Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ιστοσελίδες που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα των παιδιών

Αφιερωμένο σε όσους γονείς νομίζουν ότι οι υπολογιστές και το Internet θα "καπελώσουν" τα παιδιά τους.

Οι υπολογιστές και συγκεκριμένα το διαδίκτυο θεωρείται από πολλούς απαγορευτικό για τα παιδιά. Όμως εάν υπάρχει κατάλληλη καθοδήγηση και επίβλεψη, ένα παιδί μπορεί να απασχοληθεί δημιουργικά και να ψυχαγωγηθεί μέσω κατάλληλων ιστοσελίδων, εξάλλου η σωστή χρήση μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Η χρήση του Η.Υ. από το παιδί να γίνεται πάντοτε υπό την επίβλεψή σας και σε αυστηρά προκαθορισμένες και επιλεγμένες (ελάχιστες) ώρες που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εις βάρος των άλλων δραστηριοτήτων του παιδιού.
Για αρχή λοιπόν, τοποθετείστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σ’ έναν κοινόχρηστο χώρο, όπως το καθιστικό, για να μπορείτε να ελέγχετε πιο εύκολα την χρήση του από το παιδί. Εγκαταστήστε στον Η.Υ κάποιο λογισμικό, φίλτρο ή κωδικούς, που θα αποτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Internet ή θα μπλοκάρει αυτόματα χυδαίες λέξεις ή εικόνες.
Πάμε να δούμε τώρα κάποιες ιστοσελίδες που προσφέρουν πληροφορίες και γνώσεις με έξυπνο τρόπο και με συνδυασμό εικόνας και ήχου που ελκύει τα παιδιά. Ταυτόχρονα πολλές είναι και οι συμβουλές τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν νέοι γονείς για να απασχολήσουν τα παιδιά τους.

Μέσα από δραστηριότητες, βασισμένες στην ύλη του σχολείου τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο της μάθησης και της γνώσης, παίζοντας. Όλες οι δραστηριότητες είναι εμπλουτισμένες με κίνηση, ήχους, χαρούμενα χρώματα και έξυπνους διάλογους που εντυπωσιάζουν τα παιδιά.

Πρόκειται για τη διαδικτυακή μορφή της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Είναι μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν, μοιράζονται και αξιολογούν ψηφιακό περιεχόμενο. Ψηφιακά έργα θα αναπτύσσονται μέσα από διαγωνισμούς, καμπάνιες και συνεργασίες με σχολεία, Πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς σε εθνικό, τοπικό ή διεθνές επίπεδο.

www.coloringpages24.com και εδώ μεταφρασμένο στα Ελληνικά
Ιστοσελίδα με κεντρικό θέμα τη ζωγραφική για τα παιδιά. Προσφέρονται έτοιμα σχέδια από διάφορες κατηγορίες (ζώα, επαγγέλματα, διασημότητες, αντικείμενα κ.α.) για να τα χρωματίσουν καθώς και πληθώρα παιχνιδιών μνήμης, παιχνιδιών διαφορών και παζλ.

Η ιστοσελίδα αυτή παρέχει δραστηριότητες, παιχνίδια, ζωγραφιές, ιστορίες και συμβουλές για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Σημαντικές είναι ενότητες που περιλαμβάνονται στο site όπως Περιβάλλον-Οικολογία, Γραμματική, Εκπαιδευτικό Υλικό και Διατροφή-Συνταγές.

Το origami είναι μια ασχολία που έγινε της μόδας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κατασκευές με απλό χαρτί όπως οι σαΐτες και τα καραβάκια που κατασκευάζαμε μικροί. Η διαφορά είναι πως η δραστηριότητα αυτή έχει εξελιχθεί και υπάρχουν πλέον πάνω από δέκα διαφορετικές κατηγορίες για να κατασκευαστούν τέτοια μικροαντικείμενα. Με τον τρόπο αυτό εξασκείται η δημιουργικότητα και εφευρετικότητα του παιδιού.

Η ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για παιδιά. Το site αυτό είναι προτεινόμενο για το «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό On-line Περιεχόμενο για Παιδιά». Διαθέτει ευρύ εκπαιδευτικό περιεχόμενο το οποίο συνδέεται με τις αντίστοιχες ενότητες του Ι.Μ.Ε. To imeakia.gr ανανεώνεται συνεχώς με νέες εκδηλώσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά.

Επίσης προτεινόμενο για «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό On-line Περιεχόμενο για Παιδιά» είναι το site του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Η ιστοσελίδα αυτή είναι πολύ καλά οργανωμένη με πεδία τόσο για μεγάλους και εκπαιδευτικούς όσο και για παιδιά. Μπορούν οι μικροί μας φίλοι να βρουν το βιβλίο που ψάχνουν αλλά και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς συγγραφής.

Μια ενδιαφέρουσα πύλη για παιδιά και γονείς με αρκετές δραστηριότητες, παιχνίδια, ζωγραφική, συνεντεύξεις, άρθρα και άλλα πολλά. Επίσης διαθέτει "πιστοποίηση ασφάλειας περιεχομένου"

Οδηγός δραστηριοτήτων και παιχνίδια ανάγνωσης και αριθμητικής για παιδιά προσχολικής ηλικίας και τους γονείς τους.

Πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις για δημιουργικά παιχνίδια στο Internet με τα μικρά σας. Απευθύνεται σε νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας και είναι διαθέσιμο στην αγγλική γλώσσα.

Ένα παράθυρο με θέα τον πλανήτη Γη, ανοίγεται στα παιδιά μέσα από τις ιστοσελίδες του National Geographic -kids.

Εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό site για παιδιά με on-line παιχνίδια και ενδιαφέροντα άρθρα για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να μάθουν περισσότερα για την Ελλάδα και τις ομορφιές της, τις ρίζες ελληνικών λέξεων κα.

Θέματα που μπορείτε να εκτυπώσετε δωρεάν και να δώσετε στο παιδί σας να τα χρωματίσει.

Τα μυστικά του ουρανού και του διαστήματος, σε ένα πολυβραβευμένο δικτυακό τόπο για νεαρούς αστρονόμους.

Προσοχή: Σε κάποια από τα παραπάνω site's υπάρχουν διαφημίσεις (banners) γι' αυτό είναι απαραίτητη η επίβλεψη των παιδιών.

Καλό σερφάρισμα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις