Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Το περιβάλλον δεν είναι «υπόθεση για λίγους» αλλά υπόθεση όλων

Παρέμβαση των κινήσεων και των συλλόγων της Στερεάς Ελλάδας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Την ακόλουθη Ανακοίνωση - Κείμενο διαμαρτυρίας, που υπογράφεται από 17 συλλόγους και κινήσεις πολιτών από όλη τη Στερεά, επέδωσαν σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αν και δυστυχώς σε "ώτα μη ακουόντων". Η πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Δάσους, τοποθετήθηκε εκ μέρους των οργανώσεων.


Το περιβάλλον δεν είναι «υπόθεση για λίγους» αλλά υπόθεση όλων

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη μεταφορά των αποφάσεων για το περιβάλλον

Οι περιβαλλοντικές κινήσεις, σύλλογοι και οργανώσεις της Στερεάς Ελλάδας που συνυπογράφουμε, καταδικάζουμε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς να μεταβιβάσει το σύνολο σχεδόν των περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων σε μια ολιγομελή επιτροπή.

Τα θέματα για τα οποία οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αφορούν τις γνωμοδοτήσεις για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων, βιομηχανιών και κάθε είδους δραστηριοτήτων, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας ή του μεγέθους των επιπτώσεων. Αφορούν επίσης όλες τις επιτελικές και ουσιαστικές αρμοδιότητες για την διαχείριση και διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της περιφερειακής αειφορικής ανάπτυξης όπως, η κατάρτιση και η έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όλες οι αρμοδιότητες για την χωροταξία, η χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής, η σύνταξη – παρακολούθηση - αξιολόγηση κανονισμών και σχεδίων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Πρόκειται για αποφάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει και δεν αναφέρθηκε καμιά εύλογη αιτία να ασκηθούν από μια ολιγομελή επιτροπή, αποφάσεις κρίσιμες για τον πληθυσμό της Στερεάς Ελλάδας. Όσες και όσοι αγωνιζόμαστε για τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα των περιοχών μας, γνωρίζουμε ότι συνδέονται άμεσα με την τοπική ανάπτυξη, την απασχόληση, την υγεία και την ποιότητα ζωής, τη φυσιογνωμία των περιοχών μας. Θεωρούμε ότι η διαφάνεια, η πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και η δυνατότητα παρέμβασης των πολιτών υποβαθμίζονται δραματικά. Η μεθόδευση που υιοθετήθηκε είναι απαράδεκτη και δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για το μέλλον. Ζητάμε να ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις και να αξιοποιηθεί η δυνατότητα επιτροπών για την καλύτερη προετοιμασία των θεμάτων που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο του ευρύτερου δυνατού δημόσιου διαλόγου μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μάρτιος 2011



Δίκτυο κινήσεων πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Ευβοίας

Σύλλογος Προστασίας περιβάλλοντος της Ν.Καρυστίας


Σύλλογος Προστασίας περιβάλλοντος Κύμης

ΒΙΟΖΩ

Όμιλος Φίλων του Δάσους

Ενεργοί πολίτες Λιδωρικίου Ενάντια στην καταστροφή της Γκιώνας


Πολιτιστικό Κέντρο Στρώμης

Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας

Πολίτες για την Αειφορία - ΙΤΑΠ (Οινόφυτα)

Άρτεμις - Οικολογική κίνηση Αντίκυρας

Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας, δήμου Λιβαδειάς

Ομάδα πολιτών Κορώνειας, δήμου Λιβαδειάς

Ενεργοί πολίτες Αυλίδας

Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

Κέντρο Ελικώνας

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλιάρτου


ΠΗΓΗ: Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις