Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Γεννήθηκε το πρώτο νεογνό με AIDS στην Ελλάδα

Το πρώτο μωρό, φορέας HIV στην Ελλάδα γεννήθηκε από Ελληνίδα, επίσης από φορέα. Σοκ από τα στοιχεία έξαρσης του ιού. Αποκαλύψεις ότι τοξικομανείς εσκεμμένα μολύνονται, για να λαμβάνουν το μηνιαίο επίδομα.





Προβληματισμό προκαλεί η είδηση της γέννησης του πρώτου μωρού - φορέα του AIDS στην χώρα μας.

Μέχρι σήμερα, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταγραφεί μόνο σε αλλοδαπούς στην χώρα μας.

Μολύνονται εν γνώσει για 700 ευρώ επίδομα

Σοκαριστικές οι αποκαλύψεις που έγιναν στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το AIDS, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Μαρ. Λαζανάς, υπάρχουν χρήστες ναρκωτικών που επιδιώκουν να μολυνθούν με τον ιό, προκειμένου να εισπράττουν το μηνιαίο επίδομα των 700 ευρώ, που δίνεται από το κράτος στους οροθετικούς.

"Υπάρχει μεγάλη αύξηση του ποσοστού νέων μολύνσεων του ιού στους τοξικομανείς. Οι λόγοι είναι η επαναχρησιμοποίηση των συρίγων και η μόλυνση μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Όμως, έχουμε παρατηρήσει ότι κάποιοι λόγω της οικονομικής ανέχειας που υπάρχει τον τελευταίο καιρό, κολλάνε τον ιό για να πάρουν το επίδομα που χορηγείται στους οροθετικούς το οποίο είναι στα 700 ευρώ το μήνα", είπε χαρακτηριστικά.

Έως και 1.200% αύξηση σε εκδιδόμενες και τοξικομανείς

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) διαπίστωσαν ότι η αύξηση της νόσου το 2011 έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού άγγιξε το 50% τους πρώτους μήνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το 63% της αύξησης αποδίδεται στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, με την αύξηση του Aids στους χρήστες ναρκωτικών να αγγίζει το 2011 το 1.200%.

Την ανησυχία του για την έξαρση της νόσου στη χώρα μας εξέφρασε κατά τη Συνέντευξη Τύπου και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως είπε ο υπουργός, βασικοί πόλοι μετάδοσης του ιού είναι οι τοξικομανείς αλλά και η παράνομη πορνεία, με τη νόσο να "θερίζει" στα παράνομα εκδιδόμενα άτομα.

Σημειώνεται δε, πως σήμερα, μόνο στην Αττική υπάρχουν 600 παράνομοι οίκοι ανοχής.

Αναφερόμενος στους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, ο κ. Λαζανάς ανέφερε μεταξύ άλλων τη συντόμευση του χρόνου αναμονής για τη λήψη μεθαδόνης των εξαρτημένων, τη χρησιμοποίηση ατομικών συρίγγων και τη χρήση προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε σχετικά, ότι το επόμενο διάστημα θα μοιραστούν 100.000 σύριγγες αλλά και προφυλακτικά, ώστε να περιορισθεί η μετάδοση της νόσου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις