Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Με παρέμβαση του Μητροπολίτη ματαιώθηκε το καρναβάλι!

Γαλάτεια Εορδαίας, κλίκ για μεγέθυνση
Αντιγραφή από http://www.romfea.gr

Ματαιώνουν στην Γαλάτεια Εορδαίας τις Καρναβαλικές εκδηλώσεις, μετά την εγκύκλιο του Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου κατά του καρναβαλιού.

Ο κ. Θεόκλητος με πρόσφατη επιστολή του καυτηρίαζε το έθιμο που αντίκειται στα ήθη της εκκλησίας προειδοποιώντας τους φορείς και τους συλλόγους να μην επιχειρήσουν παρόμοιες εκδηλώσεις.

Η κινητικότητα το τελευταίο διάστημα από πλευράς εκπροσώπων του Μητροπολίτη Φλωρίνης στην Γαλάτεια θορύβησε τους κατοίκους φοβούμενοι για τυχόν συνέπειες.

Αποτέλεσμα ο Πολιτιστικός Σύλλογος της συγκεκριμένης τοπικής ενότητας να προχωρήσει στη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή του κ. Θεοκλήτου

«Αποθώμεθα τα έργα του σκότους 
και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός»
(Ρωμ. 13,12)

ο Επίσκοπος Φλωρίνης, κ. Θεόκλητος
Πριν από δύο εβδομάδες η Εκκλησία μας εισήλθε στην ευλογημένη περίοδο του Τριωδίου. Το Τριώδιο είναι μία περίοδος κατά την οποία κάθε χριστιανός καλείται σε αυτογνωσία, σε μετάνοια, σε εξομολόγηση, σε προσευχή και σε εντονώτερη προσπάθεια για μια πιο συνεπή χριστιανική ζωή.

Για τον σκοπό αυτό η Εκκλησία μας προτείνει τη νηστεία, με την οποία εξασκούμε την θέληση και την αυτοκυριαρχία. Επίσης μας καλεί σε τακτικώτερο εκκλησιασμό, για να συμμετάσχουμε στις κατανυκτικές ακολουθίες της περιόδου αυτής, τους Χαιρετισμούς, τις Θείες Λειτουργίες των Προηγιασμένων Δώρων, τα Απόδειπνα, τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς.

Αλλ’ ενώ η Εκκλησία καλεί τον λαό σε μετάνοια και επιστροφή στον Θεό, έρχεται ο διάβολος να τον αποπροσανατολίσει και να τον οδηγήσει σε έναν ακριβώς αντίθετο τρόπο ζωής, με ένα δικό του Τριώδιο, το «αντιτριώδιο». Τον καλεί σε μεθύσια, σε αποκριάτικους χορούς, σε καρναβαλικές μεταμφιέσεις και σε κάθε είδους ασωτία.

Τα καρναβάλια, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, είναι έθιμα ειδωλολατρικά, τα οποία η Εκκλησία μας πολλές φορές τα έχει καταδικάσει.

Είναι κατάλοιπα των αρχαίων οργιαστικών τελετών που γίνονταν προς τιμήν του Διονύσου και του Βάκχου, αλλά και άλλων Ρωμαϊκών θεοτήτων. Αποτελούν δε κατάπτωση της ανθρωπίνης προσωπικότητος. (σ. Αγν.: ήταν όμως ο Διόνυσος και ο Βάγχος πραγματικά αυτοί που ζήτησαν από τους "ανθρώπους" αυτά τα όργια; κάποια στιγμή θα δώσουμε την απάντηση και από το Αγνάντι!) 

Ούτε πάλι προσφέρουν καμία ουσιαστική ψυχαγωγία, πέρα από μία προσωρινή εφορία και ένα εφήμερο ξέσπασμα.

Την πρόσκαιρη διασκέδαση διαδέχεται η απογοήτευση, η λύπη και το κενό. Η ψυχή του ανθρώπου δεν γεμίζει με τέτοιες ψεύτικες χαρές.

Φέτος όμως, υπάρχει και άλλος ένας λόγος για τον οποίον δεν πρέπει να γίνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Η πατρίδα μας διέρχεται μεγάλη οικονομική κρίση. Περνά μια νέα κατοχή. Πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Άλλοι πεινούν και άλλοι κρυώνουν. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται. Νέοι δυσβάστακτοι φόροι συνεχώς προστίθενται.

Υπάλληλοι απολύονται. Πλήθος καταστήματα και επιχειρήσεις κλείνουν. Και πάνω σε αυτό το φάσμα, οι τοκογλύφοι δανειστές μας επισείουν τα χρεόγραφα με τα τεράστια χρέη μας και μας απειλούν καθημερινά. Χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία• χάσαμε την εθνική αξιοπρέπειά μας.

Και εμείς, αντί να πέσουμε στα γόνατα και να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας βοηθήσει, αντί να τρέξουμε και να μοιραστούμε τα αγαθά που μας χαρίζει ο Θεός με τους πτωχούς, ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τον «θεό καρνάβαλο» και να κάψουμε τα λιγοστά χρήματά μας, αλλά και τα χιλιάδες ευρώ του κρατικού κορβανά  στο βωμό του.

Ω της παραφροσύνης! Πότε, λοιπόν, θα συνετιστούμε; Και, επί τέλους, δεν θα βρεθεί ένας ηγέτης που να πονά αληθινά αυτή τη δύσμοιρη πατρίδα, για να βάλει φρένο στις τόσες απερίσκεπτες σπατάλες και στα τόσα αλόγιστα έξοδα;

Αγαπητά μου πνευματικά παιδιά,

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι υπεύθυνοι αποποιούνται τις ευθύνες και οι ένοχοι σιωπούν.

Εμείς όμως αρνούμαστε να σιωπήσουμε.

Αρνούμαστε να σιωπήσουμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση του επισκόπου να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα και να προστατεύει το ποίμνιό του από τις πλάνες.

Δηλώνω δε προς όλους, πως μου είναι εντελώς αδιάφορο αν κάποιοι από τους λεγομένους «προοδευτικούς» και «εκσυγχρονιστές» με χαρακτηρίσουν οπισθοδρομικό και φανατικό.

Εξ άλλου, όλοι μας σήμερα γευόμαστε στο πετσί μας τα αποτελέσματα της «προοδευτικότητάς» τους.

Έχοντας,  λοιπόν, βαθειά συναίσθηση της επισκοπικής ευθύνης μου, απευθύνομαι σε εσένα πιστέ λαέ της ακριτικής ιεράς Μητροπόλεώς μας και σε προτρέπω πατρικά να μη συμμετάσχεις σε καμιά καρναβαλική εκδήλωση.

Αντίθετα σε παρακαλώ, να εισέλθεις στην αγία περίοδο του Τριωδίου και της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής με πίστη, ευλάβεια και κατάνυξη.

Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους γονείς, οι οποίοι με αγάπη και πολλούς κόπους γαλουχούν τα παιδιά τους και τους παρακαλώ με διάκριση και σύνεση να αποτρέψουν τα παιδιά τους από τα μασκαρέματα, όπως επίσης απευθύνομαι και στους καλούς δασκάλους και καθηγητές που επαξίως διακονούν την εκπαίδευση και τους προτρέπω να μην συναινέσουν στη δημιουργία αποκριάτικων εορτών στον χώρο του σχολείου. 

Παιδιά μου ευλογημένα,

με αφορμή την σημερινή επικοινωνία μας σας καλώ και πάλι όλους, μικρούς και μεγάλους, ως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», να μετανοήσουμε για όλες αυτές τις πράξεις μας που παρόργισαν την δικαιοσύνη του Θεού.

Να μετανοήσουμε ειλικρινά, γιατί μόνον η αληθινή μετάνοια έχει τη δύναμη να προσελκύσει το έλεος του Θεού και να μεταβάλει θετικά την τραγική κατάσταση που ζούμε.

Αρκετά γευτήκαμε τα ξυλοκέρατα της αποστασίας. Καιρός να έλθουμε «εις εαυτόν». Καιρός να συνέλθουμε και να επιστρέψουμε στον Θεό των πατέρων μας.

Καιρός να επιστρέψουμε στην γλυκιά μας μάνα, την Εκκλησία μας, την μάνα που ποτέ δεν μας πρόδωσε, αλλά έμεινε δίπλα μας σ’ όλες τις δύσκολες στιγμές και έδωσε και το αίμα της για να αναστήσει την πατρίδα μας.

Η μετάνοιά μας, προσωπική και συλλογική, είναι η μοναδική διέξοδος στα τραγικά αδιέξοδά μας.

Ελπίζοντας ότι θα εισακούσετε την φωνή του επισκόπου σας και  ότι έτσι η ιερά Μητρόπολή μας θα μετατραπεί σε στήλη μετανοίας και προσευχής, σας ευλογώ έναν έναν ξέχωρα και σας εύχομαι η χάρη τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ καί ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ Πατέρα καί ἡ κοινωνία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος νά εἶναι μέ ὅλους σας.


Καλή κι ευλογημένη Τεσσαρακοστή.

Μετά πολλών πατρικών ευχών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας
ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις