Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Fix...άρωντας το ποδήλατο σου και τα όνειρα σου



Του Ηλία Βερβαινιώτη

Και ξαφνικά βλέπεις στο δρόμο ένα ποδήλατο διαφορετικό, δεν είσαι σίγουρος τι είναι και σίγουρα δεν είναι ένα από τα ποδήλατα που ξέρεις..
Γυαλιστερό, ζάντες καινούργιες, λάστιχα που μυρίζουν κι όμως εκπέμπει μια χαμένη αίγλη, που σε πάει πίσω δεκαετίες και αυτομάτως με μια πεταλιά ξάφνου διασχίζεις το σήμερα. Λες και είναι τα ποδήλατα που ταξίδεψαν μέσα στο χρόνο και ο αναβάτης τους χάνεται στης λησμονιάς τα βάθη και με ένα σπινιάρισμα βρίσκεται στο 2012, προσπαθώντας στους αχανείς δρόμους της ζωής του να χαράξει πορεία με το μέσο που οδηγεί τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του και τα όνειρά του.

Όνειρο χωρίς ταχύτητες
Μπορεί εκ πρώτης όψεως το μέσο αυτό να φαίνεται παλιό αλλά σίγουρα έχει κάτι το μοντέρνο. Όταν το αντικρίζεις φαντάζει πως είναι κούρσα αλλά λείπουν οι ταχύτητες και που στην ευχή είναι αυτά τα φρένα… μήπως μας έρχεται από μία άλλη εποχή;

Ποδήλατο χωρίς φρένα όπως και ζωή χωρίς φρένα
Προσπαθώντας να εξηγήσεις τι είναι ένα φιξάκι μπορείς να πεις ότι είναι ότι ακριβώς χρειάζεται για να είναι ΠΟΔΗΛΑΤΟ χωρίς τίποτα περιττό. Ένας σκελετός, δύο ρόδες, μία σέλα, ένα τιμόνι και το σύστημα μετάδοσης της δύναμης από τα πόδια στους τροχούς.
Δηλαδή δεν χρειάζεται φρένα; Και όμως η απάντηση είναι όχι, γιατί τα πόδια μας μέσω της αλυσίδας ελέγχουν απόλυτα τη κίνηση του πίσω τροχού με το μη ελεύθερο γρανάζι, άρα ελέγχουν και τη ταχύτητα του ποδηλάτου.

Μα εγώ έχω μάθει να κάνω ποδήλατο και να έχει φρένα… Μπορείς να μάθεις ποδήλατο χωρίς φρένα και θα είσαι τόσο περήφανος όσο όταν ποδηλατείς χωρίς χέρια ή κάνεις σούζα δείχνοντας ότι μπορείς..
 Η αλήθεια είναι πως μπορούν να προστεθούν φρένα για τη βοήθεια του αναβάτη, αλλά αν κάνεις κάτι καλύτερα να το κάνεις με στυλ..Όπως κα στη ζωή σου. Βγάλε τα φρένα από την καθημερινότητα σου.

Που πήγαν οι ταχύτητες;
Που πήγαν οι ταχύτητες; Και πριν την εμφάνιση του συστήματος αλλαγής ταχυτήτων στα μέσα του 20ου αιώνα, υπήρχαν μονάχα ποδήλατα μονοτάχυτα. Και μάλιστα έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα, δεν χαλάνε ποτέ οι ταχύτητες γιατί πολύ απλά δεν έχει…
Τα φιξάκια είναι το ποδήλατο που μας θυμίζει τους προγόνους του σημερινού ποδηλάτου. Είναι μια καινούρια μόδα που αντλεί στοιχεία από το ανέμελο παρελθόν και αποπνέει μία νέα φιλοσοφία στο τρόπο χρήσης των ποδηλάτων.
Το ποδήλατο γίνεται μέσο διασκέδασης για το κάτοχό του καθώς η απλότητα της κατασκευής τους δίνει την δυνατότητα στον καθένα να δημιουργήσει το δικό του μοναδικό ποδήλατο το οποίο αναπαριστά το γούστο του, το χαρακτήρα του και τη τρέλα που κουβαλάει για να κάνει ποδήλατο σε μία τρελή πόλη όπως η Αθήνα…
Δείτε επίσης και το βίντεο:

1 σχόλιο:

Makis Koutroukis είπε...

Ποδήλατο χωρίς φρένα στην ανηφόρα το καταλαβαίνω. Στην κατηφόρα; Τί θα κάνεις; Υπάρχουν και οι νόμοι της φυσικής! (τα "βαρελάκια σε κεκλιμένο επίπεδο"... θυμάστε;)

συνολικες επισκεψεις