Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ : SV/ST - 003 ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟΣ 2396 m. - SV/ST - 016 ΤΣΑΡΚΟΣ 2415 m. SV/ST -003 ΛΙΑΚΟΥΡΑ 2456 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ 09 - 10 / 06 /2012

Άλλη μια εξόρμηση πραγματοποιήθηκε από το ACT το σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουνίου στον Παρνασσό. Ο Παρνασσός πασίγνωστος για τα χιονοδρομικά κέντρα που διαθέτει προσελκύει χιλιάδες κόσμο το χειμώνα με τις μεγαλύτερες υποδομές στην Ελλάδα, αλλά και με πολλές κορφές πάνω από 2000 μέτρα με υψηλότερη κορφή την Λιάκουρα 2456 m. αλλά και φυσικά τον γνωστό στην ορειβατική κοινότητα Γεροντόβραχο για τις χειμερινές του διαδρομές.


           
                         SV/ST-003 ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟΣ


Στον Παρνασσό λειτουργούν 3 χιονοδρομικά κέντρα, τα Κελάρια, η Φτερόλακα και ο Γεροντόβραχος που είναι και ο προορισμός μας. Ο Παρνασσός επίσης ανήκει στους εθνικούς δρυμούς της χώρας μας και εμπεριέχεται σε πολλά δημοτικά τραγούδια, με πιο γνωστό Συννέφιασε στον Παρνασσό.
Ξεκινήσαμε από Τρίπολη και διάμεσου Θήβας διασχίζοντας τον κάμπο περάσαμε έξω από την πόλη της Λιβαδειάς και συνεχίσαμε προς την Αράχωβα. Η στάση εκεί για καφέ είναι επιβεβλημένη, καθόμαστε αρκετά στην πλατεία της Αράχωβας που εάν και καλοκαίρι έχει αρκετό κόσμο.
Το απόγευμα αναχωρούμε για το καταφύγιο Μιχαήλ Δέφνερ στη θέση Σαραντάρι όπου θα κατασκηνώσουμε. Αυτή θα είναι η αφετηρία μας για την διαδρομή μας στο βουνό την επομένη μέρα.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ


Η θεά καταπληκτική προς την Πελοπόννησο βλέποντας απέναντι μας την Ζήρεια και τον Χελμό να ξεχωρίζει. Ακριβώς από πάνω μας ο Γεροντόβραχος.


             
                       ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ


Πιο πάνω από το καταφύγιο υπάρχει ένα κιόσκι για ξεκούραση. Ο καιρός είναι καταπληκτικός. Χαζεύοντας ανακαλύπτουμε ότι ο χώρος είναι γεμάτος τρωκτικά. Αυτά ποζάρουν στον φακό της κάμερας δίχως να φοβούνται καθόλου.


          
                    ΘΕΛΕΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΤΟ ΒΟΥΝΟ !


Το νύχτωμα μας βρίσκει να ετοιμάζουμε το δείπνο μας, λουκάνικα και τηγανητές πατάτες με συνοδεία σαλάτας αλλά και Νεαμεάτικο κρασί για την περίσταση.


       
                 ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΗ


        Καθόμαστε έξω από το καταφύγιο, έχουμε μάλιστα και φωτισμό από την λάμπα που βρίσκεται στην είσοδο του καταφυγίου, ανάβει εξωτερικά με ένα διακόπτη, η τροφοδοσία της είναι από 3 φωτοβολταϊκά πάνελ που βρίσκονται στην σκέπη του καταφυγίου.


         
        ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΛΑΜΠΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ


Κάτι πολύ έξυπνο και οφείλω να τους δώσω συγχαρητήρια! Ελπίζω να το δω και σε άλλα καταφύγια!

Μαζί μας έχουμε και φορητή τηλεόραση για να δούμε τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.


               
                               ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΔΑΜΕ


Αργά την νύχτα πάμε στο αντίσκηνο, άρχισε να φυσά και δεν είναι να κάθεσαι πλέον έξω.

Το πρωί αφού μαζέψαμε τα πράγματα μας και πήραμε το πρωινό μας , τσεκάραμε και τον ασύρματο εξοπλισμό για τις επικοινωνίες SOTA, ξεκινήσαμε από το καταφύγιο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Γεροντόβραχου περνώντας δίπλα στους πυλώνες του Lift βρήκαμε το μονοπάτι που σε ανεβάζει στην κορυφή. Ο αέρας είναι πολύ δυνατός που κάνει το περπάτημα παρά πολύ δύσκολο. Φτάνουμε στο τριγωνομετρικό σημείο, όμως αυτή δεν είναι η υψηλότερη κορφή του Γεροντόβραχου και ακολουθώντας ράχη – ράχη και κοιτάζοντας το GPS φτάνουμε σε μικρή πυραμίδα από πέτρες με υψόμετρο 2396 m.


                     
                              ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟΣ 2396m. - ΓΙΑΝΝΗΣ


Συνεχίζει να φυσά δυνατά, έτσι το στήσιμο της κεραίας είναι αδύνατο. Γίνονται επαφές μόνο στα VHF με τους SV4FHB Ηλία, SV4MWC Δημήτρη, SV1JCO Γιώργο από Αττική, SV2NCH/m Γιώργο που βρίσκεται στο Λιτόχωρο. Κεραία εκπομπής η 3 στοιχείων YAGI που έχω κατασκευάσει πρόσφατα σε έκδοση Portable. Λόγω των θυελλωδών ανέμων την κεραία την κρατώ με το χέρι και η ισχύς δεν υπερβαίνει τα 4 WATTS από τον YEASU VX-5R.


                  
                   SYMMITS ON THE AIR - SV3GLI/1/P - SV/ST - 003


Τελειώνοντας με τις επαφές κατεβαίνουμε ευθεία κάτω κόβοντας δρόμο συναντάμε το μονοπάτι που μας οδηγεί στον Τσάρκο με υψόμετρο 2415 m. Περνώντας μέσα από τις χιονούρες που υπάρχουν στις λάκκες παντού συναντάμε πλήθος λουλουδιών.
                  
Η ανάβαση προς τον Τσάρκο χαρακτηρίζεται εύκολη. Αμέσως στήνουμε την κεραία αφού ο αέρας έχει κοπάσει. Γίνονται επαφές με τον SV4NLX/m, τον Σπύρο SV4CDB/P που βρίσκεται στην κορφή ΑΥΓΟ TL -010 , τον Πάνο από το Αγρίνιο SV1HKH και τον Γιάννη SV8FCU/m από την Χίο.


                     
                                SV/ST-016 ΤΣΑΡΚΟΣ 2415 m.


Απέναντι η κορυφή του Παρνασσού η Λιάκουρα, που πότε την βλέπουμε και πότε την χάνουμε από τα σύννεφα που την περιβάλουν . Ένα πρόχειρο κολατσιό και φεύγουμε για τον τελικό προορισμό μας την Λιάκουρα 2456 m.

Χαράζουμε την πορεία που θα μας οδηγήσει πιο γρήγορα στο μονοπάτι για την κορφή, όντως μετά από λίγα λεπτά βρίσκουμε το μονοπάτι.


                       
                                     SV/ST - 002 ΛΙΑΚΟΥΡΑ 2456m.
                              
                                    ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΑΚΟΥΡΑ


Κάνουμε μια στάση στην βάση της Κόρφης τρώμε λίγα βερίκοκα πίνουμε νερό για να δροσιστούμε και ξανά στο μονοπάτι. Σε λίγο είμαστε πάνω. Δεν θα στήσω κεραία άλλα μιλώ με το φορητό TYT ,TH-F5 προσθέτοντας την κεραία του αυτοκίνητου NR - 77O R.


                      
                   SV/ST - 002 ΛΙΑΚΟΥΡΑ 2456m. - SV3GLI/1/P


Πρώτος στις κλήσεις που κάνω για το πρόγραμμα SOTA απαντά ο Φώτης SV3PGE από το Ρίο, ο Μίλτος SV1GSY από το Ελληνικό, ο Αντώνης SV4NYJ, ο Στέφανος SV2HTX από την Χαλκιδική που είχαμε μια ωραία συζήτηση για το σποραδικό Ε ,ο Βαγγέλης SV2LUM από το Λιτόχωρο ,και φυσικά ο φίλος Γιώργος SV2NCH/m που βρίσκεται καθοδόν προς την Κατερίνη.
Βγάζουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες και αρχίζουμε την κατάβαση από την κορφή, θα ακολουθήσουν και άλλες αναβάσεις γιατί επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή παρακάμπτοντας τον Τσάρκο. Tο απόγευμα φτάνουμε στην βάση μας. Συνολικός χρόνος 10 ώρες με τις στάσεις.


                  
                             Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΜΕ GPS
Αναρτήθηκε από SV3GLI 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις