Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Αγωνιούν χιλιάδες ασθενείς για τις ελλείψεις φαρμάκων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Εμπλοκή στην αγορά με πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα να είναι εξαφανισμένα. Η οικονομική κρίση και η πολιτική των ξένων εταιρειών να απαιτούν εξόφληση των παραγγελιών εντείνουν το φαινόμενο

Ελλείψεις δεκάδων φαρμάκων παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στην αγορά
Ελλείψεις δεκάδων φαρμάκων παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στην αγορά
Ελλείψεις δεκάδων φαρμάκων παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στην αγορά. Ασθενείς περιφέρονται από φαρμακείο σε φαρμακείο, προκειμένου να βρουν το σκεύασμα που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.
Σε πολλές περιπτώσεις, η αναζήτησή τους δεν έχει αποτέλεσμα και αναγκάζονται να απευθυνθούν εκ νέου στον γιατρό, για να τους δώσει συνταγή με αντίστοιχο φάρμακο. Για το θέμα έχει ενημερωθεί από φαρμακαποθηκάριους και φαρμακοποιούς και η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής Γιάννης Τούντας θεωρεί ότι το βασικότερο αίτιο για τις ελλείψεις είναι η οικονομική κρίση.
Οι μητρικές εταιρείες δίνουν στις θυγατρικές τους στην Ελλάδα μικρότερες ποσότητες ή απαιτούν εξόφληση σε πολύ μικρότερο διάστημα απ΄ ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.
Σε πολλές περιπτώσεις, η εμπλοκή οφείλεται στην πολύ χαμηλή τιμή που έχουν ορισμένα σκευάσματα. Οι εταιρείες εισάγουν μικρές ποσότητες ή δεν εισάγουν καθόλου. Πολύ γνωστά φάρμακα έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η τιμή τους κρίνεται ασύμφορη.
Μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ασπιρίνη, στην οποία δόθηκε μεν μία σημαντική ποσοστιαία αύξηση (από 0,70 σε 1,30 ευρώ), αλλά η τιμή της παραμένει πολύ χαμηλή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Σε πολλές περιπτώσεις η εμπλοκή οφείλεται στην πολύ χαμηλή τιμή που έχουν ορισμένα σκευάσματα
Σε πολλές περιπτώσεις η εμπλοκή οφείλεται στην πολύ χαμηλή τιμή που έχουν ορισμένα σκευάσματα
Ανάλογες περιπτώσεις είναι το αγγειοδιασταλτικό "hydegine" (τιμή 0,77 ευρώ), η κορτιζόνη "propiochrone" (0,99 ευρώ) ή το αντιδιαρροϊκό "norit", το οποίο εισάγεται στη χώρα μας με 1,30 ευρώ και έχει τιμή 1,80 ευρώ.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ενημέρωσε πρόσφατα τον ΕΟΦ για ελλείψεις σε μία σειρά σκευασμάτων.
Πρόκειται για 25 φάρμακα, για τα οποία οι εταιρείες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τις αγοράς και ο συνεταιρισμός των φαρμακοποιών ?με τη σειρά του? αντιμετώπισε πρόβλημα εφοδιασμού.
Η διοίκηση του ΕΟΦ τονίζει ότι για τα περισσότερα φάρμακα που παρουσιάζονται ελλείψεις υπάρχουν υποκατάστατα
Η διοίκηση του ΕΟΦ τονίζει ότι για τα περισσότερα φάρμακα που παρουσιάζονται ελλείψεις υπάρχουν υποκατάστατα
"Οι ελλείψεις είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο στην ελληνική αγορά και οφείλονται σε μία σειρά παραγόντων", αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, για να εξηγήσει:
"Σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει κακός προγραμματισμός από την εταιρεία, η οποία αντί για 120.000 μονάδες, εισάγει 100.000 και προκύπτει έλλειψη. Λόγω της κρίσης, οι πολυεθνικές εταιρείες θεωρούν την Ελλάδα χώρα υψηλού ρίσκου και έχουν αλλάξει την πιστωτική τους πολιτική. Αντί για τρεις μήνες, ζητούν να εξοφληθούν σε 15 μέρες. Η θυγατρική αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και εισάγει μικρότερες ποσότητες".
Αγωνιούν χιλιάδες ασθενείς για τις ελλείψεις φαρμάκων
Ασύμφορη η εισαγωγή
Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, ένα από τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής αγοράς είναι και οι "παράλληλες" εξαγωγές φαρμάκων. Τα σκευάσματα είναι αρκετά πιο φθηνά στην Ελλάδα σε σύγκριση με χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτό οδηγεί σε επανεξαγωγή και έλλειψή τους από την ελληνική αγορά.
Ο φαρμακαποθηκάριος Ευριπίδης Αδάμου εκτιμά ότι πολλά από τα σκευάσματα έχουν χαμηλή τιμή, με αποτέλεσμα να καθίσταται ασύμφορη η εισαγωγή τους. Σημειώνει, ωστόσο, ότι αρκετά από αυτά μπορούν να αναπληρωθούν από αντίστοιχά τους.
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ
Πού βελτιώθηκε και πού επιδεινώθηκε η κατάσταση
Ελλείψεις περισσότερων των είκοσι σκευασμάτων, αναφέρουν σε έγγραφό τους οι φαρμακοποιοί προς τον ΕΟΦ. Οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί από την αρχή του μήνα. Η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς έχει αποκατασταθεί για ορισμένα από αυτά, αλλά στο μεταξύ έχουν προκύψει ελλείψεις για άλλα. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί για σκευάσματα αυτά, όπως το αντιυπερτασικό inderal των 80 mg (κυκλοφορεί κανονικά το inderal των 40 mg), το asacol για τη φλεγμονή του εντέρου, την ορμόνη estopause, το αντιδιαβητικό janumet των 850 mg, το αντιεπιληπτικό rivotril 2 και το αντιασθματικό theodur 200. Στη λίστα με τις ελλείψεις, έχουν προστεθεί το αντιεπιληπτικό lyrica και το καρδιολογικό imdur (υπάρχουν περισσότερα από τέσσερα αντίγραφά του), ενώ χρόνια είναι η έλλειψη της ασπιρίνης. Λόγω "παράλληλων" εξαγωγών, παρατηρούνται ελλείψεις του σκευάσματος για τις φλεγμονές του παγκρέατος creon 25000. Για διαφορετικούς λόγους, καταγράφονται ελλείψεις και του αντιισταμινικού zaditen και του αντιμυκητησιακού fungoral tab.
ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ
Το Διαδίκτυο κρύβει παγίδες
Τα μάτια μας τέσσερα πρέπει να έχουμε με τα σκευάσματα που διατίθενται εκτός φαρμακείων. Κάποια από αυτά είναι επικίνδυνα ή δεν περιέχουν καθόλου δραστικές ουσίες. Μόνον την τελευταία εβδομάδα, οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ έχουν ενημερωθεί για τρία σκευάσματα αυτού του είδους.
Σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Αυστρίας, το προϊόν RHINO Long Power Cream που διανέμεται στην Ευρώπη μέσω Διαδικτύου, το οποίο δεν είναι εγκεκριμένο, περιέχει τη φαρμακευτική ουσία LIDOCAINE και μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία του χρήστη.
Το προϊόν πιθανόν να διακινείται στην Ελλάδα μέσω Διαδικτύου. Εφόσον η ύπαρξη της LIDOCAINE δεν δηλώνεται το προϊόν μπορεί να χορηγηθεί σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται ή το προϊόν μπορεί να αλληλεπιδράσει με συγχορηγούμενα φάρμακα.
Οι αυστριακές αρχές ενημέρωσαν, επίσης, για το προϊόν με την ονομασία LONGTIME MEN BALSAM (κρέμα), το οποίο πωλείται σε καταστήματα με ερωτικά είδη και στοχεύει στην ενίσχυση της στυτικής λειτουργίας. Περιέχει τη φαρμακευτική ουσία Benzocain, χωρίς να αναγράφεται στη συσκευασία του.
Οι κυπριακές αρχές ενημέρωσαν τον ΕΟΦ για την κυκλοφορία πλαστού προϊόντος με την ονομασία RADIAN MASSAGE CREAM. Πρόκειται για κρέμα για εντριβές, η οποία στο παρελθόν κυκλοφορούσε από την εταιρεία Roche, αλλά έχει σταματήσει να παράγεται από το 2005.
Το προϊόν που εντοπίστηκε είναι κινεζικής προέλευσης, αλλά η συσκευασία του αναγράφει ψευδώς την εταιρεία Roche ως υπεύθυνη κυκλοφορίας. Η σύνθεσή του δεν είναι γνωστή και πιθανώς να ενέχει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Προς το παρόν, το προϊόν έχει εντοπιστεί μόνο στην κυπριακή αγορά.
Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
ΑΥΤΟΨΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Η γνωμάτευση του ΕΟΦ για το πρόβλημα
Σε τέσσερα αίτια αποδίδει τις ελλείψεις, η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η διοίκηση του ΕΟΦ διερεύνησε το θέμα, έπειτα από καταγγελίες που δέχτηκε, και διαπίστωσε τα εξής:
Για ορισμένα από τα φάρμακα που αναφέρθηκαν ότι βρίσκονται σε έλλειψη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία τους, ενώ για κάποια άλλα απαιτούνται τροποποιήσεις αδείας κυκλοφορίας.Για τα υπόλοιπα προϊόντα, οι αρμόδιες εταιρείες που τα προμηθεύουν διαβεβαίωσαν ότι αποκαθιστούν ή θα αποκαταστήσουν άμεσα την υπάρχουσα έλλειψή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΕΟΦ μπορεί να προβεί σε κυρώσεις και χρηματικές ποινές.
Ο βασικός λόγος των ελλείψεων στην παρούσα φάση είναι κυρίως το γεγονός ότι η οικονομική κρίση δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών ? φαρμακαποθηκών ? φαρμακείων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην έγκαιρη διακίνηση της αναγκαίας ποσότητας ορισμένων φαρμάκων.
Η διοίκηση του ΕΟΦ ενημερώνει τους πολίτες ότι για τα περισσότερα φάρμακα που παρουσιάζονται ελλείψεις υπάρχουν υποκατάστατα, τα οποία μπορούν να προμηθευτούν σε συνεννόηση με τον γιατρό τους. Με πρότασή του προς τον ΕΟΦ, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) έχει προτείνει να λειτουργεί "παρατηρητήριο", το οποίο θα καταγράφει καθημερινά τις ελλείψεις και να διερευνά τα αίτια που τις προκαλούν.
Προτείνει, επίσης, τον περιορισμό των "παράλληλων" εξαγωγών σε περιόδους που καταγράφεται πρόβλημα ομαλού εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς. Οι υπεύθυνοι του Συλλόγου τονίζουν ότι ? ακόμη και σε περιόδους που παρατηρούνται ελλείψεις ? το φαινόμενο των εξαγωγών εξακολουθεί να υπάρχει.
Εξασφάλιση
Τη φαρμακευτική περίθαλψη των έξι εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), εξασφαλίζει η υπογραφή συλλογικής σύμβασης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Η συλλογική σύμβαση περιγράφει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις γιατρών, φαρμακοποιών, αλλά και των Ταμείων. Είναι σε ισχύ έπειτα από την ολοκλήρωση των διαδικασιών υπογραφής, με στόχο την απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων από όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία, των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και αργότερα του ΟΓΑ.
Απεργούν τη Δευτέρα
Από τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία, θα εξυπηρετούνται τη Δευτέρα οι κάτοικοι της Αττικής. Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά πραγματοποιούν 24ωρη προειδοποιητική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του ωραρίου και την επικείμενη μείωση του ποσοστού κέρδους τους. Οι δύο Σύλλογοι πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις