Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η "τσαρίνα" του υπ. Παιδείας που λάτρευαν οι Ιταλοί Επίτροποι.


Βλέπαμε άναυδοι στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη την τηλεοπτική κάμερα να ξετυλίγει το μεγαλείο του υπουργικού γραφείου της Άννας Διαμαντοπούλου.

Το αγαπημένο κορίτσι των ευρωπαίων επιτρόπων Ρομάνο Πρόντι και Μάριο Μόντι- πρώην επίτροπος και η ίδια στην Κοινότητα- δεν θα μπορούσε να περιορίσει το πολιτικό της εκτόπισμα μέσα σε λίγα τετραγωνικά.

Μόνο που το υπουργικό γραφείο της κας Διαμαντοπούλου θα μπορούσε να ζηλέψει ακόμη και η βασίλισσα της Αγγλίας.

Πανάκριβα χαλιά, πίνακες και μοναδικά έπιπλα για ένα υπουργείο που αντιστοιχεί σε ξεχαρβαλωμένα Πανεπιστήμια τα οποία βρίσκονται σε διαρκείς καταλήψεις και μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές...

που πασχίζουν με μεταπτυχιακά και μάστερ στο εξωτερικό να έχουν μια καλύτερη τύχη.

Ακόμη κι αν η κυρία Διαμαντοπούλου «κληρονόμησε» το γραφείο-Μαρακανά από τον ματαιόδοξο Άρη Σπηλιωτόπουλο όφειλε σεβόμενη τη συγκυρία να μην προκαλεί-άλλωστε οι γυψοσανίδες δεν κοστίζουν ακριβά.

Στις στενές σχέσεις της Ελληνίδας πρώην Επιτρόπου με τους Ιταλούς άνδρες, στη παρέα και τις κοινές τους διακοπές αναφέρεται το ρεπορτάζ του «Έθνους» που ακολουθεί>

Η στενή φιλία που συνδέει τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, με την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, έγινε αφορμή να λατρέψει και να γνωρίσει την Ελλάδα, από την Κρήτη και την Υδρα έως το Νυμφαίο.

Οι διακοπές του στην Ελούντα, λίγα καλοκαίρια πριν, οι κρουαζιέρες του στο Αιγαίο και τα ταξίδια του στην Υδρα, στο Νυμφαίο και στη Θεσσαλονίκη, ως καλεσμένος της Αννας, δεν άργησαν να τον κάνουν φιλέλληνα. Η αρχή της σχέσης τους τοποθετείται κοντά στα τέλη του 1999, όταν και οι δύο υπηρετούσαν ως επίτροποι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα χαρτοφυλάκιά τους, ο ανταγωνισμός για τον Μάριο και οι εργασιακές σχέσεις για την Αννα ήταν αυτά που τους έφεραν κοντά.

Η θεματολογία των χαρτοφυλακίων γέννησε συγκρούσεις και οι συγκρούσεις οδήγησαν, όπως είναι σύνηθες, σε μια ωραία φιλία. Ετσι το τηλεφώνημά τους, την πρώτη κιόλας ώρα που εκείνος πήρε επισήμως την πρωθυπουργία της χώρας του, ήταν απολύτως φυσικό: «Του έδωσα τα συγχαρητήριά μου και του ευχήθηκα καλή επιτυχία. Ηταν αισιόδοξος. Το ίδιο όπως ήταν και πριν από έναν μήνα περίπου, όταν βρεθήκαμε στη Βαρσοβία για να μιλήσουμε σε ένα συνέδριο και μόλις είχε αρχίσει να ακούγεται το όνομά του για την πρωθυπουργία. Εάν τα καταφέρει η Ιταλία, υπάρχουν ελπίδες να τα καταφέρει όλη η Ευρώπη», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Αννα Διαμαντοπούλου.

Αν και οι φιλοϊταλικές σχέσεις της υπουργού δεν εξαντλούνται στον Μάριο Μόντι, αλλά περιλαμβάνουν τον στενό της φίλο Ρομάνο Πρόντι, τον Τζουλιάνο Αμάτο, που όταν έρχεται Αθήνα είναι η πρώτη που βλέπει, και τον Ντ' Αλέμα, η ίδια σέβεται πολύ τον νέο πρωθυπουργό. Αλλωστε σχεδόν όλοι τους είναι μια παρέα, αφού και ο Μόντι με τον Πρόντι συνδέονται με μακρά φιλία.
Ο Μόντι έχει σπίτι στο Μιλάνο, όπου μεγάλωσε τα δύο παιδιά του και σήμερα είναι παππούς με τέσσερα εγγόνια. Στην Ελλάδα ερχόταν πάντα με τη σύζυγό του Ελσα κι αγαπημένος του προορισμός ήταν το Λασίθι. Τα ζεύγη Διαμαντοπούλου - Μόντι διατηρούν μεταξύ τους φιλικές επαφές και η υπουργός Παιδείας έχει βρεθεί καλεσμένη του φίλου της Μάριο, στο Μιλάνο, λίγο καιρό πριν.

Ηρθε λοιπόν, στη συνάντηση που κάναμε στο Νυμφαίο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το 2000».

Το πανέμορφο Νυμφαίο της Φλώρινας μάγεψε τον Μάριο Μόντι, που περπάτησε στα σοκάκια του και γεύτηκε τις σπεσιαλιτέ των κυνηγών, στα ταβερνάκια του, παρέα με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον καθηγητή Χρήστο Μασσαλά.

Τα χρόνια που πέρασαν, ακολούθησαν και πολλές προσκλήσεις από το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό ίδρυμα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής) για τον Μάριο Μόντι, τις οποίες και αποδέχθηκε. Πάντοτε ερχόταν στην Αθήνα, αλλά προτιμούσε να φεύγει, αφού πρώτα έπαιρνε και μια γεύση των νησιών μας.

Στις πρώτες του διακοπές στην Ελούντα, μια βραδιά του προσφέρθηκαν μπακλαβαδάκια κι από τότε... σκλαβώθηκε στη γλυκιά τους γεύση.

Από το kourdistoportocali μοντάζ Γρέκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις