Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Barack Obama, είπε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Μουαμάρ Καντάφι και το ίδιο το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως δεν θα κάνουν πίσω μέχρι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η επιχείρηση.
Ο αρχικός στόχος των χωρών που συμμετέχουν στην «Αυγή της Οδύσσειας» ήταν η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και η παράλληλη αποτροπή της σφαγής των εκεί αμάχων πολιτών.Ακόμη, ο Obama ανέφερε πως οι διεθνείς κυρώσεις και η στρατιωτική δράση, έχουν «εξασθενήσει σημαντικά» το καθεστώς του Καντάφι. «Αυτή τη στιγμή έχει χάσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της Λιβύης» επεσήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε συνέντευξή του.
Η Βρετανία και το Κατάρ, δύο χώρες που πρωταγωνιστούν στη διεθνή συμμαχία κατά του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, διεμήνυσαν στο λαό της χώρας, ότι δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουν στην προσπάθειά του να δομήσει ένα ειρηνικό μέλλον.
Στο μεταξύ, στη σύνοδο του Λονδίνου, με θέμα το μέλλον της Λιβύης μετά την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι ο Καντάφι πρέπει "να φύγει αμέσως" από την εξουσία ενώ συζητήθηκε το θέμα του εξοπλισμού των εξεγερμένων. Οι μετέχοντες συμφώνησαν ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική αποστολή τους μέχρι ο Λίβυος ηγέτης να συμμορφωθεί με όσα περιέχονται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ένα νέο "Ιράκ" και στη Λιβύη, μ΄ έναν μακροχρόνιο πόλεμο, μιας κι ο Καντάφι όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν είναι αδίστακτος, " δικτυωμένος" και δεν εγκαταλείπει τις θέσεις του εύκολα... κι άλλοι πάλι πιστεύουν πως εκείνο που θα γίνει θα είναι μια διχοτόμηση τελικά της χώρας όπως έγινε και με τη π.χ. Τσεχοσλοβακία παλιότερα.
Πηγή: τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου