Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ


Σε έκτακτη κοινή συνέλευση που πραγματοποιήσαμε την 16η  Μαρτίου 2011, με θέμα τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων του Δήμου Δελφών συζητήσαμε και συναποφασίσαμε:
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ τωρινές ή μελλοντικές
ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ;
Ξεκινώντας από τα σχολεία 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Ιτέας, που ως τώρα λειτουργούν με 15 τμήματα και τα δυο μαζί έχοντας δασκάλους όλων των ειδικοτήτων, τμήμα ένταξης καθώς και ολοήμερο τμήμα.

Α. Στα συγχωνευόμενα – συνενωμένα σχολεία δημιουργούνται τα παρακάτω προβλήματα:
  1. Λόγω της συνένωσης θα χαθούν θέσεις δασκάλων που έχουν οργανική θέση στο σχολείο και κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα αναπληρώνονται από άλλους που είναι απαραίτητοι για τα σχολεία μας.
  2. Υποβαθμίζεται η διαδικασία της μάθησης γιατί οδηγούμαστε σε τμήματα των 25-30 μαθητών ανά τάξη.
      Όταν ένας δάσκαλος έχει 30 παιδιά στην τάξη δε μπορεί να σκύψει ως παιδαγωγός πάνω από το καθένα ξεχωριστά, αφιερώνοντάς του το χρόνο που χρειάζεται για να μορφωθεί σωστά.
      Όσα περισσότερα παιδιά στοιβάζονται στον ίδιο χώρο τόσο πιο έντονα είναι τα προβλήματα παραβατικότητας και επιθετικής συμπεριφοράς στην τάξη.
  1. Τα σημερινά βιβλία του Δημοτικού φτιάχτηκαν για να δουλεύονται από τάξεις των 16 ατόμων σύμφωνα με τους συμβούλους του Υπουργείου Παιδείας.
  2. Η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών θα δημιουργήσει και ένα επιπλέον πρόβλημα στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών.
Ανάλογες μειώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και αύξηση μαθητών ανά τμήμα θα συμβούν και με τη συγχώνευση των 1ου και 2ου Γυμνασίων Άμφισσας.
Β. Όσον αφορά τα σχολεία που καταργούνται:
1.      Ερήμωση των χωριών. Τα παιδιά μας είναι η ελπίδα για τη μελλοντική ύπαρξή τους. Όταν κλείνουν σχολεία υπάρχει και μετανάστευση του νέου πληθυσμού.
  1. Σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που μετακινούνται από τα χωριά τους, εγκαταλείπουν το σχολείο νωρίτερα.
  2. Είναι τρομερά επικίνδυνο παιδιά 6-12 χρονών, ότι προϋποθέσεις και να πληρεί το μεταφορικό όχημα, να μετακινούνται και να κυκλοφορούν μόνα τους χωρίς συνοδό σε δρόμους κακοφτιαγμένους και ελάχιστα ασφαλείς. Επίσης δεν είναι δυνατό η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας να εξαρτάται από την ψυχολογική διάθεση του κάθε οδηγού-μεταφορέα.
  3. Τα έξοδα μετακίνησης τα οποία θα διογκωθούν και που μέχρι τώρα πλήρωνε το Υπουργείο στο άμεσο μέλλον θα μεταφερθούν στο Δήμο και θα βαρύνουν πια όλους τους δημότες.

Η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι δεν έκλεισε όσα σχολεία θα μπορούσε να κλείσει, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω καταργήσεις και συγχωνεύσεις.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ:
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ, ΟΡΥΚΤΟΥ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ
ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΤΣΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ.


Το ψήφισμα αυτό συνυπογράφουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των:
1ου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας, 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας, 3ου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας, Δημοτικού Σχολείου Κίρρας, Δημοτικού Σχολείου Δελφών, Δημοτικού Σχολείου Σερνικακίου, Δημοτικού Σχολείου Αγ. Ευθυμίας, Δημοτικού Σχολείου Χρισσού, Δημοτικού Σχολείου Δεσφίνας, 2ου Γυμνασίου Άμφισσας,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις