Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Έκαναν σχολείο την εκκλησία

Μάθημα ανάμεσα σε κεριά και μανουάλια

Τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Γερανίου στο Ρέθυμνο εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε «δανεικούς» χώρους, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε υποτυπώδεις αίθουσες διδασκαλίας.



Ενδεικτικότερο παράδειγμα αποτελούν οι... μαθητές της τετάρτης δημοτικού, οι οποίοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα κάνουν μάθημα με την «ευλογία της εκκλησίας», αφού οι αρμόδιοι επέλεξαν το συγκεκριμένο χώρο του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου που γειτνιάζει με το σχολείο.

Ένας πίνακας και λίγα θρανία ήταν αρκετά για να μετατρέψουν το χώρο του ιερού ναού σε σχολική τάξη.

Αντίστοιχη όμως είναι η κατάσταση και για τους υπόλοιπους μαθητές, οι οποίοι κάνουν μάθημα στο κοινοτικό γραφείο, στην αίθουσα των υπολογιστών αλλά και σε χώρο του παλιού νηπιαγωγείου.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που υπάρχει στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα και έχει ως αποδέκτες μικρά παιδιά δημιουργήθηκε τόσο εξαιτίας της κωλυσιεργίας που παρουσιάστηκε κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού και την ανάθεση του έργου για την αποκατάσταση της ετοιμόρροπης σκεπής, που είχε κριθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη όσο όμως και κατά την εκτέλεση των εργασιών, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν προγραμματιστεί και να έχουν υλοποιηθεί νωρίτερα το καλοκαίρι, ώστε να είναι έτοιμες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα, οι εργασίες, που εξακολουθούν να εκτελούνται σε αίθουσες του σχολείου με τα οικοδομικά υλικά και τα σίδερα πεταμένα στο προαύλιο, εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά, τα οποία παίζουν αμέριμνα στην αυλή στη διάρκεια των διαλειμμάτων και της γυμναστικής.

Ανήσυχοι εμφανίζονται και οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι γνωρίζουν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο δημοτικό σχολείο της περιοχής τους με τη στέγη, ωστόσο όπως αναφέρουν θα έπρεπε αυτές οι εργασίες να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και όχι να πληρώνουν το μάρμαρο μικρά παιδιά.

Οι κάτοικοι περιμένουν την ένταξη στο ΕΣΠΑ της ανέγερσης ενός νέου σύγχρονου σχολείου, διαδικασία που όπως λένε έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και όπως ενημερώνονται έστω και τώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο.



Γνωρίζουν καλά πως οι παρεμβάσεις στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα είναι μια λύση μεσοβέζικη, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις άμεσες ανάγκες της εκπαίδευσης και να μην τίθενται σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα, ωστόσο ελπίζουν πως το δημοτικό σχολείο Γερανίου θα είναι ένα από τα σχολικά συγκροτήματα που θα εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αφού είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις