Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ο Γόρδιος Δεσμός του Δημοψηφίσματος

the butterfly effect
 του Γιάννη Α. Λουκά

Δημοψήφισμα = Referendum (μέχρι σήμερα).
Δημοψήφισμα = Αρμαγεδών (στο εξής)                               

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ΄΄το πέταγμα της πεταλούδας στο Πεκίνο΄΄, μπορεί να προκαλέσει ανεμοστρόβιλο στη Φλώριδα. Από εδώ και πέρα θα λέμε ότι και το άκουσμα μόνο μιας λέξης (π.χ. δημοψήφισμα) μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους του κόσμου. 

Θα προσπαθήσω να κάνω μια ψύχραιμη ανάλυση, αποτυπώνοντας αρχικά τις επικρατούσες τάσεις και απόψεις και θα καταλήξω σε μία πρόταση.

Οι απόψεις...
Από όσα διάβασα και άκουσα, συμπεραίνω ότι οι περισσότεροι θεωρούν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος καταστροφή όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την ίδια τη χώρα. 

Μερικοί κάνουν ένα βήμα παραπάνω προδιαγράφοντας την καταστροφή όχι μόνο του ΕΥΡΩ, αλλά και της ίδιας της χώρας.

Και κάποιοι κάνουν πολλά βήματα παραπάνω και φοβούνται ότι έτσι πλησιάζει η ισοπέδωση της παγκόσμιας οικονομίας, ίσως και άπαντος του Σύμπαντος.

Στην απέναντι όχθη άλλοι το βλέπουν πιο ψύχραιμα υποστηρίζοντας ότι είναι απλά μια δημοκρατική διαδικασία και μάλιστα με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας και υπευθυνότητας.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν εντός του χωρίου μας, οι εκτός των συνόρων μας έχουν ένα τέτοιο άχτι πλέον, που ευχαρίστως θα επιβαρύνονταν όλα τα έξοδα για να μας ΄΄μετακομίσουν΄΄ (χώρα και κατοίκους) κάπου πολύ μακριά, ας πούμε κάπου μεταξύ Σελήνης και Άρη…

Αθήνα: η οικονομική πρωτεύουσα του κόσμου!
Από ό,τι λοιπόν καταλάβατε, κρατάμε τη μοίρα του πλανήτη στα χέρια μας και για να κυριολεκτήσω, στο φάκελο του δημοψηφίσματος. Θα τρέμουν τα χέρια μας όταν πάμε να ρίξουμε το φάκελο μέσα στην κάλπη. Άσε που μπορεί να υπάρξουν ισχυρές διεθνείς παρεμβάσεις στον καθένα μας (Έλληνα ψηφοφόρο) ξεχωριστά. Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη.

Και επειδή διαβλέπω ένα ισχυρό κλίμα πόλωσης, όξυνσης και αντιπαράθεσης, καθισμένος εδώ ψηλά σ’ αυτό το ΑΓΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ, ατενίζοντας τους κάμπους και το νεφόπληκτο Αθηναϊκό λεκανοπέδιο και με το συνεχιζόμενο επί ημέρες ΄΄ξηρουτσβούρ΄΄ να παγώνει τα χέρια αλλά και να καθαρίζει τη σκέψη, έχω να υποβάλλω μια πρόταση απλή, που, σαν ένα άλλο σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έλυσε το Γόρδιο Δεσμό, μπορεί να δώσει ΄΄μια κάποια λύση΄΄ στο σημερινό αδιέξοδο. 

Η πρότασή μου: να προκηρυχθεί αμέσως ( ή άμεσα αν προτιμάτε) ένα δημοψήφισμα, στο οποίο θα αποφανθούμε αν επιθυμούμε να γίνει δημοψήφισμα για την έγκριση της δανειακής σύμβασης και την παραμονή μας στο ΕΥΡΩ. 

Στο πρώτο αυτό δημοψήφισμα η συμμετοχή θα είναι υποχρεωτική. Όποιος δεν κατέβει να ψηφίσει θα συλλαμβάνεται και θα υφίσταται δημοσίως κούρεμα 100% από παλιό μπαρμπέρη. 

Και μη σπεύσετε να μου πείτε ότι η πρότασή μου είναι αντισυνταγματική. Τα έχω σκεφθεί όλα. Το πρώτο αυτό σύντομο και απλό δημοψήφισμα θα ονομασθεί λαο-ψήφισμα, καθότι δήμος = λαός. 

Ξέρετε εσείς κανένα άρθρο του Συντάγματος, που να απαγορεύει τα λαο–ψηφίσματα ; Όχι. Θα τεθεί όμως και ένας περιορισμός : θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ σε δημοψήφισμα. Και με δεδομένο ότι το τελευταίο δημοψήφισμα έγινε το 1974, οι άνω των 55 ετών αποκλείονται. Να γευθούμε λοιπόν επιτέλους κι εμείς τη γεύση του δημοψηφίσματος και να εντοπίσουμε τη διαφορά συναισθημάτων μεταξύ εκλογών και δημοψηφίσματος.

Αν μας αρέσει, μπορούμε να το κάνουμε και συχνότερα. Αλλά δύο φορές για τους αμέσως επόμενους μήνες νομίζω είναι αρκετές.

Και οι εκλογές;
Δεν θέλω να αφήσω όμως  παραπονεμένους τους πολίτες, τους βουλευτές και τα κόμματα που ζητούν εκλογές. Αμέσως μετά τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων θα προκηρυχθούν εκλογές. Και επειδή ίσως κανένα κόμμα δεν θα συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία και οι αρχηγοί, όχι μόνο δεν μπορούν να συνεννοηθούν, αλλά ούτε καν μιλιούνται, σας υπόσχομαι ότι οι εκλογές θα επαναληφθούν.

Αν μάλιστα κατά την παρέλαση της 25ης  Μαρτίου επαναληφθούν οι αποδοκιμασίες, προβλέπω και παραίτηση του Προέδρου, όποτε θα έχουμε κι άλλες εκλογές...

Συμπέρασμα...
Μα θα μου πείτε όλα αυτά είναι καλά; Δεν ξέρω αν είναι καλά, αλλά τουλάχιστον δεν θα πλήξουμε. Επίσης μπορεί να μην υπάρχει αρκετός ΄΄άρτος΄΄ αλλά από ΄΄θεάματα΄΄, να φαν κι οι κότες.

Το ότι έχει αποδειχθεί ότι οι εκλογικές χρονιές ήταν καταστροφικές για την Ελλάδα (χρέος, ελλείμματα, διορισμοί, ρουσφέτια, νομιμοποιήσεις, καταπατήσεις, πυρκαγιές, διαφθορά, συναλλαγή, πελατειακές σχέσεις κλπ) είναι εντελώς δευτερεύον. Η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα αρχίζει από την επομένη των προηγούμενων εκλογών και τη βρίσκουμε ιδιαίτερα. 

Μ’ αυτά και μ’ αυτά λοιπόν (δημοψηφίσματα, εκλογές, ψήφοι εμπιστοσύνης, ορκωμοσίες) συν τις διακοπές των Χριστουγέννων και Πάσχα φτάσαμε μέχρι το καλοκαιράκι που είναι ιερά περίοδος για τα ΄΄μπάνια΄΄ του λαού.

Κι όπως λέει κι ο Σαββόπουλος  από το 1979 :
«Το χειμώνα ετούτο
άμα τον πηδήσαμε
Γι άλλα δέκα χρόνια
άιντε καθαρίσαμε.»

                                                                                              

Μεταξύ σοβαρού κι αστείου,
Καλό καλοκαίρι πατριώτες!
ΙΑΛ


ΥΓ1: Στην περίοδο αυτή και οι άνεργοι και εργαζόμενοι θα κάνουν ακριβώς το ίδιο: δεν θα                εργάζονται!

ΥΓ2: Μπορεί η οικονομία της χώρας να πάει χειρότερα, αλλά είναι μια λεπτομέρεια μπροστά στις κοσμοϊστορικές αλλαγές που προκαλούμε και που θα ζήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις