Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΕΛΑΙΩΝΕΣ.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ.Ξηρός ξεσπαθώνει κατά Μπούγα

«Το Τεχνικό Δελτίο του έργου
υποβλήθηκε στην ΕΕ στις 4/12/2003»
-Ήταν μια προσπάθεια της Ένωσης και του τότε βουλευτή Δημήτρη Θάνου, ξεκαθαρίζει ο κ. Ξηρός και βάλλει κατά του κ. Μπούγα κατηγορώντάς τον ότι με την τροποποίηση που έγινε εντάσσοντας την Αγία Ευθυμία και την Αράχωβα, περιοχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στο Δελφικό Τοπίο, χάθηκε ο αντισταθμιστικός χαρακτήρας του προγράμματος.


-«Από την 1η Ιουνίου είχα ενημερώσει τη Βουλευτή Φωκίδας ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος δεν θα είναι πάνω από 300. Άλλωστε το έθεσα και στον κ. Σκανδαλίδη κατά την επίσκεψή του στην Άμφισσα», τόνισε.
«Εμείς δεν ζητούσαμε πρόγραμμα προστασίας, αλλά αντισταθμιστικά οφέλη στις δεσμεύσεις των εκτάσεων εντός του ελαιώνα», απαντά ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλίας Ξηρός, στην επιστολή του κ.  Μπούγα και τονίζει ότι παρά τη θέληση της ΕΑΣ εντάχθηκε η Αγία Ευθυμία και η Αράχωβα, με τραγική συνέπεια την απώλεια του αντισταθμιστικού χαρακτήρα.

Ο κ. Ξηρός βάλλει και κατά τοπικών αρχόντων τονίζοντας ότι είχε ενημερώσει τους πάντες κατά την επίσκεψη του υπουργού κ. Κώστα Σκανδαλίδη στην Άμφισσα την 1η Ιουνίου. «Τότε ενημέρωσα τη Βουλευτή και της ζήτησα να το ψάξει, ενώ η κα Παπαθανάση μου απάντησε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Όμως ήταν σίγουρο ότι θα το αντιμετωπίσουμε, αφού με βάση το νόμο του 2010 δικαιούχοι είναι μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτοί δηλαδή που το 35% του εισοδήματός τους προέρχεται από την καλλιέργεια του ελαιώνα. Μόνο που αυτοί είναι εξαιρετικά λίγοι. Εμείς θέσαμε το ερώτημα στον Υπουργό, ο οποίος φάνηκε να μην γνώριζε το θέμα, ενώ ενημερώσαμε και την Αντιπεριφερειάρχη», υποστήριξε ο κ. Ξηρός.
Αναφερόμενος στα λεγόμενα του πρώην Βουλευτή κ. Μπούγα τονίζει ότι η έμπευση η προετοιμασία και η διαδικασία έγινε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και από τον τότε Βουλευτή κ. Δημήτρη Θάνο. Από ένα σημείο και μετά συνέχισε τη διαδικασία ο κ. Μπούγας, ως όφειλε και αυτό ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να προχωρήσει. Τονίζει δε, ότι ο πρώη ν βουλευτής έκανε μεγάλη ζημιά βάζοντας μέσα την Αράχωβα και την Αγία Ευθυμία, διότι οι δυο αυτές περιοχές δεν αποτελούν μέρος του Δελφικού Τοπίου. «Εμείς το Φεβρουάριο του 2002 είχαμε εκπονήσει τη μελέτη μας, την οποία και υποβάλλαμε ως πρόταση στο υπουργείο Γεωργίας τότε. Για να γίνει όμως αυτό είχαν γίνει μια σειρά άλλες ενέργειες τα προηγούμενα χρόνια. Η μελέτη αυτή που εκπονήσαμε πρότεινε ένταξη του ελαιώνα στο πρόγραμμα για τη διατήρηση του αγροτικού τοπίου (Μέτρο 3.14) και οικονομική ενίσχυση 109,1 ε ανά στρέμμα το χρόνο (ετήσια δαπάνη 6.546.000 €). Στις 24-12-2003 η Διαχειριστική Αρχή του Υπ. Γεωργίας, έχοντας αξιολογήσει θετικά την ανωτέρω πρόταση, υπέβαλε στην Ε. Ε Τεχνικό Δελτίο του έργου «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας» για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ), όπως αυτό εγκρίθηκε με την C(2003)/22-08-2003 Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διάρκεια του προγράμματος ορίστηκε 5 χρόνια και η οικονομική ενίσχυση 90 ε ανά στρέμμα το χρόνο. Η έγκριση της Ε. Ε δόθηκε τελικά τον Φεβρουάριο του 2004, ενώ ο έλεγχος ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2005, όπως αναφέραμε στην Αρ.Πρωτ. 93/31-05-2005 ανακοίνωσή μας. Αξίζει δε να σας πω ότι η μελέτη του 2006 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι στην κυριολεξία αντιγραφή της δικής μας μελέτης. Με μια απλή ανάγνωση θα δείτε ότι περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της δικής μας μελέτης και μάλιστα το αναφέρει κιόλας», τόνισε ο κ. Ξηρός.
Για ιστορικούς λόγους να αναφέρουμε ότι στην ανακοίνωση ΑΠ 93/31-05-2005 η ΕΑΣ κατήγγειλε προσπάθεια καπηλείας των προσπαθειών της και των αγροτών της περιοχής. Μάλιστα, κύκλοι της Ένωσης υποστηρίζουν ότι ο κ. Μπούγας προσπάθησε αμέσως μετά την εκλογή του να ιδιοποιηθεί το έργο, αποδίδοντας την πράξη στην αγωνία του πολιτικού που δεν έχει τίποτε άλλο να παρουσιάσει, διότι δεν έχει παράγει δικό του έργο. Ο κ. Ξηρός μιλάει για «ψηφοθηρικούς λόγους». Με την προαναφερθείσα ανακοίνωση το Μάιο του 2005 η ΕΑΣ θέλησε να γνωστοποιήσει στους αγρότες της περιοχής την έγκριση της μελέτης από το υπουργείο και την ΕΕ, αλλά και την προσπάθεια καπηλείας των προσπαθειών της από παράγοντες της ΝΔ, εννοώντας προφανέστατα τον κ. Μπούγα. Η ανακοίνωση εκείνη έκλεινε με τις εξής αναφορές: «Δυστυχώς η παραπάνω επίπονη και χρονοβόρα προσπάθεια της Ένωσης Άμφισσας και του Διοικητικού της Συμβουλίου, αντί να τύχει της πρέπουσας επιβράβευσης, αντίθετα δέχθηκε μικροκομματική μεταχείριση και καπηλεία από παράγοντες του νομού μας οι οποίοι θέλησαν την επιτυχία αυτή να την παρουσιάσουν ως δικό τους έργο. Πρέπει ορισμένοι να μάθουν κάποτε ότι η πολιτική εντιμότητα και αξιοπρέπεια σημαίνει να μπορείς να αναγνωρίζεις το έργο και άλλων φορέων και να συνεργάζεσαι μαζί τους για το καλό του τόπου χωρίς να προσπαθείς να οικειοποιηθείς ξένες προσπάθειες για μικροκομματικό όφελος, γιατί η αλήθεια στο τέλος πάντα λάμπει».
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο κ. Ξηρός και από ανακοίνωση της κας Παπαθανάση στην οποία αναφέρεται απάντηση του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, κ. Ευάγγελου Διβάρη, κατά την οποία  τονίζεται το εξής: «το Υπ. Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης προσανατολίζεται στην επέκταση του μέτρου για ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ που λόγω κοινοτικών κανονισμών θα αφορά τους ΠΑΛΑΙΟΥΣ – του ήδη – ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ». «Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα. Οι παλαιοί δικαιούχοι είναι 2500, δεν είναι 300 που τελικά θα υπαχθούν, διότι παραπάνω δεν είναι να είστε σίγουροι», τονίζει ο κ. Ξηρός, ξεκαθαρίζοντας ότι λέει τα πράγματα όπως είναι χωρίς να στρογγυλεύει καταστάσεις, γιατί ο ίδιος δεν είναι πολιτικός.
Τέλος να τονίσουμε ότι η τελευταία ανακοίνωση της κας Παπαθανάση για τον ελαιώνα έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, που της προσάπτει όψιμο ενδιαφέρον. Ενόχληση επίσης εκδηλώνεται και για το γεγονός ότι το υπουργείο τέλος του 2011 εξετάζει το ενδεχόμενο το πρόγραμμα να επεκταθεί για δυο χρόνια. «Η προγραμματική περίοδος του 2007 -2013 πλησιάζει στη λήξη της και το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί το Σεπτέμβρη, όπως λέει η Βουλευτής, δηλαδή θα ισχύσει μόνο για δυο χρόνια αν δεν δοθεί παράταση», υποστηρίζουν και τονίζουν ότι όλο αυτό που συμβαίνει δεν αποτελεί παρά εμπαιγμό των αγροτών της περιοχής. Επιπλέον ενόχληση επικρατεί και για την αναφορά ότι για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο θα αφορά μόνο παλαιούς αγρότες, κάτι που συνεπάγεται όσοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες συμμετείχαν στην Α φάση και έχουν συνταξιοδοτηθεί, οι κληρονόμοι τους δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν.

πηγή :   http://www.orafok.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις