Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε, η προγραμματισμένη Ημερίδα, με θέμα:
«Περιβάλλον και Ανάπτυξη στις Προστατευόμενες Περιοχές», στο Πνευματικό κέντρο Άμφισσας. με τη συνεργασία του Δήμου Δελφών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχις Φωκίδας κ. Γαζή, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Φουσέκης που ήταν και ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης και ο Δήμαρχος Διστόμου –Αράχωβας- Αντίκυρας, κ. Πατσαντάρας.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε η Πρόεδρος του Φορέα κ. Θέκλα Τσιτσώνη, Αν. Καθηγήτρια της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., η οποία, μετά το σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στα Εθνικά Πάρκα εν γένει, αλλά και στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού ειδικότερα, καθώς επίσης και στους παράγοντες εκείνους που υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Ανέλυσε τον καθοριστικό ρόλο των Προστατευόμενων περιοχών στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής καθώς και το ρόλο των Φορέων Διαχείρισης στην ανάπτυξη αυτή, υπογραμμίζοντας ότι, στις προτεραιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού σήμερα, περιλαμβάνονται:
Η υλοποίηση του προγράμματος για την προστασία και διατήρηση της βιοποκιλότητας του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, η σύνταξη σχεδίου διαχείρισης, η φύλαξη του Δρυμού καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Οι Δήμαρχοι κ.κ.Φουσέκης και Πατσαντάρας χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Φορέα να οργανώσει Ημερίδες και στους τρεις παραπαρνάσιους Δήμους, στην προσπάθειά του να συνεργασθεί με την τοπική κοινωνία για την ανάπτυξη της περιοχής.
Οι ομιλητές οι οποίοι εκλήθησαν και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φορέα ήταν:
α) Η κ. Κωστοπούλου Στέλλα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, η οποία στην ομιλία της με θέμα: «Σχεδιασμός βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε προστατευόμενες περιοχές», τόνισε, την ανάγκη κατάλληλου σχεδιασμού για την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές επιχειρήσεις.
β) Η κ. Κανέλλα Ραδέα Δρ. Βιολογίας, του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠ, η οποία, στην ομιλία της με θέμα: «Ανεύρεση στον Παρνασσό ενός νέου για την επιστήμη είδους σαλιγκαριού της οικογένειας Hydrobiida», αναφέρθηκε στο νέο είδος του γένους Daphniola (ενδημικό της Ελλάδας), το οποίο βρέθηκε σε κρήνη στην περιοχή της Αγόριανης (Επτάλοφος), το Μάρτιο του 2011 και ονομάσθηκε Daphniola eptalophos.
γ) Ο κ. Νικόλαος Μάνιος, Δρ. της Σχολής Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, στο Δασαρχείο Άμφισσας, ο οποίος στην ομιλία του με θέμα: «Οι προστατευόμενες περιοχές ως εργαλείο για την αειφόρο διαχείριση της βιοποικιλότητας», τόνισε ότι, οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο διατήρησης της βιοποικιλότητας και η έλλειψη χρηματοδότησης και ειδικών μελετών έχουν, ως άμεση συνέπεια την αδυναμία εφαρμογής συγκεκριμένων και αποτελεσματικών διαχειριστικών δράσεων σε αυτές.
δ) Η κ.Τασιού –Γουργουρή Μάρω, Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Δελφών, η οποία ανέπτυξε το θέμα:«Ειδικές μορφές τουρισμού και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Οικοτουρισμός: η περίπτωση του Δήμου Δελφών» τονίζοντας τις σημαντικές δραστηριότητες του Δήμου Δελφών στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης».
Οι ενδιαφέρουσες ομιλίες και η διεξαχθείσα συζήτηση έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ενημερωθούν στα θέματα των προστατευομένων περιοχών και τη θετική συμβολή τους στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών.
Mετά το πέρας της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση, για το 2012 του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας. Στην έναρξη της συνεδρίασης έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας παρουσία των μελών του Δ.Σ. και του προσωπικού του Φορέα. Στη συνέχεια έγινε από την πρόεδρο αναφορά στις δραστηριότητες του 2011 και ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με την υλοποίηση του Τεχνικού Δελτίου.