Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η Μεσόγειος ζητά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα

Εγκρίθηκε η έκθεση του Κρίτωνα Αρσένη στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο

Την άμεση επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ζητά, με έκθεση του Κρίτωνα Αρσένη, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Η έκθεση, που αφορά την προστασία των αρχαιολογικών χώρων της Μεσογείου, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της  Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κατά τη συνεδρίαση της στη Ρώμη.


Η έκθεση, επιπλέον, ζητά την επιστροφή όλων των αρχαιοτήτων στους τόπους προέλευσης, ενώ τονίζεται η επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα τοπία τους από την άναρχη δόμηση και την κλιματική αλλαγή.
Με αφορμή την έγκριση  της έκθεσης, ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Η Μεσόγειος σήμερα έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον κόσμο. Η πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου πρέπει να γυρίσει στον τόπο που την γέννησε. Η πιο τραγική ιστορία κλοπής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα και η Μεσόγειος ζητά να επιστραφούν άμεσα και να επανενωθούν με τον τόπο που συμβολίζει τη συμμετοχική δημοκρατία και πανανθρώπινες αξίες."
Τη σημερινή ημέρα αξίζει να έχουμε ξανά στο νου μας τα λόγια της Μελίνας: Ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος εκφράζει το αίσθημα όλου του λαού, όταν γράφει : “Αυτές οι πέτρες δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό…”. Πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός αυτά τα μάρμαρα να γυρίσουν πίσω στο γαλάζιο ουρανό της Αττικής, στο φυσικό τους χώρο, εκεί όπου αποτελούν δομικό και λειτουργικό μέρος ενός μοναδικού συνόλου.“. Και ακολουθώντας πάλι τα λόγια της Μελίνας: Ο Λόρδος Elgin είχε ισχυρισθεί, ότι η πράξη του είχε σαν κίνητρο τον ιδεαλισμό, γιατί θεώρησε αναγκαίο να σώσει τα μάρμαρα αυτά “από χέρια άξεστα και πνεύματα αδιάφορα”. Θα σας πω μια μικρή ιστορία πάνω σ’ αυτό : Η Ακρόπολη κατεχόταν από οθωμανικές δυνάμεις, πολιορκημένες από τον ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό στρατό. Οι Οθωμανοί κατακτητές της Ακρόπολης έμειναν από πολεμοφόδια και άρχισαν τότε να καταστρέφουν τους κίονες για να αφαιρέσουν το μολύβι να κάνουν μ’ αυτό βόλια κανονιών. Οι Έλληνες τους έστειλαν ένα μήνυμα, που το βρίσκω ιστορικό : “Μην αγγίξετε τους κίονες της Ακρόπολης. Θα σας στείλουμε βόλια”. Και το ‘καναν. “».

πηγή: "Ανατολική Ακτή" 

Και φυσικά όλα τα παραπάνω μας θυμίζουν ξανά τι;
Μας θυμίζουν την περσινή εκστρατεία, τέτοιες μέρες περίπου ξεκίνησε, του "BRING THEM BACK!", της πρωτοβουλίας που ευαισθητοποίησε πάρα πολλούς Έλληνες και φίλους της Ελλάδας, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση κι έγινε σάλος....Ας θυμηθούμε, λοιπόν:

Απρίλιος 2010
"Ο ActClick.com πραγματοποιεί μια μεγάλη εκστρατεία -διαδικτυακή και μη- με μήνυμα την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η εκστρατεία ονομάζεται “BRING THEM BACK!” και η ιστορία της ξεκινά 209 χρόνια μετά το 1801, όταν ο Λόρδος Έλγιν αποφάσισε να λεηλατήσει την Ακρόπολη των Αθηνών. Το ταξίδι του “BRING THEM BACK!” αρχίζει από την Αθήνα, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και τον Παρθενώνα για να διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο… με ένα μόλις click!
Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου ανεξαρτήτως χώρας, ηπείρου και εθνικότητας για την ιστορία ενός από τα σημαντικότερα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι η παράλληλη προβολή όλων των Επιτροπών, των  φορέων και των προσπαθειών που έχουν συντελεστεί ως σήμερα για την επιστροφή ή την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε.
Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι η συλλογική προσπάθεια ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 για τη συγκέντρωση του μεγαλύτερου αριθμού υπογραφών από πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, που στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα “BRING THEM BACK!” και διακηρύττουν τις δικές τους αξίες πολιτισμού στον 21ο αιώνα.
Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι η επίσημη παράδοση των στοιχείων της καμπάνιας μας στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και στους εκπροσώπους του Νέου Μουσείου Ακρόπολης καθώς και στην διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου. Απώτερος στόχος μας κατόπιν, προβάλλει ίσως η ιδέα της συγκέντρωσης 1.000.000 επώνυμων υπογραφών και το αίτημα για συζήτηση του θέματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κίνητρο την άσκηση διεθνών και ουσιαστικών πιέσεων στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών.
Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι να καταφέρω να ενώσω τη δική μου με τη δική σου φωνή πολιτισμού.
Το “BRING THEM BACK!” αρχίζει κιόλας να ταξιδεύει από την ανοιξιάτικη Αθήνα με προορισμό κάθε γωνία της γης, με ενθουσιασμό!"


Ας ξαναπούμε λοιπόν και πάλι το δικό μας "BRING THEM BACK!"
μπαίνοντας στην ιστοσελίδα (κλικ στον σύνδεσμο ^)  και υπογράφοντας την καμπάνια...
Ας μην το ξεχάσουμε κι αυτό μέσα στο συνονθύλευμα-κρίση των πολιτικοοικονομικοκοινωνικών καταστάσεων που συσσωρεύονται γύρω μας' ας αναπτερώσουμε λιγάκι το ηθικό μας, η εκστρατεία παρόλο που η προθεσμία πέρασε, δεν έχει τερματίσει, δεν πρέπει να ξεχαστεί, συνεχίζεται ...

1 σχόλιο:

admin είπε...

θα μου πείτε γιατί όλα τα παραπάνω, ξαφνικά? Καθόλου ξαφνικά, δείτε τις τελευταίες ανακοινώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου:

parthenon-sculptures.blogspot.com

Τελικά βρέθηκε η λύση για να επαναπατριστούν & επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα!

...θα μας τα δανείσουν οι Βρετανοί και εμείς πολύ απλά δεν θα τους τα επιστρέψουμε ποτέ ξανά πίσω. Τόσο απλό ήταν!!

Μόνο δανεικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δηλώνει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου
Το Βρετανικό Μουσείο δεν πρόκειται να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα αλλά είναι πρόθυμο να της τα δανείσει, λέει ο διευθυντής του Νιλ Μαγκρέγκορ.

Συγκεκριμένα στο ένθετο Spectrum της εφημερίδας The Sydney Morning Herald περιλαμβάνεται δισέλιδο αφιέρωμα και συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μαγκρέγκορ με αφορμή τη διάλεξη που πρόκειται να δώσει στο Art Gallery στο Σίδνεϊ στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου βιβλίου του.
Ο κ. Μαγκρέγκορ αναφέρεται και στα Γλυπτά του Παρθενώνα, επισημαίνοντας ότι "τα συγκεκριμένα αντικείμενα έχουν νόημα μόνο όταν εκτίθενται στο σύνολό τους, ως αφηγητής όλης της ανθρώπινης ιστορίας", συνεπώς είναι "απαραίτητο να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ώστε όλος ο κόσμος να τα επισκεφθεί, εφόσον δεν μπορούν να ενσωματωθούν στον Παρθενώνα".

Σημειώνει, επίσης, ότι, αν και το Βρετανικό Μουσείο έχει προτείνει το δανεισμό με σειρά προτεραιότητας στην Ελλάδα, εντούτοις η ελληνική κυβέρνηση "αρνείται να τα δανειστεί".

συνολικες επισκεψεις