Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

FTD: Οι Έλληνες καταθέτες στρέφονται εκτός


Στην εφημερίδα Financial Times Deutschland δημοσιεύεται πρακτορειακό άρθρο με τίτλο «Οι Έλληνες μεταφέρουν όλο και περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό»:
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, επιχειρηματίες και καταναλωτές χάνουν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη τους στις εγχώριες τράπεζες, καθώς τον Ιανουάριο προέβησαν σε μαζικές αναλήψεις. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα κατά 3% και να πέσουν στα 174,9 δις Ευρώ. Πρόκειται για σημαντική μείωση, η οποία αντικατοπτρίζει τους φόβους των αποταμιευτών σε σχέση με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Την ανησυχία επιτείνει και το γεγονός ότι πολυάριθμοι δημοσιογράφοι και βουλευτές μετέφεραν την περιουσία τους στο εξωτερικό, καθώς και το ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα σημάνει σημαντικές απώλειες για τις τράπεζες, ύψους περίπου 25 δις Ευρώ. Έτσι, οι ιδιωτικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2006. Από τον Δεκέμβριο του 2009 η πτώση κυμαίνεται στο 28%.
Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση, πολλοί βουλευτές μετέφεραν στο εξωτερικό τις οικονομίες τους. Ο Υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος απείλησε να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των βουλευτών που μετέφεραν από τις ελληνικές τράπεζες ποσά μεγαλύτερα των 100.000 Ευρώ. Οι εκπρόσωποι του Έθνους πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα και να επιστρέψουν τα χρήματά τους από το εξωτερικό, τόνισε ο Βενιζέλος. Το μεγαλύτερο μέρος των 65 δις Ευρώ που οι καταθέτες απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες έχουν αποθηκευθεί στο σπίτι ή σε θυρίδες, ενώ 16 δις Ευρώ μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, κυρίως στη Μ. Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις