Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πάγωσαν νεογέννητο για να του σώσουν τη ζωή


Ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε νεκρό επανέφεραν με θαυματουργό τρόπο πίσω στη ζωή Βρετανοί γιατροί, οι οποίοι το... πάγωσαν για τρεις ημέρες.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sun», η μικρούλα

Έλα Άντερσον ήταν νεκρή για 25 λεπτά όταν γεννήθηκε, επειδή είχε διακοπεί η παροχή οξυγόνου μέσα στη μήτρα της μητέρας της.

Οι γιατροί κατάφεραν να την επαναφέρουν, αλλά φοβούνταν ότι θα πεθάνει ή ότι θα απομείνει με μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες.

Έτσι, την μετέφεραν στο Νοσοκομείο Addenbrooke’s, στο Κέιμπριτζ, όπου την τοποθέτησαν σε μια κουβέρτα ψύξης και μείωσαν την θερμοκρασία του σώματός της σε 33,5 βαθμούς Κελσίου από 37 που είναι το φυσιολογικό.

Έπειτα από 72 ώρες άρχισαν να αυξάνουν με πολύ αργό ρυθμό την θερμοκρασία της - κατά μισό βαθμό τη φορά.

Η θεραπεία αυτή προστατεύει τον εγκέφαλο από τις βλάβες, αναγκάζοντάς τον να αυτοεπιδιορθωθεί – και όπως λέει ο παιδίατρος της Έλα δρ Τάπον Όστιν, σύμβουλος στο Addenbrooke’s, έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθήσει πολύ τα μωρά που στη διάρκεια του τοκετού υφίστανται σοβαρή μείωση της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλό τους.

«Η ψύξη θεωρείται πλέον παγκοσμίως ως η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση για όλα τα βρέφη σαν την Έλα που αναπτύσσουν έλλειψη οξυγόνου κατά τη γέννησή τους», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα. «Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζονται εγκαίρως τα βρέφη που μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν, διότι όσο νωρίτερα αρχίσει τόσο το καλύτερο».

Η Έλα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο 11 ημέρες αργότερα και σήμερα - 9 μήνες αργότερα – έχει εκπλήξει τους γιατρούς με την εκπληκτική πρόοδό της, καθώς ναι μεν χρειάζεται ακόμα φυσιοθεραπεία αλλά οι τομογραφίες δεν έχουν εντοπίσει καμία βλάβη στον εγκέφαλό της.




http://topeiraxtiri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις