Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Κινηματογραφικό Βραβείο LUX 2011

Στις 16 Νοεμβρίου θα απονεμηθεί στο Στρασβούργο το φετινό βραβείο LUX του ΕΚ
Το Attenberg της Αθηνάς Τσαγκάρη μεταξύ των 3 φιναλίστ του διαγωνισμού


Βραβείο LUX

Στις 16 Νοεμβρίου το ΕΚ θα απονείμει σε επίσημη τελετή στο Στρασβούργο το φετινό κινηματογραφικό βραβείο LUX. Κάθε χρόνο το Κοινοβούλιο τιμά μία ταινία που για τους ευρωβουλευτές αντικατοπτρίζει καλύτερα τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για φέτος, οι τρείς φιναλίστ είναι το Attenberg της Αθηνάς Τσαγκάρη, τo Neiges du Kilimandjaro του Robert Guédiguian και το Play του Ruben Östlund. Η ψηφοφορία μεταξύ των ευρωβουλευτών θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου.




Προηγούμενοι νικητές του Lux
Die Fremde (2010)
Welcome (2009)
Le Silence de Lorna (2008)
Auf der anderen Seite (2007)


« Attenberg » (Ελλάδα), Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη. Η Μαρίνα παρακολουθεί την ανθρωπότητα από απόσταση, κυριολεκτικά και, κυρίως, μεταφορικά, μεγαλώνοντας με τον αρχιτέκτονα πατέρα της σε μια πόλη-πείραμα, τα Άσπρα Σπίτια, από όπου εξερευνά το παράξενο μυστήριο της ανθρώπινης πανίδας.


« Les neiges du Kilimandjaro » (Γαλλία), του Robert Guédiguian. Ο Michel και η Marie-Claire βλέπουν την ευτυχία τους να συντρίβεται όταν άγνωστοι ληστεύουν το σπίτι τους παίρνοντας τα χρήματα που είχαν αποταμιεύσει για τις διακοπές τους στο ψηλότερο βουνό της Αφρικής. Όμως με το πέρασμα του χρόνου γνωρίζουν καλύτερο το "ποιο" και το "γιατί" της ληστείας, με ακόμα πιο τραυματικές συνέπειες για τους ίδιους.


« Play » (Γαλλία -Σουηδία), του Ruben Östlund. Η ζωή όπως τη βιώνει ο "υπόκοσμος" των συμμοριών στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.


Έμπρακτη απόδειξη του ενδιφέροντος του ΕΚ για την τέχνη στην Ευρώπη, το Βραβείο Lux συνοδεύεται από οικονομική στήριξη για τον υποτιτλισμό της νικήτριας ταινίας στις 23 επίσημες γλώσσες της Ένωσης, τη διανομή της με την εκτύπωση μιας κόπιας των 35 χλστ για κάθε κράτος μέλος και την παραγωγή ειδικής κόπιας για όσους έχουν προβλήματα ακοής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις