Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Έλληνες πολιτικοί οι βασιλιάδες του ρουσφετιού


Μέχρι τη Νέα Υόρκη έφτασε η... χάρη των Ελλήνων βουλευτών, με τους New York Times να βάζουν στο στόχαστρο τις ρουσφετολογικές σχέσεις στην Ελλάδα, με αφορμή τη βροχή τροπολογιών που πέρασαν «νύχτα» από την ελληνική Βουλή, με σκοπό προεκλογικές εξυπηρετήσεις.
Παρά τις προειδοποιήσεις οι παλιές ελεημοσύνες είναι πολύ σκληρές για να πεθάνουν για τους Έλληνες πολιτικούς που αντιμετωπίζουν σύντομα τους ψηφοφόρους, αναφέρει στον τίτλο του άρθρου η αμερικανική εφημερίδα, στηλιτεύοντας τις πελατειακές σχέσεις στη χώρας μας.


Ειδικότερα, με φόντο το μπαράζ προεκλογικών τροπολογιών που πέρασαν το τελευταίο διάστημα, αναφέρουν με μια δόση ειρωνίας ότι τελευταία οι Έλληνες νομοθέτες εργάζονται πολύ...σκληρά, αλλά όχι όπως θα περίμενε κανείς.
 Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις του  πολιτικού σχολιαστή, Τάκη Μίχα, τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκαν περισσότερες από 90 τροπολογίες, με τους Έλληνες  πολιτικούς να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες καθώς οι Έλληνες πολιτικοί αγωνίζονται για να καλύψουν τις απαιτήσεις των δανειστών τους.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι περισσότερες τροπολογίες απορρίφθηκαν από τον πρώην τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος προσπαθεί να βάλει σε τάξη την ελληνική οικονομία.
Όπως τόνισε στους βουλευτές, πρέπει να «περάσουν» μόνο οι κρίσιμες τροπολογίες που αφορούν στις αλλαγές που προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η εφημερίδα επιχειρεί και μια ιστορική αναδρομή, εντοπίζοντας τις ρίζες του ελληνικού ρουσφετιού, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, πρακτική η οποία διατηρήθηκε και μετά την απελεύθερωση της Ελλάδας. Η λέξη «ρουσφέτι» προέρχεται από την τούρκικη γλώσσα.
Όπως σημειώνει μιλώντας στους New York Times, o κ. Μίχας, οι Έλληνες βουλευτές λειτουργούν με βάση τα ρουσφέτια, με σκοπό την εύνοια των ψηφοφόρων τους.
Οι Έλληνες είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν το κόμμα που θα τους προσφέρει μια καλή θέση εργασίας στο δημόσιο, ακόμα κι αν το σύστημα που έθρεψε επί δεκαετίες η πελατειακή πολιτική, καταρρέει.
«Θα περίμενε κανείς ότι με  όσα συμβαίνουν τα πράγματα θα άλλαζαν, ωστόσο τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πάνω από 90 τροπολογίες στον προϋπολογισμό έχουν κατατεθεί προκειμένου να εξυπηρετηθούν χάρες βουλευτών πριν τη διάλυση της Βουλής», σχολιάζουν οι NYT.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι Έλληνες βουλευτές δεν διστάζουν να στήσουν τις καριέρες τους πάνω σε αυτό το τερατώδες σύστημα, ενώ εμφανίζονται απρόθυμοι να το αλλάξουν, παρά το ότι είναι υπεύθυνο για τα δεινά της χώρας.
Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, η ανικανότητα του πολιτικού δυναμικού της χώρας να αλλάξει αυτή τη ζοφερή κατάσταση, οδηγεί πολλούς πολιτικούς να εγκαταλείψουν τον ενεργό στίβο.
Αυτή η εξάρτηση ανάμεσα στους πολιτικούς και τους ψηφοφόρους, αποτελεί τον βασικό λόγο που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ το σύστημα στην Ελλάδα. "Το ρουσφέτι τους ανέδειξε και τους εξασφάλισε υποστηρικτές", σημειώνει στους New York Times o Κώστας Μπακούρης, επικεφαλής του Αθηναϊκού Γραφείου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
"Το να τους ζητήσουμε να αλλάξουν, θα ισοδυναμούσε γι αυτούς με πολιτική αυτοκτόνια», τονίζει χαρακτηριστικά.
Από το δημοσίευμα δεν λείπουν και δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος στο Γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Arte.
"Στην Ελλάδα, ο σταυρός προτίμησης πουλιέται για μια θέση στο Δημόσιο. Κανείς δεν έχει τολμήσει να αλλάξει το σύστημα, αλλά πλέον έχει έρθει η ώρα», παραδέχθηκε ο Θ. Πάγκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις