Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ίδρυση δημοτικών κοινωνικών ιατρείων σε Άμφισσα και Ιτέα

Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει, ο Δήμος Δελφών έκρινε επιτακτική την ανάγκη υλοποίησης της σύστασης και λειτουργίας των Δημοτικών-Κοινωνικών Ιατρείων. Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στους δημότες, το δημοτικό-κοινωνικό ιατρείο θα μπορέσει να ανακουφίσει συνανθρώπους μας που δε διαθέτουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Σκοπός της λειτουργίας των Δημοτικών – Κοινωνικών Ιατρείων θα είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας - υγείας με μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε συμπολίτες μας που αδυνατούν για οποιαδήποτε λόγο να έχουν στοιχειώδη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Ελλήνων ή αλλοδαπών-μεταναστών.

Το Δημοτικό-Κοινωνικό Ιατρείο με την προσφορά των Εθελοντών Ιατρών θα παρέχει σε όλους τους δικαιούχους του μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης που θα περιλαμβάνει:

  • Υπηρεσίες υγείας που δεν απαιτούν εισαγωγή στο Νοσοκομείο.
  • Την εκτίμηση αναγκών Υγείας των πολιτών, το σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων για την πρόληψη των νοσημάτων και προαγωγή της υγείας.
  • Υποδομές και εξασφάλιση ιατρικών μηχανημάτων για τον προληπτικό έλεγχο των οικονομικά αδύναμων πολιτών.
  • Οικογενειακό προγραμματισμό.
  • Μετανοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση.
Ο δικαιούχοι Θα παραλαμβάνουν κάρτα δικαιούχου, από την αρμόδια υπηρεσία της Δνσης Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Υγείας που εδρεύει στην Αμφισσα καθώς και στο ΚΑΠΗ της Δ.Ε.Ιτέας.

Στο Δήμο μας θα ιδρυθούν δύο Δημοτικά Κοινωνικά Ιατρεία, ένα στην πρωτεύουσα του Δήμου την Αμφισσα και το άλλο στην Ιτέα.

Η στέγασή τους θα αποφασιστεί από την παρακάτω 5/μελή Επιτροπή, σε χώρους με εύκολη πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς.

Η στελέχωσή του θα είναι μικτή ήτοι: από το ιατρικό προσωπικό που θα είναι εθελοντική προσφορά του Ιατρικού Συλλόγου καθώς και του ιατρικού προσωπικού του Περιφερειακού Νοσοκομείου Αμφισσας και του Κέντρου Υγείας Ιτέας.

Οι ειδικότητες (π.χ. Παθολόγοι, γυναικολόγοι, ορθοπεδικοί, καρδιολόγοι, χειρουργοί, ψυχίατροι, μικροβιολόγοι, κλπ.) που θα κριθούν απαραίτητες θα επιλεγούν από την παρακάτω 5/μελή επιτροπή για να στελεχώσουν τα δύο Δημοτικά Κοινωνικά Ιατρεία Αμφισσας και Ιτέας. Θα ανακοινωθούν οι ειδικότητες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να προσέρχονται οι ανασφάλιστοι για την κατάθεση των απαραίτητων δικ/ών στις δύο Γραμματείες των ΔΚΙ ώστε στη συνέχεια να καθορίζεται η ημέρα και η ώρα εξέτασής τους από τον θεράποντα ιατρό σύμφωνα με το Πρόγραμμα που θα ορίζει τις ειδικότητες, τους χώρους εξέτασης και τις ημέρες και ώρες που θα διατίθεται για τους ανασφάλιστους και χωρίς βιβλιάρια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Επίσης, το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό θα καλυφθεί, είτε από υπηρετούντες υπαλλήλους της ειδικότητας αυτής είτε από εθελοντές, είτε μέσω Κοινωνικών Προγραμμάτων Εργασίας που πρόκειται να προκηρυχθούν τους
προσεχείς μήνες.

Οι υπάλληλοι της Γραμματείας των ΔΚΙ θα ορισθούν με τους αναπληρωτές τους από την Υπηρεσία Κοινωνικών Υπηρεσιών, Αλληλεγγύης και Υγείας ή τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών με Απόφαση του Δημάρχου.

Ό,τι δεν προβλέπεται από την παρούσα εισήγηση θα επιλύεται από την 5/μελή Επιτροπή. Στα δημοτικά κοινωνικά ιατρεία δε θα γίνετε συνταγογράφηση συνταγών ασφαλισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις