Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη του δημάρχου Δ.Α.Α. στη χθεσινή εκμπομπή για τις Γερμανικές αποζημιώσεις στο newsbomb.gr με τον Χαρδαβέλλα


Πάνω από162 δισ. ευρώ χωρίς τόκους οφείλει η Γερμανία σε επανορθώσεις!



Τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα, από το Δίστομο μέχρι τον Κάνδανο της Κρήτης, παραμένουν χωρίς ηθική και υλική δικαίωση. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την εκπομπή «Αποκαλύπτω», η οποία μεταδόθηκε από το “Newsbomb.gr”, με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
Το θέμα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τις καταγγελίες ότι ενώ η τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με ρηματική διακοίνωση που επέδωσε στην γερμανική πλευρά μπήκε στην τελική ευθεία για την ικανοποίηση των γερμανικών επανορθώσεων, από την εποχή της κυβέρνησης Σημίτη ως σήμερα δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία.

Σημαντική ήταν μάλιστα η παρέμβαση των θεατών, οι οποίοι ζήτησαν από τους εκπροσώπους των κομμάτων να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες κατά την προεκλογική περίοδο και να κάνουν σαφείς αναφορές περί του θέματος αυτού στα προγράμματά τους.
Στην εκπομπή αναφέρθηκε ότι το 1960 υπεγράφη με τη γερμανική πλευρά μια κατάπτυστη συμφωνία για τη λύση του ζητήματος έναντι 115 εκατ. μάρκων.
Στο πέρασμα των δεκαετιών, κάποιοι σύγχρονοι «εφιάλτες» από τη θέση των υπουργών, έβαζαν εμπόδια στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και ξαφνικά προσπάθησαν να αφήσουν το θέμα να ξεχαστεί. Χαρακτηριστική είναι η αναξιοπιστία των υπηρεσιών, οι οποίες ανέφεραν αφ’ ενός ότι δεν διαθέτουν αρχεία σχετικώς με τα εγκλήματα και το κόστος των ζημιών που προκάλεσε η ναζιστική θηριωδία στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια ισχυρίσθηκαν ότι εντοπίσθηκαν κρυμμένοι φάκελοι.
Η εκπομπή παρουσίασε βίντεο-ντοκουμέντο από τη σφαγή στο Δίστομο, από το αρχείο του Κώστα Χαρδαβέλλα και στην παρέμβαση που έκανε ο δήμαρχος Διστόμου κ. Γιάννης Πατσαντάρας μέσω Skype έκανε λόγο για ζήτημα πρωτίστως ηθικό.
Πόσα μας οφείλει η Γερμανία;

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανό Βασιλειάδη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και μέλος του Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών, περισσότερα από 162 δισ. ευρώ:
«Οι διεκδικήσεις είναι τέσσερις. Από τις λεηλασίες και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, που υπολογίζονται σε 162 δισ., ενώ υπάρχουν οι αποζημιώσεις των θυμάτων και η καταστροφή και κλοπή των αρχαιολογικών θησαυρών».
Ο κ. Στέλιος Περράκης, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε και σε άλλες γερμανικές θηριωδίες, οι οποίες δεν έχουν υπολογισθεί:
«Καταστράφηκαν τα 2/3 του εμπορικού στόλου, αυτό δεν έχει υπολογιστεί. Δεν έχει γίνει ποτέ συγκεκριμένη αποτίμηση και αυτή είναι η μεγάλη παράλειψη των ελληνικών κυβερνήσεων».
«Ταμπού οι γερμανικές αποζημιώσεις για τις ελληνικές κυβερνήσεις»
Μόλις τρεις Έλληνες βουλευτές πήγαν στη Χάγη για να υπερασπιστούν την αξίωση της χώρας μας για τις γερμανικές επανορθώσεις: οι Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός και Θοδωρής Δρίτσας.
Ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας της «Δημοκρατικής Αριστεράς» κ. Νίκος Τσούκαλης χαρακτήρισε το θέμα «ταμπού» για τις ελληνικές κυβερνήσεις, μιλώντας μέσω Skype.
«Όταν πήγαμε στη Χάγη, έλειπε η υποστήριξη του επίσημου ελληνικού κράτους. Να έχει επαφές, να κάνει διεργασίες, να προκαλέσει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης. Είναι προφανές, ότι αυτό έγινε, διότι οι αποζημιώσεις είναι ταμπού για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, πόσο ήταν το κατοχικό δάνειο, δεν υπάρχει. Ακόμη και αυτό είναι χαρακτηριστικό», είπε ο ίδιος
«Γερμανία uber alles»
Πολιτική, που ήθελε τη «Γερμανία uber alles» ακολουθούσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, υποψήφιο βουλευτή Β΄ Πειραιά με το ΣΥΡΙΖΑ:
«Εδώ έχουν γίνει απαράδεκτα πράγματα, που δεν συνάδουν σε μία ανεξάρτητη χώρα. Σε προτεκτοράτο και μπανανία θα μπορούσαν να συμβούν και εμείς έτσι λειτουργήσαμε. Οι ελληνικές κυβερνήσεις σιωπηρά αποδέχονταν μία αρχή που λέει Γερμανία Uber alles, η Γερμανία πάνω από όλα. Εφ’ όσον ενοχλείται η Γερμανία από τη διεκδίκηση, δεν διεκδικούμε. Αποδεχόμαστε σιωπηρώς ότι έχει κλείσει το θέμα και όποιος λέει το αντίθετο πρέπει να παραμεριστεί διότι βλάπτει το εθνικό συμφέρον. Έζησα πόσο ενόχλησε την κυβέρνηση Σημίτη το θέμα των διεκδικήσεων», είπε ο κ. Λαφαζάνης.
Δήμαρχος Διστόμου: Ζητάμε έμπρακτη συγνώμη
Η εκπομπή «Αποκαλύπτω» συνδέθηκε μέσω skype με τον σημερινό δήμαρχο του μαρτυρικού Διστόμου κ.Γιάννη Πατσαντάρα, ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό και οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν έμπρακτη συγνώμη:
«Για εμάς τους Διστομίτες είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα από το 1944 μέχρι σήμερα. Περιμένουμε την ηθική αποκατάσταση και τελευταίο για εμάς είναι το οικονομικό. Και στη Χάγη που πήγαμε το μεγαλύτερο μείον που είχαμε είναι, ότι εμείς οι ίδιοι δεν εφαρμόσαμε τις αποφάσεις εδώ στην Ελλάδα και πήγαμε εκτός Ελλάδος να υπερασπιστούμε τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτό χρεώνεται διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις και αυτό μας έχει εξοργίσει. Όμως το δίκαιο κάποτε θα αποκατασταθεί, είναι θέμα χρόνου. Ζητάμε σαν πρώτο βήμα μία έμπρακτη συγνώμη», είπε ο δήμαρχος Διστόμου.
Θα μπορούσαμε σήμερα να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις;
Στην Ελλάδα του 2012, της βαθειάς οικονομικής κρίσης κατά την οποία η χώρα εξαρτάται κατά πολύ από τη βοήθεια των ξένων και ειδικά των Γερμανών, θα μπορούσαμε πραγματικά να διεκδικήσουμε και να λάβουμε τις αποζημιώσεις;
«Ναι, αρκεί να πιέσουμε», απάντησε η δικηγόρος κ. Κέλλυ Σταμούλη, κόρη του νομικού και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος το 1995 κατέθεσε αγωγή ύψους 60 εκατ. ευρώ των κατοίκων του Διστόμου για τις θηριωδίες των Γερμανών:
«Πιστεύω, ότι αν η διακομματική επιτροπή της Βουλής πιέσει την ηγεσία και συγκεκριμένα τον υπουργό δικαιοσύνης να δώσει την άδεια, ώστε να πιέσουμε τη Γερμανία νομικά με το οπλοστάσιο που έχουμε δημιουργήσει της αποφάσεως του Αρείου Πάγου, τότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις. Είναι σημαντική κίνηση και αυτό φαίνεται από τον αγώνα που κάνει η Γερμανία για να σταματήσει το θέμα», σημείωσε η ίδια.
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποψήφιος βουλευτής Β΄ Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στη διακομματική επιτροπή που θα διεκδικήσει τις γερμανικές επανορθώσεις:
«Αυτή η υπόθεση κινήθηκε μέσα από διεργασίες της ίδιας της Βουλής με πρωτοβουλία του κ.Κουρουπλή και με υπογραφές όλων των κομμάτων. Συνεστήθη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία αποφάσισε ότι θα κινηθεί αυτοτελώς, ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις. Το ελληνικό κοινοβούλιο με αντιπροσωπεία θα αναδείξει αυτό το θέμα στο επίπεδο της Ευρώπης και της Γερμανίας. Εγώ επέμενα να συσταθεί η επιτροπή πριν λήξει αυτή η Βουλή», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.
Χρήσιμη χαρακτήρισε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής ο κ. Θοδωρής Δαμιανός, υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών με τη «Δημοκρατική Συμμαχία»:
«Αυτή η επιτροπή θα είναι διακομματική και θα είναι πολύ πιο εύκολο να λειτουργήσει. Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές εφ’ όσον πραγματικά θέλουν να δημιουργήσουν, προσφέρουν χρήσιμο έργο. Για αυτό αντέδρασαν και οι Γερμανοί, γιατί ξέρουν ότι είναι σημαντική εξέλιξη», σημείωσε ο ίδιος.
«Πολιτικό» χαρακτήρισε το θέμα ο Γιάννης Διαμαντίδης, υποψήφιος βουλευτής Β΄ Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ:
«Το θέμα είναι πολιτικό, δεν λύνεται με επιτροπές. Βοηθούν οι επιτροπές, αλλά δεν αρκούν. Το 1991 ως νέος βουλευτής με εντολή του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, έκανα επερώτηση στη Βουλή, την οποία υπέγραφαν μεταξύ άλλων ονόματα όπως ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο Κάρολος Παπούλιας και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Είχα στοιχεία από τον πατέρα μου, που είχε συλληφθεί στο μπλόκο της Κοκκινιάς, είχε πάει στα στρατόπεδα της Γερμανίας. Έφερα το θέμα όταν μπορούσε να διεκδικηθεί, μετά την ενοποίηση της Γερμανίας», υπενθύμισε ο κ. Διαμαντίδης.
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου σε ακόμη ένα «Αποκαλύπτω».
Ο Χάρης Λαζαρόπουλος βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους τηλεθεατές και μετέφερε παρατηρήσεις και ερωτήσεις, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συζήτηση και «τροφή» για σχολιασμό.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν:
1) Καθάρισαν με 115 εκατ. μάρκα
2) Δ. Βασιλειάδης: «Η Γερμανία μας οφείλει 162 δισ. ευρώ»
3) Σ. Περράκης: Η Ελλάδα δεν αποτίμησε ποτέ την καταστροφή
4) Π. Λαφαζάνης: «Γερμανία uber alles»
5) Γ. Πατσαντάρας - Δήμαρχος Διστόμου: Ζητάμε για αρχή μία έμπρακτη συγνώμη από τους Γερμανούς.
6) Βίντεο - ντοκουμέντο από τη σφαγή στο Δίστομο
7) Π. Λαφαζάνης: Διακομματική επιτροπή για τις αποζημιώσεις
8) Θ. Δαμιανός: Οι διακομματικές επιτροπές είναι χρήσιμες
9) Γ. Διαμαντίδης: Έφερα το θέμα στη Βουλή μετά την ενοποίηση της Γερμανίας
10) Κόντρα: Διαμαντίδη – Λαφαζάνη
11) Τσούκαλης: «Ταμπού» οι αποζημιώσεις για το ελληνικό πολιτικό σύστημα
12) Κ. Σταμούλη: Να πιεστεί ο υπουργός δικαιοσύνης


Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ένα στη σελίδα του Newsbomb.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις