Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (+φωτο)


Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας όπου συζητήθηκαν  θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, πορείας εφαρμογής μέτρων εξυγίανσης του Ασωπού, καθώς και ψηφίσματα για τις έκτακτες εισφορές και την ανεργία


Συνεδρίασε στη Λαμία, στις 23 Νοεμβρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στο οποίο, πέρα από την ημερήσια διάταξη συζητήθηκαν αρκετά επίκαιρα θέματα, από τα οποία ξεχωρίζουν :

Η διαχείριση των απορριμμάτων
Όπως είναι γνωστό και ενημέρωσε το σώμα ο Περιφερειάρχης, πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, ευρεία πολύωρη σύσκεψη με Δημάρχους, εκπροσώπους των Δήμων και των ΦοΔΣΑ, καθώς και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής.
Κοινός τόπος της σύσκεψης, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων, ήταν η κατεύθυνση συγκρότησης συμφωνημένης πρότασης εκ μέρους των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ για την εξεύρεση άμεσης λύσης κυρίως στο θέμα της διάθεσης των σκουπιδιών, στο πλαίσιο που συνόψισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς :
«Από σήμερα ξεκινά η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, όχι με την έννοια του διαρκούς διαλόγου, αλλά με την έννοια της κοινής, αποδεκτής, ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης πρότασης, στην οποία πρέπει να καταλήξουν οι ΟΤΑ άμεσα. Τα διαθέσιμα κονδύλια είναι περιορισμένα, αλλά ακόμα πιο περιορισμένοι είναι οι χρόνοι μέσα στους οποίους θα πρέπει να προχωρήσουμε για όλη τη Στερεά Ελλάδα, σε τεχνικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποδεκτά έργα. Έργα που θα λύνουν οριστικά το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης και κυρίως της διάθεσης των απορριμμάτων. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο θέμα αυτό, που είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, επωμίζεται ένα σύνθετο ρόλο : το ρόλο του υποκινητή, του συντονιστή και του υποστηρικτή των συνθετικών διαδικασιών που θα πρέπει να γίνουν από τους ΟΤΑ α΄βαθμού, έτσι ώστε η ανεξέλεγκτη, ελλειμματική, και οχλούσα κατάσταση στη διαχείριση σκουπιδιών, σύντομα να αποτελεί οριστικό παρελθόν για τη Στερεά Ελλάδα»

Η πορεία εφαρμογής μέτρων του ΥΠΕΚΑ για την εξυγίανση και προστασία της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Περγαντάς : «Μετά από επίμονες και διαρκείς παρεμβάσεις στους κεντρικούς φορείς, το Υπουργείο αναγνωρίζοντας το θέμα του Ασωπού ως εθνικής σημασίας, προχώρησε στην εξαγγελία μιας σειράς μέτρων για την εξυγίανση και προστασία της ευρύτερης περιοχής.
Τα μέτρα αυτά που ήδη εφαρμόζονται σταδιακά είναι σε συγκλίνουσα κατεύθυνση με τις προτάσεις της τότε Νομαρχία Βοιωτίας και με προσανατολισμό :
-       Την εφαρμογή πιο αυστηρού θεσμικού πλαισίου, ειδικά σε ότι αφορά όρια και συγκεντρώσεις ρύπων
-       Εξασφάλιση πόσιμου καθαρού νερού για όλους τους οικισμούς της περιοχής, ζήτημα που έχει ήδη προχωρήσει και ολοκληρώνεται με το έργο για την ύδρευση στο Νεοχωράκι και Ελαιώνα Θηβών, που εντάξαμε και χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, με 4.310.000 €.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το πρόβλημα του Ασωπού είναι διαχρονικό και έχει τις ρίζες του στις προηγούμενες δεκαετίες, όπου άναρχα και δίχως χωροθέτηση αναπτύχθηκε έντονη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή. Μεγάλο ζητούμενο για μας είναι η εφαρμογή ενός σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού και ο καθορισμός χρήσεων γης, καθώς και η δημιουργία οργανωμένων λειτουργικά και περιβαλλοντικά χώρων ΒΙΠΕ για την υποδοχή εγκαταστάσεων»

Επιπλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο, εκφράζοντας την ευαισθησία του απέναντι στην κοινωνία, που βάλλεται, με αφορμή την οικονομική κρίση, από πληθώρα μέτρων έκτακτων εισφορών και διαβιεί σε συνθήκες ανεργίας, και μη σταθερών και ποιοτικών εργασιακών σχέσεων, μετά από διάλογο, αποφάσισε την έγκριση σχετικών ψηφισμάτων, που αφορούν ιδιαίτερα τα χαράτσια της ΔΕΗ.

Τέλος, στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν θέματα εκτεταμένης τροποποίησης των προγραμμάτων έργων και αναδιανομής των πιστώσεων, με στόχο τον εξορθολογισμό των τεχνικών προγραμμάτων και την καλή διαχείριση των πιστώσεων έτσι ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση των έργων και να παραχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για όλη τη Στερεά Ελλάδα.

                  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


1 σχόλιο:

ταλαίπωρος κάτοικος είπε...

Λέτε μετά την ημερίδα διαχείρηση απορριμάτων να σπεύσουν να καθαρίσουν τους δρόμους της Αράχωβας από τα σκουπίδια ή να το αφήσουν να το κάνουν μια και καλή 1 μέρα πριν τα Χριστούγεννα;

Αιώνιο άλυτο πρόβλημα με πολλές παρεμβάσεις και ημερίδες αλλά στην πράξη βρομάει παντού η Αράχωβα και οι Αραχωβίτες αν και βλέπουν οτι τα αυτοκίνητα καθαρισμού του Δήμου είναι άφαντα, συνεχίζουν να στοιβάζουν τα σκουπίδια τους έξω από τους κάδους. Ποντικοσκατά, στρώματα, εκατοντάδες σκαούλες με ότι πιο βρωμερό σε όλους τους κάδους πέριξ τους σχολείου και όχι μόνο! Και μέτα θέλουμε ανάπτυξη, ζητά ο Δήμος τέλη για ποιό λόγο? Μάλλον οι τόσες καταγγελίες μέσω των blogs δεν βοηθάνε. Μήπως να κάνουμε κάτι πιό ριζοσπαστικό, διότι οι κύριοι της δημοτικής αρχής δεν το θεωρούν πρόβλημα;

συνολικες επισκεψεις