Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

25η ΜΑΡΤΗ






01.jpg (11611 bytes)
Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή.
Είναι θρησκευτική γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821. Πριν την επανάσταση η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη για 368 χρόνια, δηλαδή από το 1453 έως το 1821.


Ήταν μια πολύ σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα. Υπήρχε έλλειψη ελευθερίας σχεδόν σε κάθε πλευρά της ανθρώπινης ζωής. Δεν υπήρχε δυνατότητα παροχής παιδείας, η θρησκευτική ελευθερία ήταν ελάχιστη, οι άνθρωποι έπρεπε να πληρώνουν φόρους και να ζουν κάτω από την σκιά ενός καταπιεστικού δυνάστη.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυτό που οι Οθωμανοί δεν κατάφεραν να υποτάξουν ήταν το ελληνικό πνεύμα.
Ζώντας κάτω από την οθωμανική απειλή οι Έλληνες ιερείς προσπάθησαν να παρέχουν βασική εκπαίδευση σε κρυφά σχολεία.



Οι Έλληνες δεν ξέχασαν ποτέ το παρελθόν και τους προγόνους τους γιατί τα αρχαία μνημεία ήταν πάντοτε δίπλα τους για να τους υπενθυμίζουν την ιστορική κληρονομιά τους.
Οι Έλληνες ως έμποροι και πλοιοκτήτες έρχονταν σε επαφή με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, πράγμα το οποίο τους έκανε να βλέπουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή τους και τη ζωή στις δημοκρατικές χώρες. Επιπλέον ο ελληνικός στόλος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην επανάσταση αργότερα.
Πριν την επανάσταση πολλές μικρές εξεγέρσεις γίνονταν από ομάδες ανθρώπων, τους κλέφτες και τους αρματολούς, που κρύβονταν στα βουνά και δεν μπορούσαν εύκολα να εντοπιστούν από τους Τούρκους. Οι εξεγέρσεις αυτές δεν ήταν πολύ αποτελεσματικές αλλά δημιουργούσαν πρόβλημα και κρατούσαν τη φλόγα της επανάστασης αναμμένη στις καρδίες των ανθρώπων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις