Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λιβαδειά, 22/8/2012
ΔΩΡΕΑ 367 ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Ι.Κ.Π.Ε.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας ευχαριστεί θερμά το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) για την δωρεά 367 βιβλίων¸ συμβάλλοντας αποτελεσματικά στον εμπλουτισμό των συλλογών της με βιβλία αποδεδειγμένα καλών εκδόσεων, ποιοτικού περιεχομένου και ξεχωριστής θεματολογίας.
Η δωρεά του ΚΙΚΠΑ εμπίπτει στη συμμετοχική του δράση για την ενίσχυση 10 επιλεγμένων περιφερειακών βιβλιοθηκών, σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library  (www.futurelibrary.gr) στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος ενίσχυσης και ουσιαστικής αναβάθμισης ενενήντα (90) Βιβλιοθηκών της ελληνικής περιφέρειας, που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η δωρεά αυτή έχει βαρύνουσα σημασία γιατί γίνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία τόσο για τη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς αλλά και για όλες τις  βιβλιοθήκες και τους πολιτιστικούς φορείς της χώρας μας.
Μπορείτε να δείτε τη δωρεά εδώ: http://goo.gl/n6L6c
Μια σύντομη παρουσίαση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.)
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1988. Το τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο έχει αναλάβει την υποστήριξη μιας σειράς μακροπρόθεσμων δράσεων στον εν ευρεία εννοία εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και πολιτιστικά ιδρύματα (Μουσείο Μπενάκη, Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Future Library). Κατ’ έτος επίσης προγραμματίζει δραστηριότητες κοινωνικού έργου και πολιτιστικές παρεμβάσεις, την υλοποίηση των οποίων αναθέτει σε εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες. Τη διαδικασία επιλογής, για κάθε μια επιπλέον ετήσια δράση, υπαγορεύει η συνάρτηση της ποιότητάς της με το κόστος της. Για την υλοποίησή των ετησίων δράσεων του ιδρύματος επιζητείται συστηματικά, η συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και με πολιτιστικά ιδρύματα εγνωσμένου κύρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Α΄ Έργα εν προόδω
1.    Αξιοποίηση της συλλογής χάλκινων νομισμάτων με εκδόσεις (έντυπες και ηλεκτρονικές) / εκθέσεις οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό και στους ερευνητές.
2.    Αξιοποίηση της συλλογής ελληνικών χαρτονομισμάτων με εκδόσεις (έντυπες και ηλεκτρονικές) / εκθέσεις οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό και στους ερευνητές.
3.    Αξιοποίηση των αρχείων και του εικαστικού έργου του λογίου και ζωγράφου Βασίλη Φωτιάδη (1900;-1975) με εκδόσεις (έντυπες και ηλεκτρονικές) / εκθέσεις οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό και στους ερευνητές.
4.    Ενίσχυση των ελληνικών περιφερειακών βιβλιοθηκών σε συνεργασία με την Future Library.
Β΄ Επιπλέον δράσεις για το 2012
1.    Ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
2.    Διαλέξεις στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Ελλάδα και Δύση» σε συνεργασία με την Ε.Μ.Ε.ΙΣ. (Εταιρία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας)
3.    Δύο υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ν. και Λ. Τρίχα.
4.    Ενίσχυση για τη διεξαγωγή του διεθνούς συνεδρίου κλασσικών σπουδών με θέμα την ελληνιστική ποίηση σε συνεργασία με τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.
5.    Κύκλος διαλέξεων στο Μέγαρο Μουσικής για την τέχνη των κήπων.
6.    Ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Συνεδρίου με τίτλο «Greek coins and their imagesnoble issueshumble users”.
Το κυρίως κοινωνικό έργο του ιδρύματος  οργανώνεται γύρω από δύο κύριους  άξονες: Αξιοποίηση και διάθεση στο  κοινό των συλλογών του ιδρύματος  και ενίσχυση βιβλιοθηκών στην Ελληνική Περιφέρεια.
Συλλογές  του ιδρύματος
Το 2001 το ίδρυμα απέκτησε μια συλλογή αποκλειστικά χάλκινων αρχαίων και βυζαντινών νομισμάτων και μια συλλογή ελληνικού  χαρτονομίσματος, με σκοπό την θέση τους στην διάθεση του ευρέος και του εξειδικευμένου κοινού, εντός και εκτός Ελλάδος, μέσω εξειδικευμένων και εκλαϊκευμένων εκδόσεων και εκθέσεων. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη για τη συλλογή νομισμάτων, και με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για τη συλλογή των χαρτονομισμάτων. 
Το  2010 το ίδρυμα απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού αρχείου και του εικαστικού έργου (ελαιογραφίες, σχέδια, χαρακτικά) του Βασίλη Φωτιάδη,  ενός Έλληνα ζωγράφου και  λόγιου της διασποράς.  Το υλικό αυτό αφού προηγουμένως καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί θα αξιοποιηθεί και θα τεθεί στη διάθεση του ευρέος και του εξειδικευμένου κοινού μέσω εκδόσεων και εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
FUTURE LIBRARY: Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» (www.futurelibrary.gr) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις