Του Γεωργίου Οικονόμου
Επαναδημοσιεύεται το παρακάτω άρθρο που αφορά στα προβλήματα, την προοπτική και τις λύσεις του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, καθώς μας ζητήθηκε από αρκετούς αναγνώστες και φίλους, πέραν του ότι εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.
Το παρακάτω άρθρο το είχα γράψει τον περασμένο Δεκέμβριο 2010, οπότε και είχε δημοσιευτεί στον τοπικό και περιφερειακό τύπο.
Αφορμή είχε σταθεί ο περσινός άγονος διαγωνισμός εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, εξαιτίας δυσχερειών που άπτονταν του ζητήματος χωροθέτησης και αδειοδότησης του υπάρχοντος χιονοδρομικού πεδίου στη θέση "Κελάρια Παρνασσού".
Να θυμίσουμε ότι τμήμα του πυρήνα Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης των Κελαριών με αποτέλεσμα να αποτελεί τροχοπέδη στην οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού, ακόμη και στην απρόσκοπτη λειτουργία του.
Τη στιγμή αυτή, βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι νομικές και διοικητικές πράξεις, εκ μέρους της πολιτείας, ώστε να αποχαρακτηριστεί από Εθνικό Δρυμό και να χωροθετηθεί το υπάρχον χιονοδρομικό κέντρο, στη θέση Κελάρια.
Ταυτόχρονα επαναπροκηρύχθηκε στις 23/8/2011, ο διαγωνισμός, εκ μέρους της ΕΤΑ, για τον εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού (προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ,προ φόρων), που αφορά στην αντικατάσταση της τηλεκαμπίνας με καινούρια καθώς και στα απαραίτητα υποστηρικτικά έργα (κτιριακές υποδομές, χώροι στάθμευσης κλπ).
Ταυτόχρονα μέσα από άλλο διαγωνισμό, αναδείχτηκε και η μειοδότρια εταιρεία, λειτουργίας του χιονοδρομικού, για τα επόμενα τρία έτη.
Η καμπή είναι κρίσιμη, απαιτεί ενεργοποίηση όλων μας και πολύ περισσότερο του διευρυμένου Δήμου μας - αλλά και των υπολοίπων όμορων περιοχών- ώστε να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στην πολιτεία , που επί τόσα χρόνια αδρανεί.
Είναι επιτέλους καιρός, να θεσμοθετηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο τουριστικής χειμερινής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον,μέσα από την αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Παρνασσού!
Μόνο έτσι, θα αποκτήσουμε τη δυναμική μιας πρότυπης τουριστικής περιφέρειας!
ΒΔ άποψη του Παρνασσού (Φτερόλακα, στο βάθος τα Κελάρια).
Ακολουθεί το άρθρο (21-12-2010, Γεώργιος Οικονόμου).
Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας, μόλις 180Km από την Αθήνα και ένα βήμα από την Αράχωβα και τους Δελφούς, πόλος έλξης χιλιάδων χιονοδρόμων και επισκεπτών, συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας της ευρύτερης περιοχής μας και μέσω αυτής, αποτελεί τον αιμοδότη της εθνικής μας οικονομίας.
Διαθέτει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα χιονοδρομικά της χώρας μας. Μετεωρολογικά, λόγω της γειτνίασης με τους κόλπους του Μαλιακού και Κορινθιακού, δέχεται τοπικά πολλές χιονοπτώσεις (μικροκλίμα), ενώ διαθέτει τεράστια χιονοδρομικά πεδία σε μεγαλύτερα υψόμετρα που μπορούν να αξιοποιηθούν, επιμηκύνοντας έτσι τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, της οικονομικής βιωσιμότητας του χιονοδρομικού μας κέντρου.
Ωστόσο συσσωρευμένα προβλήματα ετών δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αποτελώντας τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη και προοπτική του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού. Η ευθύνη ανήκει τόσο στην πολιτεία που δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο χειμερινής τουριστικής ανάπτυξης όσο και στους όμορους Δήμους και δη στην Αράχωβα (Δήμος- τοπικοί φορείς) που δεν κατάφερε να πιέσει, επί χρόνια, το κράτος και να προωθήσει ένα συνολικό πακέτο ολοκληρωμένης και βιώσιμης λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού.
Αντίστοιχη ευθύνη ανήκει και στις τοπικές υπηρεσίες (Δασικές Αρχές, Φορέας Διαχείρισης Δρυμού, Πολεοδομία κλπ) για την, εν γένει αδιαφορία, που επιδεικνύουν στο θέμα της καταγραφής και επίλυσης των προβλημάτων που συνδέονται με τη λειτουργία του χιονοδρομικού.
Ας προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τα σημαντικότερα προβλήματα του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, και στη συνέχεια να προτείνουμε λύσεις. Οι απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις του Παρνασσού (μηχανήματα 30ετίας), αυξάνουν το κόστος συντήρησης σημαντικά, σε βαθμό ώστε να επηρεάζουν αρκετά την οικονομική βιωσιμότητα του χιονοδρομικού, επιπλέον αυξάνονται οι βλάβες, μειώνοντας τη δυναμικότητα των πελατών του κέντρου. Επείγει λοιπόν άμεσα, η αντικατάσταση όλων σχεδόν των αναβατήρων του χιονοδρομικού, με σύγχρονους, ασφαλείς, καθ’όσον έχουν αυξηθεί στατιστικά οι χιονοδρόμοι σήμερα, ώστε η δυναμικότητα του Παρνασσού να αυξηθεί και να ελαχιστοποιηθούν τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησής τους.
Ο υπερκορεσμός του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού (όπως αντίστοιχα και στα υπόλοιπα) τα Σαββατοκύριακα, σε σχέση με τις καθημερινές, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του Παρνασσού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η προσέλευση του κόσμου τα Σαββατοκύριακα αγγίζει περίπου τις 7.000, όταν τις καθημερινές η προσέλευση είναι μειωμένη κατά 70%. Αυτό σημαίνει ότι ο Παρνασσός λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα πάνω από το όριο χωρητικότητας του, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο των ατυχημάτων, ενώ υπολειτουργεί αισθητά τις καθημερινές, με ό,τι αρνητικό αυτό, συνεπάγεται στην τουριστική κίνηση της περιοχής μας.
Επίσης η ανυπαρξία επενδύσεων στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, καθώς με την έλλειψη χωροταξικού πλαισίου και του καθορισμού της χρήσης γης, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού μένει στάσιμο στις προκλήσεις των καιρών για περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό. Πιο συγκεκριμένα, το υπάρχον χιονοδρομικό κέντρο στη θέση Κελάρια ανήκει στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, αποτελώντας έτσι τροχοπέδη στην περαιτέρω αξιοποίηση του,(σαλέ, αντικατάσταση αναβατήρων, διάνοιξη πιστών κλπ).
Επιπλέον, η πρόσβαση στο χιονοδρομικό, το πυκνό δίκτυο δρόμων που πρέπει να αποχιονιστεί (Αράχωβα- Κελάρια – Φτερόλακα, χώροι στάθμευσης ), η έλλειψη σήμανσης αλλά και οι ιδιαιτερότητες του ανάγλυφου (παγοποιήσεις, μεγάλο υψόμετρο, τοπικές χιονοπτώσεις) αποτελούν άλλο ένα πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από κοινού με τη διεύθυνση του Παρνασσού.
Η επίλυση των προβλημάτων του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού πρέπει να προέλθει από ένα συνολικό πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει την επέκταση – εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού, τη δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης του Παρνασσού από το διευρυμένο πλέον Δήμο Αράχωβας, και την ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού εβδομάδας Αράχωβας.
Η επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού επιβάλλεται κυρίως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της ανόδου της θερμοκρασίας(αύξηση θερμοκρασίας κατά 0,6C, αντιστοιχεί σε αύξηση υψομέτρου 100 μέτρων), και γι αυτό θα πρέπει να επεκταθεί σε μεγαλύτερα υψόμετρα, ώστε να επιμηκυνθεί η διάρκεια της χειμερινής περιόδου αλλά και να αυξηθεί η χωρητικότητα του μεγάλου αριθμού χιονοδρόμων, τα τελευταία έτη.
Ο Παρνασσός διαθέτει προς το σκοπό αυτό, τεράστιο χιονοδρομικό πεδίο σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 2000 μέτρων, με επαρκή χιόνωση και βόρειο προσανατολισμό. Αντίστοιχα αναγκαιοί και ο εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων του χιονοδρομικού, καθόσον οι υπάρχοντες αναβατήρες είναι πεπαλαιωμένοι.
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, είναι η χωροθέτηση και η λύση του ιδιοκτησιακού θέματος του Παρνασσού, για την περαιτέρω αξιοποίηση του χιονοδρομικού, σε συνδυασμό με τον απόλυτο σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος.
Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει, αφού προηγηθούν περιβαλλοντικές μελέτες, να χωροθετηθεί συγκεκριμένη περιοχή του ορεινού όγκου Παρνασσού, στην οποία να αναπτυχθούν τουριστικές εγκαταστάσεις. Το Δημόσιο θα πρέπει, αφού επιλύσει όλα τα πιθανά προβλήματα με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του (Δασικές Αρχές, Πολεοδομία, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης), να παραχωρήσει στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και δη στην ΕΤΑ ΑΕ που διαχειρίζεται τα τουριστικά ακίνητα, την ιδιοκτησία (μακροχρόνια ενοικίαση ή χρονομίσθωση) ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες επενδύσεις. Η συμβολή του διευρυμένου Δήμου μας, ώστε να επιλυθεί το θέμα της χωροθέτησης και καθορισμού χρήσης γης του χιονοδρομικού, θεωρείται άμεση και επιτακτική.
Τα κεφάλαια θα προκύψουν είτε από συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) είτε από επιδοτούμενα προγράμματα Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ). Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τον περασμένο μήνα, ενώ εγκρίθηκαν 24 εκατομμύρια ευρώ, για την αξιοποίηση του χιονοδρομικού, εντούτοις ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, εξαιτίας προβλημάτων που σχετίζονται με την έλλειψη πλαισίου χωροθέτησης, του υπάρχοντος χιονοδρομικού πεδίου.
Η Αράχωβα κυρίως, έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από την ανάπτυξη του τοπικού χειμερινού τουρισμού, εξαιτίας του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, στους τομείς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επισιτιστικών, καταστημάτων γενικότερα, ενώ έχει επίσης γνωρίσει μεγάλη άνθηση των επιχειρήσεων ακίνητης περιουσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται,(θέσεις εργασίας, οικοδομές κλπ).
Είναι επομένως αναγκαίο, να οργανωθεί ένα δίκτυο υποστήριξης του χιονοδρομικού μας κέντρου, μέσω ενός θεσμοθετημένου φορέα υποστήριξης και λειτουργίας από το διευρυμένο πλέον Δήμο Αράχωβας, με τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων, ώστε να προσφέρουν ποικίλες υπηρεσίες υποστήριξης, όπως πληροφορίες, διαφήμιση και κρατήσεις πακέτων (διαμονή με κάρτα σκι), δημόσιες σχέσεις, δημοτική συγκοινωνία προς και από το χιονοδρομικό, οργάνωση των τοπικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη δημιουργία πακέτων εβδομάδας, υποστήριξη αγώνων χιονοδρομίας, μαζική διαφήμιση του Παρνασσού σε χιονοδρομικά κέντρα εξωτερικού, συνεργασία με ΕΟΤ σε θέματα χειμερινού τουρισμού.
Ακόμη θα μπορούσε να συζητήσει ο φορέας υποστήριξης με την πολιτεία, τη θέσπιση, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, της άντλησης ενός μικρού τέλους από τις υπηρεσίες των τοπικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, επισιτιστικά κλπ) της τάξης του 1%, το οποίο πληρώνει ο καταναλωτής, κατ’αντιστοιχία με τα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού, ώστε να δοθεί προς υποστήριξη της αυξημένης λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού.
Είναι σίγουρο ότι αυτή η αμφίδρομη σχέση, τοπικής κοινωνίας Αράχωβας – Χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά προς όφελος όλων μας.
Επιπλέον η ανάπτυξη του τουρισμού εβδομάδας, θα τονώσει αισθητά τις καθημερινές τόσο στην Αράχωβα όσο και στον Παρνασσό, αυξάνοντας σημαντικά τις θέσεις εργασίας και μπορεί να προέλθει με τη δημιουργία ελκυστικών πακέτων διαμονής – εισιτηρίου σκι με το χιονοδρομικό, από μέρους των τοπικών μας επιχειρήσεων, τη συνεργασία με τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού και την επανακαθιέρωση του προγράμματος των Λευκών Εβδομάδων, που λειτούργησε με τεράστια επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια στο Δήμο μας.
Ο αλπικός δυναμισμός του Παρνασσού σε συνδυασμό με την αρχαία, παγκόσμια κληρονομιά των Δελφών, αν προβληθεί και αξιοποιηθεί ενδεδειγμένα, θα αυξήσει σημαντικά την έλευση χιλιάδων, ειδικά, ξένων επισκεπτών, που θα συνδυάσουν τη χιονοδρομία με την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους και τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής μας, με πολλαπλά πλεονεκτήματα για τον τόπο μας.
Τέλος η πρόσβαση στον Παρνασσό, με το συνεχή εκχιονισμό δρόμων σε συνεργασία και συντονισμό με τη διεύθυνση του χιονοδρομικού, η τοποθέτηση πυκνής σήμανσης και ενημερωτικών φωτεινών πινάκων στο κέντρο της Αράχωβας, που θα πληροφορούν τους επισκέπτες και χιονοδρόμους για τις καιρικές συνθήκες του Παρνασσού, θα συμβάλλουν στην άρση του προβλήματος πρόσβασης.
Ο αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, μάς αφορά όλους, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής και αδιαφορίας.
Η ευθύνη ανήκει στον καθέναν μας!
Ένα όμως είναι βέβαιο, ότι οι προοπτικές που ανοίγονται είναι τεράστιες!
Μέσα από την επίλυση των προβλημάτων αυτών, η Αράχωβα και ο Παρνασσός εγγυώνται ένα δυναμικό μέλλον με βιώσιμη ανάπτυξη, ενσαρκώνοντας πλέον τα χαρακτηριστικά μιας πρότυπης, ζωντανής, τουριστικής, περιφέρειας!
Επαναδημοσιεύεται το παρακάτω άρθρο που αφορά στα προβλήματα, την προοπτική και τις λύσεις του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, καθώς μας ζητήθηκε από αρκετούς αναγνώστες και φίλους, πέραν του ότι εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.
Το παρακάτω άρθρο το είχα γράψει τον περασμένο Δεκέμβριο 2010, οπότε και είχε δημοσιευτεί στον τοπικό και περιφερειακό τύπο.
Αφορμή είχε σταθεί ο περσινός άγονος διαγωνισμός εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, εξαιτίας δυσχερειών που άπτονταν του ζητήματος χωροθέτησης και αδειοδότησης του υπάρχοντος χιονοδρομικού πεδίου στη θέση "Κελάρια Παρνασσού".
Να θυμίσουμε ότι τμήμα του πυρήνα Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης των Κελαριών με αποτέλεσμα να αποτελεί τροχοπέδη στην οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού, ακόμη και στην απρόσκοπτη λειτουργία του.
Τη στιγμή αυτή, βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι νομικές και διοικητικές πράξεις, εκ μέρους της πολιτείας, ώστε να αποχαρακτηριστεί από Εθνικό Δρυμό και να χωροθετηθεί το υπάρχον χιονοδρομικό κέντρο, στη θέση Κελάρια.
Ταυτόχρονα επαναπροκηρύχθηκε στις 23/8/2011, ο διαγωνισμός, εκ μέρους της ΕΤΑ, για τον εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού (προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ,προ φόρων), που αφορά στην αντικατάσταση της τηλεκαμπίνας με καινούρια καθώς και στα απαραίτητα υποστηρικτικά έργα (κτιριακές υποδομές, χώροι στάθμευσης κλπ).
Ταυτόχρονα μέσα από άλλο διαγωνισμό, αναδείχτηκε και η μειοδότρια εταιρεία, λειτουργίας του χιονοδρομικού, για τα επόμενα τρία έτη.
Η καμπή είναι κρίσιμη, απαιτεί ενεργοποίηση όλων μας και πολύ περισσότερο του διευρυμένου Δήμου μας - αλλά και των υπολοίπων όμορων περιοχών- ώστε να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στην πολιτεία , που επί τόσα χρόνια αδρανεί.
Είναι επιτέλους καιρός, να θεσμοθετηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο τουριστικής χειμερινής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον,μέσα από την αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Παρνασσού!
Μόνο έτσι, θα αποκτήσουμε τη δυναμική μιας πρότυπης τουριστικής περιφέρειας!
ΒΔ άποψη του Παρνασσού (Φτερόλακα, στο βάθος τα Κελάρια).
Ακολουθεί το άρθρο (21-12-2010, Γεώργιος Οικονόμου).
Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, προβλήματα, προοπτικές και λύσεις
Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας, μόλις 180Km από την Αθήνα και ένα βήμα από την Αράχωβα και τους Δελφούς, πόλος έλξης χιλιάδων χιονοδρόμων και επισκεπτών, συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας της ευρύτερης περιοχής μας και μέσω αυτής, αποτελεί τον αιμοδότη της εθνικής μας οικονομίας.
Διαθέτει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα χιονοδρομικά της χώρας μας. Μετεωρολογικά, λόγω της γειτνίασης με τους κόλπους του Μαλιακού και Κορινθιακού, δέχεται τοπικά πολλές χιονοπτώσεις (μικροκλίμα), ενώ διαθέτει τεράστια χιονοδρομικά πεδία σε μεγαλύτερα υψόμετρα που μπορούν να αξιοποιηθούν, επιμηκύνοντας έτσι τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, της οικονομικής βιωσιμότητας του χιονοδρομικού μας κέντρου.
Ωστόσο συσσωρευμένα προβλήματα ετών δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αποτελώντας τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη και προοπτική του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού. Η ευθύνη ανήκει τόσο στην πολιτεία που δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο χειμερινής τουριστικής ανάπτυξης όσο και στους όμορους Δήμους και δη στην Αράχωβα (Δήμος- τοπικοί φορείς) που δεν κατάφερε να πιέσει, επί χρόνια, το κράτος και να προωθήσει ένα συνολικό πακέτο ολοκληρωμένης και βιώσιμης λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού.
Αντίστοιχη ευθύνη ανήκει και στις τοπικές υπηρεσίες (Δασικές Αρχές, Φορέας Διαχείρισης Δρυμού, Πολεοδομία κλπ) για την, εν γένει αδιαφορία, που επιδεικνύουν στο θέμα της καταγραφής και επίλυσης των προβλημάτων που συνδέονται με τη λειτουργία του χιονοδρομικού.
Ας προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τα σημαντικότερα προβλήματα του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, και στη συνέχεια να προτείνουμε λύσεις. Οι απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις του Παρνασσού (μηχανήματα 30ετίας), αυξάνουν το κόστος συντήρησης σημαντικά, σε βαθμό ώστε να επηρεάζουν αρκετά την οικονομική βιωσιμότητα του χιονοδρομικού, επιπλέον αυξάνονται οι βλάβες, μειώνοντας τη δυναμικότητα των πελατών του κέντρου. Επείγει λοιπόν άμεσα, η αντικατάσταση όλων σχεδόν των αναβατήρων του χιονοδρομικού, με σύγχρονους, ασφαλείς, καθ’όσον έχουν αυξηθεί στατιστικά οι χιονοδρόμοι σήμερα, ώστε η δυναμικότητα του Παρνασσού να αυξηθεί και να ελαχιστοποιηθούν τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησής τους.
Ο υπερκορεσμός του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού (όπως αντίστοιχα και στα υπόλοιπα) τα Σαββατοκύριακα, σε σχέση με τις καθημερινές, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του Παρνασσού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η προσέλευση του κόσμου τα Σαββατοκύριακα αγγίζει περίπου τις 7.000, όταν τις καθημερινές η προσέλευση είναι μειωμένη κατά 70%. Αυτό σημαίνει ότι ο Παρνασσός λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα πάνω από το όριο χωρητικότητας του, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο των ατυχημάτων, ενώ υπολειτουργεί αισθητά τις καθημερινές, με ό,τι αρνητικό αυτό, συνεπάγεται στην τουριστική κίνηση της περιοχής μας.
Επίσης η ανυπαρξία επενδύσεων στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, καθώς με την έλλειψη χωροταξικού πλαισίου και του καθορισμού της χρήσης γης, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού μένει στάσιμο στις προκλήσεις των καιρών για περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό. Πιο συγκεκριμένα, το υπάρχον χιονοδρομικό κέντρο στη θέση Κελάρια ανήκει στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, αποτελώντας έτσι τροχοπέδη στην περαιτέρω αξιοποίηση του,(σαλέ, αντικατάσταση αναβατήρων, διάνοιξη πιστών κλπ).
Επιπλέον, η πρόσβαση στο χιονοδρομικό, το πυκνό δίκτυο δρόμων που πρέπει να αποχιονιστεί (Αράχωβα- Κελάρια – Φτερόλακα, χώροι στάθμευσης ), η έλλειψη σήμανσης αλλά και οι ιδιαιτερότητες του ανάγλυφου (παγοποιήσεις, μεγάλο υψόμετρο, τοπικές χιονοπτώσεις) αποτελούν άλλο ένα πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από κοινού με τη διεύθυνση του Παρνασσού.
Η επίλυση των προβλημάτων του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού πρέπει να προέλθει από ένα συνολικό πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει την επέκταση – εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού, τη δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης του Παρνασσού από το διευρυμένο πλέον Δήμο Αράχωβας, και την ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού εβδομάδας Αράχωβας.
Η επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού επιβάλλεται κυρίως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της ανόδου της θερμοκρασίας(αύξηση θερμοκρασίας κατά 0,6C, αντιστοιχεί σε αύξηση υψομέτρου 100 μέτρων), και γι αυτό θα πρέπει να επεκταθεί σε μεγαλύτερα υψόμετρα, ώστε να επιμηκυνθεί η διάρκεια της χειμερινής περιόδου αλλά και να αυξηθεί η χωρητικότητα του μεγάλου αριθμού χιονοδρόμων, τα τελευταία έτη.
Ο Παρνασσός διαθέτει προς το σκοπό αυτό, τεράστιο χιονοδρομικό πεδίο σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 2000 μέτρων, με επαρκή χιόνωση και βόρειο προσανατολισμό. Αντίστοιχα αναγκαιοί και ο εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων του χιονοδρομικού, καθόσον οι υπάρχοντες αναβατήρες είναι πεπαλαιωμένοι.
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, είναι η χωροθέτηση και η λύση του ιδιοκτησιακού θέματος του Παρνασσού, για την περαιτέρω αξιοποίηση του χιονοδρομικού, σε συνδυασμό με τον απόλυτο σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος.
Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει, αφού προηγηθούν περιβαλλοντικές μελέτες, να χωροθετηθεί συγκεκριμένη περιοχή του ορεινού όγκου Παρνασσού, στην οποία να αναπτυχθούν τουριστικές εγκαταστάσεις. Το Δημόσιο θα πρέπει, αφού επιλύσει όλα τα πιθανά προβλήματα με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του (Δασικές Αρχές, Πολεοδομία, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης), να παραχωρήσει στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και δη στην ΕΤΑ ΑΕ που διαχειρίζεται τα τουριστικά ακίνητα, την ιδιοκτησία (μακροχρόνια ενοικίαση ή χρονομίσθωση) ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες επενδύσεις. Η συμβολή του διευρυμένου Δήμου μας, ώστε να επιλυθεί το θέμα της χωροθέτησης και καθορισμού χρήσης γης του χιονοδρομικού, θεωρείται άμεση και επιτακτική.
Τα κεφάλαια θα προκύψουν είτε από συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) είτε από επιδοτούμενα προγράμματα Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ). Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τον περασμένο μήνα, ενώ εγκρίθηκαν 24 εκατομμύρια ευρώ, για την αξιοποίηση του χιονοδρομικού, εντούτοις ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, εξαιτίας προβλημάτων που σχετίζονται με την έλλειψη πλαισίου χωροθέτησης, του υπάρχοντος χιονοδρομικού πεδίου.
Η Αράχωβα κυρίως, έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από την ανάπτυξη του τοπικού χειμερινού τουρισμού, εξαιτίας του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, στους τομείς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επισιτιστικών, καταστημάτων γενικότερα, ενώ έχει επίσης γνωρίσει μεγάλη άνθηση των επιχειρήσεων ακίνητης περιουσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται,(θέσεις εργασίας, οικοδομές κλπ).
Είναι επομένως αναγκαίο, να οργανωθεί ένα δίκτυο υποστήριξης του χιονοδρομικού μας κέντρου, μέσω ενός θεσμοθετημένου φορέα υποστήριξης και λειτουργίας από το διευρυμένο πλέον Δήμο Αράχωβας, με τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων, ώστε να προσφέρουν ποικίλες υπηρεσίες υποστήριξης, όπως πληροφορίες, διαφήμιση και κρατήσεις πακέτων (διαμονή με κάρτα σκι), δημόσιες σχέσεις, δημοτική συγκοινωνία προς και από το χιονοδρομικό, οργάνωση των τοπικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη δημιουργία πακέτων εβδομάδας, υποστήριξη αγώνων χιονοδρομίας, μαζική διαφήμιση του Παρνασσού σε χιονοδρομικά κέντρα εξωτερικού, συνεργασία με ΕΟΤ σε θέματα χειμερινού τουρισμού.
Ακόμη θα μπορούσε να συζητήσει ο φορέας υποστήριξης με την πολιτεία, τη θέσπιση, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, της άντλησης ενός μικρού τέλους από τις υπηρεσίες των τοπικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, επισιτιστικά κλπ) της τάξης του 1%, το οποίο πληρώνει ο καταναλωτής, κατ’αντιστοιχία με τα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού, ώστε να δοθεί προς υποστήριξη της αυξημένης λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού.
Είναι σίγουρο ότι αυτή η αμφίδρομη σχέση, τοπικής κοινωνίας Αράχωβας – Χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά προς όφελος όλων μας.
Επιπλέον η ανάπτυξη του τουρισμού εβδομάδας, θα τονώσει αισθητά τις καθημερινές τόσο στην Αράχωβα όσο και στον Παρνασσό, αυξάνοντας σημαντικά τις θέσεις εργασίας και μπορεί να προέλθει με τη δημιουργία ελκυστικών πακέτων διαμονής – εισιτηρίου σκι με το χιονοδρομικό, από μέρους των τοπικών μας επιχειρήσεων, τη συνεργασία με τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού και την επανακαθιέρωση του προγράμματος των Λευκών Εβδομάδων, που λειτούργησε με τεράστια επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια στο Δήμο μας.
Ο αλπικός δυναμισμός του Παρνασσού σε συνδυασμό με την αρχαία, παγκόσμια κληρονομιά των Δελφών, αν προβληθεί και αξιοποιηθεί ενδεδειγμένα, θα αυξήσει σημαντικά την έλευση χιλιάδων, ειδικά, ξένων επισκεπτών, που θα συνδυάσουν τη χιονοδρομία με την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους και τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής μας, με πολλαπλά πλεονεκτήματα για τον τόπο μας.
Τέλος η πρόσβαση στον Παρνασσό, με το συνεχή εκχιονισμό δρόμων σε συνεργασία και συντονισμό με τη διεύθυνση του χιονοδρομικού, η τοποθέτηση πυκνής σήμανσης και ενημερωτικών φωτεινών πινάκων στο κέντρο της Αράχωβας, που θα πληροφορούν τους επισκέπτες και χιονοδρόμους για τις καιρικές συνθήκες του Παρνασσού, θα συμβάλλουν στην άρση του προβλήματος πρόσβασης.
Ο αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, μάς αφορά όλους, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής και αδιαφορίας.
Η ευθύνη ανήκει στον καθέναν μας!
Ένα όμως είναι βέβαιο, ότι οι προοπτικές που ανοίγονται είναι τεράστιες!
Μέσα από την επίλυση των προβλημάτων αυτών, η Αράχωβα και ο Παρνασσός εγγυώνται ένα δυναμικό μέλλον με βιώσιμη ανάπτυξη, ενσαρκώνοντας πλέον τα χαρακτηριστικά μιας πρότυπης, ζωντανής, τουριστικής, περιφέρειας!
1 σχόλιο:
Το πρόβλημα του χιονοδρομικού έχει ήδη λυθεί ανεξαρτήτως Δασαρχείων.. Ν.4014/2011 (ΦΕΚ 209Α/11) Αρθρο 24, παράγραφος 21 σε συνδυασμό με τη παράγραφο 20. Αν κάποιοι το πάρουν πρέφα και ασχοληθούν έχει καλώς, αλλιώς η ευκαιρία θα χαθεί, όπως χάθηκε και το 1983 με το νόμο του Τρίτση
Δημοσίευση σχολίου