Στο 129% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος φέρεται να εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα διαμορφωθεί το χρέος της Ελλάδας το 2020, βάσει του προσχεδίου της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Το ποσοστό ξεπερνά το επίπεδο που θεωρείται βιώσιμο από τους περισσότερους οικονομολόγους, καθιστώντας πιο δύσκολο από ποτέ το επιχείρημα πως η χώρα θα μπορέσει στο μέλλον να αποπληρώσει τα χρέη της.
Παρά ταύτα υπήρξε μια σειρά ενδείξεων την περασμένη εβδομάδα πως υπάρχει ακόμη αρκετή πολιτική θέληση εντός της ευρωζώνης να εγκριθεί το νέο, ενισχυμένο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Το ΔΝΤ προτείνει τέσσερις τρόπους για να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το επίπεδο του 120% που οριοθετεί τη βιώσιμη περιοχή, σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση του Οργανισμού για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που είχε καταρτιστεί τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ένας από τους τρόπους που προτείνει το ΔΝΤ είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τους δεδουλευμένους τόκους από τα ομόλογα που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές. Τα ομόλογα αυτά θα επιστραφούν στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής χρέους, βάσει του οποίου οι επενδυτές θα λάβουν νέα ομόλογα αξίας που θα αντιστοιχεί στο 50% της αξίας των αρχικών ομολόγων.
Η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη μείωση του υφιστάμενου επιτοκίου των δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ του πρώτου προγράμματος στήριξης.
Στην τρίτη το ΔΝΤ προτείνει να ζητηθεί από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης να δημοπρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν σαν επενδύσεις – εκτιμώμενης αξίας 12 δισ. ευρώ – στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης χρέους.
Βάσει της τέταρτης πρότασης, η ΕΚΤ θα αποποιηθεί τα κέρδη που εναλλακτικά θα αποκόμιζε από τα ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 45-50 δισ. ευρώ που αγόρασε στην ανοιχτή αγορά την περίοδο 2010-2011.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η πρώτη και η δεύτερη επιλογή, αν εφαρμοστούν, θα συρρικνώσουν το χρέος της Ελλάδας κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έκαστη, η τρίτη επιλογή κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες και η τέταρτη επιλογή κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Το ΔΝΤ φέρεται να εκτιμά παράλληλα ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2011 θα διαμορφωθεί στο 164%, από 162% προηγουμένως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου