Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Αποποινικοποιούν τους μπάφους για να...αντέχουμε το ΔΝΤ



Κάθε χρόνο καταγράφονται 300 θάνατοι λόγω χρήσης, ενώ το 40% των έγκλειστων έχει φυλακιστεί για αιτίες που σχετίζονται με ναρκωτικά

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Την πλήρη αποποινικοποίηση για τους χρήστες ναρκωτικών προβλέπει το σχέδιο του Νέου Κώδικα, στον οποίον θα ορίζεται, πάντως, σε αντιδιαστολή ότι εφεξής η χρήση δεν θα αποτελεί ελαφρυντικό για τους εμπόρους.

Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε, πάντως, ότι η Βουλή και η κοινωνία θα αποφασίσουν για

την αποποινικοποίηση, ενώ δεσμεύτηκε για διεξοδική συζήτηση και διάλογο στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που προωθείται νομοθετικά η πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης, ενώ μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής εξηγούσαν ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν κρατείται στα σωφρονιστικά καταστήματα αποκλειστικά για χρήση, σημειώνοντας ιδιαίτερα το μεγάλο αριθμό των εξαρτημένων μέσα στις φυλακές.

Αξιόποινο
Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, διατηρείται, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο και σε βαθμό πταίσματος, το αξιόποινο της προμήθειας και κατοχής μικροποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης. Θα τιμωρείται, ωστόσο, σε βαθμό κακουργήματος το «βασικό έγκλημα της διακίνησης», αν και θα εισαχθούν αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό της βαρύτητας με αντίστοιχη κλιμάκωση των ποινών.

Την ίδια στιγμή, ο έμπορος, ακόμα και αν δηλώσει χρήστης, όπως συχνά έχει συμβεί, δεν πρόκειται να έχει κανένα ελαφρυντικό κατά την ποινική του μεταχείριση από το δικαστήριο. Ο υπουργός χαρακτήρισε καινοτομία τη ρύθμιση με την οποία κρατούμενος δύναται να εισαχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης, ακόμα και αν δεν έχει αναγνωριστεί νομικά ως τοξικο-εξαρτημένος.

Με βάση τα στοιχεία -τα οποία «δεν έχουν ευρωπαϊκό προηγούμενο» κατά τον ίδιο- που επικαλέστηκε ο κ. Παπαϊωάννου, στη χώρα μας, καταγράφονται ετησίως 300 θάνατοι από ναρκωτικά, ενώ το 40% των εγκλείστων έχει οδηγηθεί στις φυλακές για αιτίες που σχετίζονται άμεσα με ναρκωτικά. Εν τω μεταξύ, έτοιμα να φιλοξενήσουν μονάδες χορήγησης υποκατάστατων σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών θα είναι έως τις 31 Αυγούστου τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και έως τις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Το χρονοδιάγραμμα έδωσαν χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημάρχους της χώρας.

Στόχος
Στόχος είναι το Νοέμβριο να μηδενιστεί η λίστα χρηστών ναρκωτικών ουσιών που έχουν κάνει αίτηση -ακόμα και από το 2004- να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από το πρόγραμμα θα εξαιρεθούν μόνο τα παιδιατρικά νοσοκομεία.

πηγη: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=111767251

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις