Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κλέβουν το φαΐ από τα πιάτα φοιτητών και σπουδαστών.

Στεφανάκου Π.
Το φαγητό από τα πιάτα φοιτητών και σπουδαστών «κλέβει» το υπουργείο Παιδείας, την ώρα που πληθαίνουν τα κρούσματα υποσιτισμού και τα αιτήματα για συσσίτια. Το Μνημόνιο 2, που παλεύει να περάσει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση Παπαδήμου, προβλέπει την κατάργηση του επιδόματος τροφής ακόμα και για τα παιδιά των σχολών του ΟΑΕΔ, που είναι η πιο ευάλωτη, οικονομικά, κατηγορία μαθητικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Ο Αρμαγεδδώνας των περικοπών και των καταργήσεων επεκτείνεται στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, αλλά και στα Τεχνικά Λύκεια, ενώ αφανίζει και την έρευνα στη χώρα, κλείνοντας ή συγχωνεύοντας 31 από τα 56 ερευνητικά κέντρα.

Αναλυτικότερα, με το Μνημόνιο 2 κόβεται το επίδομα τροφής των παιδιών του ΟΑΕΔ, που έπαιρναν εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα ήταν χαμηλό και φοιτούσαν σε σχολές τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα μακριά από τις οικογενειακές τους εστίες. Ως γνωστόν, στις σχολές του ΟΑΕΔ φοιτούν, σχεδόν αποκλειστικά, παιδιά από φτωχές οικογένειες, που έχουν απόλυτη ανάγκη από στήριξη. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία χιλιάδες παιδιά θα μπουν στις λίστες των πεινασμένων για να γλιτώσει το υπουργείο Παιδείας 14 εκατ. ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν τους έδιναν χαβιάρι...

Επιπλέον, κόβονται τα κουπόνια σίτισης για τους φοιτητές, ενώ μειώνονται κατά 10% τα κονδύλια για τη σίτιση του φοιτητικού και σπουδαστικού πληθυσμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και αυτά θα προωθηθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και για χιλιάδες φοιτητές, ειδικά αυτούς που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, σημαίνει ότι το βράδυ μπορεί να πέσουν για ύπνο νηστικοί.

Ειδικά για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, η περικοπή των κονδυλίων σίτισης είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει την τάση εγκατάλειψης των σπουδών και τη διαρροή. Ήδη, όπως μας λένε πρυτανικές αρχές περιφερειακών πανεπιστημίων, το φαγητό των παιδιών ήταν οριακό και από την άποψη ποσότητας και από την άποψη ποιότητας. Από τις παραπάνω καταργήσεις και περικοπές, θα εξοικονομηθούν 9 εκ. ευρώ, ποσό ασήμαντο στα μακροοικονομικά, αλλά καθοριστικό για να μην κοιμηθούν χιλιάδες παιδιά με το αίσθημα της πείνας να γρατζουνάει τα στομάχια τους.

Τέλος, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα περικόπτονται 11 εκατ. από τις λειτουργικές δαπάνες των τεχνικών λυκείων, που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μείνει λύκειο για λύκειο και μάλιστα την ώρα που η εθνοσωτήρας υπουργός, συζητά στη διακομματική επιτροπή για την Παιδεία το νέο σχέδιο για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση.

Υπό αφανισμό τελεί και η έρευνα της χώρας. Χθες, ανακοινώθηκε ότι τα ερευνητικά κέντρα θα μειωθούν σε 31 από 56, ενώ η Ακαδημία Αθηνών θα «μείνει» με δύο ερευνητικά κέντρα από 14! Αυτή η αποψίλωση ονομάζεται από την υπουργό «αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού της χώρας», που θα έχει και συνέχεια.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού, οι χθεσινές ανακοινώσεις αποτελούν την πρώτη φάση του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Η δεύτερη δεν θα αφήσει ερευνητικό κέντρο ούτε για δείγμα.

Στο μεταξύ, οι πρυτάνεις με ομόφωνη απόφασή τους, μετά από έκτακτη Σύνοδο, χθες στο Λαύριο, τονίζουν ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός των πανεπιστημίων δεν στρέφεται κατά των εκλεγμένων διοικήσεών τους, αλλά κατά της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα κατά του πιο ευαίσθητου και ελπιδοφόρου μέρους της, που είναι η σπουδάζουσα νεολαία.

Η Σύνοδος των πρυτάνεων πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα εκστρατεία, του υπουργείου Παιδείας και μέρους των ΜΜΕ στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής. Οι υπεύθυνοι της κρίσης, τονίζεται σε σχετικό ανακοινωθέν, επιχειρούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες για το θεσμικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τα πανεπιστήμια, με επιτηδευμένη επίδειξη ισχύος σε αιρετά θεσμικά όργανα, όπως οι Πρυτανικές Αρχές. Πρακτική που αποτελεί συνεπή συνέχεια της εμπαθούς και συκοφαντικής πολιτικής του υπουργείου Παιδείας. Τα πανεπιστήμια με την αλληλεγγύη και τη συνοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Η στήριξη του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου αποτελεί υπόθεση όλων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις