:   21,8
Σεπτέμβριος: 21,9 (Έως 19/9)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις