Kατάλληλη για τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι η μοναστηριακή διατροφή, καθώς είναι κατά βάση νηστίσιμη. Οι συνταγές των μοναχών είναι λιτές και δεν απαιτούν πολύπλοκα υλικά.
Η νηστεία τηρείται με αυστηρότητα στη ζωή των μοναστηριών όχι μόνο κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή, αλλά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και καθ΄ όλες τις περιστάσεις που επιτάσσει το τυπικό της Εκκλησίας.
Τα τελευταία χρόνια στις προθήκες των βιβλιοπωλείων εμφανίστηκαν αρκετές εκδόσεις με «καλογερικές» συνταγές, αφού οι μοναχοί-μάγειρες θέλησαν να μοιραστούν τα μυστικά της εγκρατούς διατροφής τους και της ξεχωριστής τους κουζίνας.
Στον ιστότοπο http://www.agioritikovima.gr παρατίθενται συνταγές από μοναχούς του Αγίου Ορους, ενώ στο http://www.askitikon.eu ο επισκέπτης μπορεί να βρει νηστίσιμες τοπικές συνταγές της Ρόδου.
Γεμιστές κόκκινες πιπεριές
(από το site http://www.askitikon.eu )Υλικά
- 6 μεγάλες κόκκινες πιπεριές
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε κύβους
- 2 ντομάτες κομμένες σε κύβους ή αν θέλουμε σε ροδέλες αρκετά παχιές
- 1 βάζο μανιτάρια
- 3 κολοκυθάκια μεγάλα βρασμένα και κομμένα σε κύβους
- Την ψίχα από μια μελιτζάνα ψημένη στον φούρνο με αλουμινόχαρτο
- λίγη τριμμένη φρυγανιά
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 2 κουταλιές λάδι
Εκτέλεση
Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις βράζουμε σε αλατόνερο που ήδη βράζει, για 10 λεπτά. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τις τοποθετούμε και τις γεμίζουμε με το μείγμα που ήδη ετοιμάσαμε από τα υπόλοιπα υλικά απλά ανακατεύοντάς τα. Στο τέλος προσθέτουμε την ντομάτα και τη φρυγανιά. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο που διαθέτουμε.
Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις βράζουμε σε αλατόνερο που ήδη βράζει, για 10 λεπτά. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τις τοποθετούμε και τις γεμίζουμε με το μείγμα που ήδη ετοιμάσαμε από τα υπόλοιπα υλικά απλά ανακατεύοντάς τα. Στο τέλος προσθέτουμε την ντομάτα και τη φρυγανιά. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο που διαθέτουμε.
Υλικά
- 1/2 κιλό γίγαντες (μουλιασμένοι)
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 2 ντομάτες
- 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. πελτέ
- φρυγανιά τριμμένη
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- 1 πιπερίτσα
Εκτέλεση
Βάζουμε τη χύτρα τους μουλιασμένους γίγαντες για περίπου 20 λεπτά.
Βάζουμε τη χύτρα τους μουλιασμένους γίγαντες για περίπου 20 λεπτά.
Χτυπάμε στο μούλτι τα ντοματάκια κονσέρβας με τις ντομάτες και τον πελτέ και 2 κ.σ. ζάχαρη.
Στη γάστρα ή σε πήλινο αδειάζουμε στους γίγαντες το κοκτέιλ ντομάτας, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το λάδι, την πιπερίτσα ολόκληρη (για να την αφαιρέσουμε μετά) και αλάτι.
Τέλος, ρίχνουμε ένα νεροπότηρο νερό και ανακατεύουμε καλά να πάνε όλα παντού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160. Είτε είναι γάστρα είτε είναι πήλινο το κλείνουμε γύρω γύρω με ζυμαράκι που φτιάχνουμε με νερό και αλεύρι.
Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες με καπάκι και όταν περάσουν βγάζουμε το καπάκι με το ζυμάρι και ρίχνουμε από πάνω τριμμένη φρυγανιά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι
- ένα πακέτο κριθαράκι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3 ντομάτες τριμμένες
- 200 γρ. λάδι
- 1 φλιτζάνι του καφέ κρασί λευκό
Εκτέλεση
Βράζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι κρασί λευκό. Δεν προσθέτουμε νερό γιατί θα βγάλει το χταπόδι. Οταν μαλακώσει, το καθαρίζουμε από τις βεντούζες και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει ρίχνουμε την ντομάτα και τα κομμάτια χταπόδι. Προσθέτουμε 1 κιλό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Επειτα τα αδειάζουμε σε ένα πήλινο και ρίχνουμε το κριθαράκι και μια κουταλιά χταποδόζουμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις τραβήξει τα υγρά του, είναι έτοιμο.
Βράζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι κρασί λευκό. Δεν προσθέτουμε νερό γιατί θα βγάλει το χταπόδι. Οταν μαλακώσει, το καθαρίζουμε από τις βεντούζες και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει ρίχνουμε την ντομάτα και τα κομμάτια χταπόδι. Προσθέτουμε 1 κιλό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Επειτα τα αδειάζουμε σε ένα πήλινο και ρίχνουμε το κριθαράκι και μια κουταλιά χταποδόζουμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις τραβήξει τα υγρά του, είναι έτοιμο.
Πηγή : http://www.womenonly.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου