Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Η πρώτη ψυχρή εισβολή του φθινοπώρου!

Του Γεωργίου Οικονόμου
Το σημείο παγοποίσης- δηλ. η θερμ.0 θα είναι κάτω από τα 2000μ
την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα.

Μεταβολή του καιρού περιμένουμε από αύριο Σάββατο και ώς τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στις κορυφές των βουνών της κεντρικής Ελλάδας σε υψόμετρα >1900μ. Αιτία της μεταβολής είναι, η προώθηση αποκομμένου χαμηλού, με ψυχρό μέτωπο, απο τη ΒΔ Ευρώπη, δια μέσου της Ιταλίας στη χώρα μας.


Το σύστημα θα κινηθεί σε δύο φάσεις. Αρχικά θα επηρεάσει τη ΒΔ Ελλάδα και θα κινηθεί  προς Δυτική Στερεά και ΝΔ Πελοπόννησο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, σε συνδυασμό δε, με τα θερμά νερά του Ιονίου, αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής.

Σε δεύτερη φάση, Σάββατο βράδυ και μετά, το υπάρχον χαμηλό ΝΔ Πελοποννήσου, θα κινηθεί ΝΑ, επηρεάζοντας μεγάλο μέρος της επικράτειας και του Ανατολικού Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες.
Ταυτόχρονα με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, απόγευμα Κυριακής και μετά, αναμένονται χιόνια στα βουνά της Κεντρικής Ελλάδας >1900μ.

Η έλευση του ψυχρού μετώπου, θα έχει ως συνέπεια την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας ειδικά από τα ξημερώματα της Κυριακής και τη Δευτέρα, όπου ο υδράργυρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 9 βαθμούς Κελσίου στην Αράχωβα.

Στην Αράχωβα οι βροχές αναμένονται από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και μετά, καθώς και την Κυριακή, κατά διαστήματα, ενώ φαίνεται να πέφτει αρκετό νερό.

Τη Δευτέρα τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν ανατολικότερα,-πιθανή βροχή τις πρωινές ώρες στην Αράχωβα- ενώ από την Τρίτη αναμένεται σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας.

Καλό χειμώνα !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις