Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΩΔΕΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΙΤΕΑΣ; ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΠΕΡΣΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ….

Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για το Ωδείο Ιτέας, ενός οργανισμού 150 περίπου μαθητών (αριθμός εντυπωσιακός για μια πόλη αυτού του μεγέθους) με, κατά τεκμήριο και επί σειρά ετών, λαμπρούς καθηγητές. Αυτό οφείλεται σε ένα εκρηκτικό μείγμα καταστάσεων που συμβαίνουν στο Δήμο μας:

·      οικονομική δυσπραγία, οφειλόμενη στη γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, που χρησιμοποιείται ως όχημα για την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.
·      συσσωρευμένα ελλείμματα, που μας κληροδότησαν οι διοικήσεις των περισσότερων Καποδιστριακών Δήμων (Άμφισσας, Δεσφίνας, Γαλαξιδίου, κ.λπ.) που συνενώθηκαν στον Καλλικρατικό Δήμο Δελφών και τις οποίες ανταμείψαμε, ως πολίτες, επιλέγοντας τους επικεφαλής τους να εφαρμόσουν εκ νέου τα «οράματά» τους (χρηματοδότηση πολυδάπανων επιλογών μειωμένου κοινωνικού οφέλους, γιορτές και πανηγύρια, καθήλωση της ευρύτερης περιοχής, επί σειρά ετών, σε καχεξία, ρουσφέτια και κολλητιλίκια…)
·      αδιαφορία, αναβλητικότητα και ερασιτεχνικοί χειρισμοί του Δημάρχου και της αρμόδιας αντιδημάρχου(οι καθηγητές ξεκίνησαν μαθήματα κατά το σχολικό έτος 2011-2012 την τελευταία στιγμή, στηριζόμενοι καλόπιστα σε αόριστες δεσμεύσεις,  χωρίς να έχουν νόμιμα προσληφθεί),

            Το μείγμα αυτό έφερε τα αναπόφευκτα αποτελέσματά του: σε λίγες ημέρες ξεκινάει η νέα εκπαιδευτική περίοδος 2012-2013 και δεν έχουν λυθεί τα εξής δύο κρίσιμα ζητήματα:

*     Δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι καθηγητές για την προηγούμενη εκπαιδευτική περίοδο(!!!), παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις του Δημάρχου ότι το θέμα τους θα τακτοποιηθεί και
*     Δεν έχει προχωρήσει το θέμα των προσλήψεων καθηγητών για τη νέα χρονιά, όπως είχε συμβεί και πέρυσι τέτοια εποχή. Τότε, όμως, υπήρχε το άλλοθι ότι οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι έψαχναν τα πρώτα τους πατήματα. Τώρα τι δικαιολογία υπάρχει; Εξάλλου, η διαδικασία για το πώς πρέπει να γίνουν οι νέες προσλήψεις έχει εδώ και καιρό υποδειχθεί στην αρμόδια αντιδήμαρχο από ανθρώπους που έχουν τη σχετική γνώση και εμπειρία, με βάση αντίστοιχους χειρισμούς άλλων δημοτικών ωδείων.

            Η εκπαιδευτική χρονιά 2011-2012 ολοκληρώθηκε με πολλές δυσκολίες, με αποκορύφωμα την απεργία των  καταξιωμένων στο χώρο τους καθηγητών μουσικής τον Ιανουάριο, που διεκδικούσαν το αυτονόητο: την πληρωμή τους ή, έστω, μία δέσμευση από πλευράς Δήμου για το πότε θα μπορούσαν να πληρωθούν. Σ’ αυτή την κατάσταση οι καθηγητές είχαν στο πλευρό τους τούς γονείς των μαθητών, οι οποίοι συγκρότησαν σύλλογο και πίεσαν τις δημοτικές αρχές σε δύο κατευθύνσεις: να τακτοποιηθεί το θέμα της πληρωμής των καθηγητών για το έτος 2011-2012 και να γίνουν άμεσα οι κινήσεις που θα διασφάλιζαν ότι το ωδείο θα ξεκινούσε χωρίς προβλήματα από την επόμενη περίοδο.

            Έχει σημασία να τονιστεί ότι οι γονείς πληρώνουν δίδακτρα για τα παιδιά που σπουδάζουν στο ωδείο, τα οποία καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος των εξόδων του. Τα δίδακτρα αυτά, όμως, εγγράφονται ως έσοδα του Δήμου στον προϋπολογισμό του και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, νόμιμα, για τη χρηματοδότηση διαφόρων δαπανών του γενικά (όχι υποχρεωτικά του ωδείου). Εδώ, όμως, τίθεται το εξής ηθικό ζήτημα: ενώ οι καθηγητές του Ωδείου παραμένουν απλήρωτοι, λόγω της αμέλειας, της αδράνειας και του ερασιτεχνισμού των αρμόδιων αρχών του Δήμου, τα δίδακτρα, που έχουν καταβληθεί στο ακέραιο από τη συντριπτική πλειονότητα των γονιών, ως έσοδο του Δήμου Δελφών, έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη για την κάλυψη διαφόρων δαπανών του, άσχετων με το Ωδείο.

            Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Ωδείο Άμφισσας, αλλά και οι φιλαρμονικές του ενιαίου Δήμου Δελφών.

            Η απαίτησή μας είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των Ωδείων Ιτέας και Άμφισσας, υπό την σκέπη του Δήμου. Τα Ωδεία είναι σχολεία που παράγουν πολιτισμό και οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να τα στηρίζουν.
3/9/2012
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις